Υπερψηφίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ από το 68,24% των παριστάμενων μετόχων, ενώ αρνητική ψήφο έδωσε το 31,76%.

Το μετοχικό κεφάλαιο θα αυξηθεί κατά 120,5 εκατ. ευρώ, ενώ με την ψήφιση της πρότασης της διοίκησης ανοίγει και ο δρόμος για την έκδοση του ενδιάμεσου ομολόγου των 50 εκατ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ Άρης Ξενόφος κατά την παρουσίαση της πρότασης της διοίκησης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σημείωσε ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα είναι το επόμενο βήμα του ομίλου προς τις ευκαιρίες που ανοίγονται μέσα από την αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μίλησε για τις προτεραιότητες της διοίκησης που είναι η οικονομική εξυγίανση του ομίλου και ιδίως στον τομέα των κατασκευών. Όπως είπε τα έσοδα του κλάδου το 2018 ανέρχονταν σε 1,5 δις. ευρώ και το 2028 έπεσαν στα 500 εκατ. ευρώ αποτελώντας μόλις το 50% των συνολικών εσόδων του ομίλου.

Ο κ. Ξενόφος υποστήριξε ότι ο κλάδος της κατασκευής παρουσιάζει έλλειμμα ρευστότητας 88 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 43 εκατ. ευρώ προέρχονται από πρόσθετες υποχρεώσεις και 45 εκατ. ευρώ από τη ζημιογόνο δραστηριότητα των φωτοβολταϊκών στο εξωτερικό.

Σχετικά με τη διάθεση των αντληθέντων κεφαλαίων ύψους 120,5 εκατ. ευρώ τα 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην Άκτωρ. Από αυτά τα 45 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την έξοδο από τη δραστηριότητα των φωτοβολταϊκών και τα 55 εκατ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Τα 20,5 εκατ. ευρώ εκ των 120,5 εκατ ευρώ θα επενδυθούν στις ΑΠΕ.

Επιπλέον ο κ. Ξενόφος τόνισε και την ανάγκη έκδοσης ενδιάμεσου ομολόγου για τη χρηματοδότησης αναγκών της εταιρίας. Το ποσό θα είναι 50 εκατ. ευρώ, την έκδοση έχει αναλάβει η Eurobank και όπως τόνισε προϋπόθεση για τη δανειοδότηση είναι η έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου καθώς θεωρείται από τους δανειστές ως εγγύηση.

Πέραν αυτών η διοίκηση του ομίλου σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο προχωρά και σε παράλληλο πρόγραμμα εξοικονόμησης 120 εκατ. ευρώ. Αφορά περιορισμό δαπανών σε υπηρερωρίες, πώλησης μη λειτουργικών στοιχείων των κατασκευών, διαπραγμάτευσης για τον διακανονισμό οφειλών προς προμηθευτές, βελτίωση του τμήματος των προμηθειών του ομίλου.

Η Greenhill μέσω του νομικού της εκπροσώπου κ. Βενιέρη δήλωσε την καταψήφιση της πρότασης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου καθώς δεν εμπιστεύεται τη διοίκηση της εισηγμένης εταιρίας. Υποστήριξε επίσης πως δεν υπάρχει σχέδιο για την εταιρία, κάτι που συνέβη και κατά την προηγούμενη πρόταση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από την παρελθούσα ηγεσία.

Ωστόσο, ο κ. Βενιέρης σημείωσε ότι αν εγκριθεί με νόμιμες διαδικασίες η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τότε θα συμμετάσχει η Greenhill ακόμη και για την κάλυψη αδιάθετων ποσών.

Από την πλευρά της Penamoaro μέσω του δικηγόρου κ. Μπρέγιαννου αμφισβήτησε τη δυνατότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων ρευστότητας με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και εκτίμησε ότι σύντομα οι μέτοχοι θα κληθούν να επανέλθουν με νέα πρόταση. Η Pemanoaro πρότεινε επίσης να πουληθεί ο τομέας των ΑΠΕ του ομίλου.

Ο εκπρόσωπος της Reggeborgh κ. Σωτηρόπουλος χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας τη συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για το μέλλον και το αύριο της Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου στην ΕΕΝΕ: Στόχος να φτάσουμε τις επενδύσεις στο 22%-23% του ΑΕΠ»
Επιχειρήσεις |

Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου στην ΕΕΝΕ: Στόχος να φτάσουμε τις επενδύσεις στο 22%-23% του ΑΕΠ»

Παρέμβαση δια σημειώματος έκανε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος: «Απαξιώνονται οι επενδύσεις σήμερα σε 3 χρόνια, για αυτό και χρειάζονται υπεραποσβέσεις»

Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη