
Κατατέθηκε επισήμως στη Βουλή προς ψήφιση η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας με την οποία επιχειρείται η επίσπευση της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων και ταυτοχρόνως καταργούνται οι εξαιρέσεις με στόχο να χορηγείται υποχρεωτικά σε όλους τους ασφαλισμένους, η προσωρινή σύνταξη ανεξαρτήτως αν έχουν υποβάλει το σχετικό αίτημα ή όχι.
Πρόκειται για τροπολογία που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για Υπουργείου Δικαιοσύνης «Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων» και με την οποία επιλύονται μια σειρά ζητημάτων ρύθμισης οφειλών προς τα ταμεία που αποτελούσαν τροχοπέδη για την απονομή της σύνταξης.
Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι είναι δυνατή η χορήγηση σύνταξης όταν τα οφειλόμενα ποσά προς τον e-ΕΦΚΑ από εισφορές των ασφαλισμένων φθάνουν τα 20.000 ευρώ για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και στα 6.000 ευρώ για τον ΟΓΑ
Επίσης με τη νέα νομοθετική ρύθμιση θα χορηγείται – πλέον – υποχρεωτικά η προσωρινή σύνταξη σε όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως αν έχει υποβληθεί αίτημα από τον ασφαλισμένο ή όχι, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή έξοδος από την εργασία και το εισόδημά τους ως συνταξιούχων.
Ως προς την επίσπευση της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, τη τροπολογία – που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη Τρίτη – δίνει τη δυνατότητα επεξεργασίας του φακέλου του ασφαλισμένου από πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές.
Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι με το νέο τρόπο απονομής των εκκρεμών συντάξεων να περιορισθεί η γραφειοκρατία και να διασφαλισθεί η ταχεία χορήγηση της σύνταξης και η διασφάλιση του επίπεδου διαβίωσης των συνταξιούχων.
Σύμφωνα με το νέο καθεστώς απονομής που εισαγάγει η τροπολογία δικηγόροι (μέλη των δικηγορικών συλλόγων της χώρας με τριετή δικηγορία) και μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου λογιστές-φοροτεχνικοί Α’ τάξης, αφού παρακολουθήσουν σεμινάριο επιμόρφωσης και πιστοποιηθούν από τους οικείους επαγγελματικούς συλλόγους τους θα μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορα στάδια της διαδικασίας απονομής σύνταξης.
Για την εκτέλεση του έργου τους θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία και δεδομένα που τηρούνται σε ηλεκτρονικά και έγχαρτα αρχεία του e-ΕΦΚΑ.
Τα βήματα
Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα εκδίδουν συντάξεις ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
Πρώτον, διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης (σε έναν ή περισσότερους φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης) και εκδίδουν σχετική βεβαίωση.
Δεύτερον, διαπιστώνουν την ύπαρξη ή μη φειλομένων εισφορών του αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία και εκδίδουν σχετική βεβαίωση ή υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση.
Τρίτον, υπολογίζουν το οφειλόμενο ποσό για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου και εκδίδουν σχετική βεβαίωση.
Τέταρτον, εκδίδουν προσυνταξιοδοτική βεβαίωση.
Πέμπτον, συντάσσουν σχέδιο πράξης διακανονισμού οφειλών.
Έκτον, εκδίδουν σχέδιο απόφασης προσωρινής σύνταξης, καθώς και οριστικής κύριας και επικουρικής σύνταξης.
Αντιδράσεις
Ωστόσο η τροπολογία που δίδει το δικαίωμα απονομής συντάξεων – εκτός των ασφαλιστικών ταμείων – σε ιδιώτες επαγγελματίες, προκαλεί τις οξείες αντιδράσεις τόσο των υπαλλήλων των ασφαλιστικών ταμείων όσο και των συνταξιούχων.
Σήμερα για το θέμα αυτό πραγματοποιούν συμβολική κατάληψη στο κεντρικό κτίριο του ΕΦΚΑ (Ακαδημίας 22) οι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας υπαλλήλων των ασφαλιστικών ταμείων (ΠΟΠΟΚΠ).
Οξύτατη είναι η αντίδραση και του ενιαίου δικτύου συνταξιούχων, το οποίο σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές μιλάει για απαξίωση του e-EFKA και για κατάργηση του συστήματος ΑΤΛΑΣ που δημιούργησε η ίδια κυβέρνηση.
Το δίκτυο σημειώνει ότι πως σύμφωνα με το Σύνταγμα «η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί αποκλειστική μέριμνα του Κράτους» και προσθέτει πως με την τροπολογία «δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα καθώς δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες , να έχουν πρόσβαση και να επεξεργάζονται απόρρητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, γεγονός που θίγει τον πυρήνα θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων».


Latest News

Ο e-ΕΦΚΑ ενισχύει την εισπραξιμότητα ασφαλιστικών εισφορών - Τι προβλέπει νέα ρύθμιση
Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς το ΚΕΑΟ θα ανατίθενται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με διεθνή διαγωνισμό

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Ξεκινούν δύο νέες δράσεις κατάρτισης ΔΥΠΑ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική - Ποιους αφορούν
Σήμερα αρχίζει το πρόγραμμα «Τεχνίτης Ξύλινων Κατασκευών – Β’ Κύκλος» και την Πέμπτη η εκπαιδευτική δράση «Τεχνίτης Γυψοσανίδας και Ελαιοχρωματισμών»

«Εσείς ρωτάτε. Εγώ απαντάω» - Η Κεραμέως για τον κατώτατο μισθό
Η νέα αύξηση για το 2025 ανέρχεται σε 6,02% εφαρμόζεται από σήμερα, 1η Απριλίου του 2025 και ωφελεί συνολικά πάνω από 1,6 εκατομμύρια πολίτες
![Κατώτατος μισθός: Πρεμιέρα με 880 ευρώ – Ποια επιδόματα αυξάνονται [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_lefta_misthoi5-600x352.png)
Κατώτατος μισθός: Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν - Ποια επιδόματα αυξάνονται [γράφημα]
Ο κυβερνητικός στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να συνεχίσει να αυξάνεται, ώστε μέχρι το 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ

Από 1η Απριλίου οι δηλώσεις ΦΠΑ των νέων επιχειρήσεων ενημερώνει η ΑΑΔΕ
Σε τροποποίηση του χρόνου υποβολής προχωρά η ΑΑΔΕ τις για νεοσύστατες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας τους

Κίνητρα για την ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων – Το σχέδιο
Μεταβολές στο καθεστώς που διέπει τις κλαδικές συμβάσεις έως το τέλος του έτους μελετά το υπ. Εργασίας για να ενισχυθούν οι μέσοι μισθοί

Η στενή σχέση επιδόματος ανεργίας και νέου κατώτατου μισθού - Τι είπε ο Πρωτοψάλτης
Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και για τα προγράμματα απασχόλησης και το νέο επίδομα ανεργίας

Ποιοι 15.000 θα λάβουν πρώτοι το νέο επίδομα ανεργίας
Τα δικαιολογητικά για το νέο επίδομα ανεργίας παραμένουν τα ίδια - Ο ειδικός αλγόριθμος και οι νέοι δικαιούχοι

Πώς η Εφορία «ροκανίζει» την αύξηση στον κατώτατο μισθό – Ποιοι την «πληρώνουν»
Αγαμοι, ζευγάρια χωρίς παιδιά, αλλά και ζευγάρια που έχουν ένα παιδί θα διαπιστώσουν πως με την αναπροσαρμογή των αποδοχών αλλάζουν κλιμάκιο φορολόγησης