Τεράστιας οικονομικής σημασίας, τόσο για τη σταθερότητα και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος σε περιόδους κρίσεων, όσο και για την προστασία των καταθετών και την καλύτερη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, χαρακτήρισε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαβός, το νομοσχέδιο που εναρμονίζει την ελληνική με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σχετικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις χρηματοδοτικές και χρηματοοικονομικές εταιρείες.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, η επεξεργασία του οποίου άρχισε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν, ενώ το ΚΚΕ, δήλωσε ότι καταψηφίζει.
Έμφαση έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, στη δυνατότητα που δίνεται στις τράπεζες «να αναπτυχθούν και να διαχειριστούν πλέον καλύτερα τα αναπτυξιακά τους προγράμματα», ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα «κόκκινα δάνεια», κάνοντας λόγο για «πλήρως διαχειρίσιμη κατάσταση» και εκτιμώντας ότι τον επόμενο ενάμιση χρόνο, δεν θα ξεπεράσουν τα 4 με 5 δισ. ευρώ. «Η αλήθεια για τα κόκκινα δάνεια, με βάση τα στοιχεία που έχουμε από τις τράπεζες, είναι ότι ενδεχόμενη φουρνιά νέων «κόκκινων δανείων, δεν θα ξεπερνά τα 4 με 5 δισ. ευρώ» δήλωσε ο υφυπουργός. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πλήρως διαχειρίσιμη κατάσταση και αυτό σημαίνει ότι τους επόμενους 18 μήνες, στις συστηματικές τράπεζες θα έχουν φτάσει σε μονοψήφιο αριθμό τα δάνεια τους. Αυτό ανοίγει στις τράπεζες, το δρόμο να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, δηλαδή τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε.
Προσαρμογή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο
Ο υφυπουργός Οικονομικών μίλησε για «σημαντικές προσαρμογές της ελληνικής νομοθεσίας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, κατά την οποία αναμένονται να φθάσουν τεράστιοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης».
«Θωρακίζουμε τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, για να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ανθεκτικό σε νέους ‘σεισμούς’ οικονομικών κρίσεων. Οι νέες διατάξεις δίνουν τη δυνατότητα στις τράπεζες να κινούνται χωρίς εμπόδια», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε: «Μεταφέρουμε στην ελληνική νομοθεσία και στην ελληνική έννομη τάξη, δύο σημαντικούς αρμούς του ενιαίου ευρωπαϊκού εγχειρίδιου. Ενισχύουμε την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος ώστε να χειρίζεται καλύτερα τους κλυδωνισμούς και να χρηματοδοτούν καλύτερα την πραγματική οικονομία και εξασφαλίζουμε την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ώστε να ανταποκρίνονται σε περιόδους που υπάρχουν συστημικές κρίσεις».
«Με τις νέες διατάξεις ενισχύονται περαιτέρω τα κεφάλαια των τραπεζών, ώστε σε περίπτωση κρίσης να μην υπάρξει προσφυγή σε κεφάλαια του Δημοσίου. Δίνεται δηλαδή μια μεγαλύτερη ενίσχυση, η οποία αφορά το κεφαλαιακό μαξιλάρι που πρέπει οι ευρωπαϊκές τράπεζες να χτίσουν», διευκρίνισε ο κ. Ζαβός και συνέχισε: «Ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση προχωρά με γρήγορες ταχύτητες τις μεταρρυθμίσεις, είναι γιατί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται επειγόντως να μεταφέρει έγκαιρα και αποτελεσματικά τους τεράστιους πόρους που θα έρθουν στην ελληνική οικονομία. Και οι τράπεζες είναι οι μόνες που έχουν την τεχνογνωσία και θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να χρηματοδοτηθούν, όχι μόνο οι βιώσιμοι πελάτες, αλλά και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τα έχουν ανάγκη».
«Μόνο μέσω αυτής της μεθόδου λοιπόν που ακολουθεί η κυβέρνηση, η οποία έχει υποβάλει το καλύτερο σχέδιο για την απορρόφηση κοινοτικών πόρων, μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της οικονομίας», κατέληξε ο κ. Ζαβός.
Η στάση της αντιπολίτευσης
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, ανέφερε από την πλευρά της ότι οι τροποποιήσεις «είναι ένας μοχλός ανάπτυξης σε τοπικό, περιφερειακό και ενωσιακό επίπεδο και έμμεσα αφορούν και όλους τους ευρωπαίους πολίτες».
«Σκοπός των διατάξεων είναι να διασφαλιστεί ότι τα πιστωτικά ιδρύματα, διαθέτουν, τόσο την ικανότητα διαχείρισης ζημιών, όσο και την ανακεφαλαίωση τους, για να μη τίθεται σε κίνδυνο η χρηματοπιστωτική τους ικανότητα», υπογράμμισε. Παράλληλα επεσήμανε ότι «με την κρίση της πανδημίας, οι τράπεζες άφησαν ακάλυπτη των αγορά», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «καλές είναι οι οδηγίες αλλά πρέπει γίνει και μια πραγματική σοβαρή συζήτηση για το τι φταίει για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι ελληνικές τράπεζες και πώς θα ρίξουν χρήμα στην αγορά». Στο σημείο αυτό, επέκρινε την κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίζεται τα χρήματα από τους κοινοτικούς πόρους, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Το ‘θαυματουργό’ σας Ταμείο Ανάπτυξης, φαίνεται ότι καταπίπτει με πάταγο. Εσείς πιστεύετε ότι τα πολλά χρήματα πρέπει να πάνε σε λίγους και όχι στους πολλούς. Το 95% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζει ένα νέο μνημόνιο. Από αυτές, το 38% κινδυνεύουν με λουκέτο και μόλις το 15% έχουν πρόσβαση στις τράπεζες. Πρέπει με ουσιαστικά μέτρα στήριξης. η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτή την τραγική κατάσταση που βιώνουν», τόνισε η κ. Ελευθεριάδου.
Ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, άφησε αιχμές για τη κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να ενσωματώσει τις νέες κοινοτικές οδηγίες. «Το υπουργείο Οικονομικών μας ‘τρολάρει’. Κατέθεσε το νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ την ίδια ώρα εξελίχθηκε η ανακεφαλαίωση της Τράπεζας Πειραιώς. Υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» και πολλά ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν», τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου και συμπλήρωσε: «Το πνεύμα της αυστηρής εποπτείας που προβλέπουν οι διατάξεις, έρχεται σε τεράστια αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και το Χρηματιστήριο. Οι κανόνες δυστυχώς έρχονται μετά. Έπρεπε η ενσωμάτωσή τους να γίνει νωρίτερα».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντας το «εχθρικό» και τονίζοντας ότι «έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού».
«Το νομοσχέδιο, ρυθμίζει τη δράση, τον έλεγχο και τα ζητήματα ανακεφαλαίωσης των τραπεζών, μέσα από ένα περίπλοκο πλέγμα. Οι ληστρικές διατάξεις του εντάσσονται στη στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ, που είναι να θωρακιστεί το τραπεζικό σύστημα απέναντι σε κλυδωνισμούς, για να έχει την ικανότητα να διαχειριστεί τους κινδύνους και να διασφαλίσει τους υψηλούς δανειολήπτες. Στόχος είναι δηλαδή, να ανακάμψει το μεγάλο κεφάλαιο και να διασφαλιστεί η κερδοφορία του, αλλά καμία σχέση δεν έχει με την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Συντυχάκης.
Latest News
Πότε ανοίγουν ξανά καταστήματα και σούπερ μάρκετ - Οι εκτιμήσεις για τον τζίρο
Ευκαιρία για αγορές δίνει στους καταναλωτές το εορταστικό ωράριο της Παραμονής των Χριστουγέννων
Η ακίνητη περιουσία του Άγιου Βασίλη και το... ασφάλιστρο Santa
Το ακίνητα είναι κατασκευασμένο το 1800, με 3 κρεβατοκάμαρες και 2 μπάνια έχει επιφάνεια 2.500 τετραγωνικά πόδια
Στον αέρα 14.500 οικοδομικές άδειες για το «μπόνους» - Ποιοι κερδίζουν
Νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος, ΚΕΔΕ και Δήμων για όσες οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί με τα μπόνους δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού
Ο «άθλος» του δημοσίου χρέους - Η Ελλάδα πλήρωσε 23,5 δισ. μέσα στο 2024 [γραφήματα]
Στο τέλος του 2024 το δημόσιο χρέος θα «πέσει» στα 365 δισ. ευρώ ή 154% του ΑΕΠ, από 369 δισ. ή 164% του ΑΕΠ το 2023 - Οι προβλέψεις
Αυτό είναι το νέο επίδομα ανεργίας – Πόσα θα εισπράττουν οι δικαιούχοι [πίνακες]
Το επίδομα ανεργίας θα εφαρμοστεί πιλοτικά το 2025 - Θα ανέρχεται το 70% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου ή του μέσου ημερομισθίου του δικαιούχου
Τι θα συμβεί εάν δεν ασφαλιστούμε έναντι φυσικών καταστροφών - Οι «ποινές»
Ποιοι απειλούνται με πρόστιμο 10.000-20.000 ευρώ - Οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις που ενεργοποιούνται από την 1η Ιουνίου 2025 φέρνουν ανατροπές
Οι προκλήσεις μετά το Ταμείο Ανάκαμψης - Πώς θα καλυφθεί το επενδυτικό κενό [γραφήματα]
Η σχέση μεταξύ αβεβαιότητας και επενδυτικού κενού και οι προβλέψεις για την πορεία των επόμενων ετών στην ελληνική οικονομία
Καλαποθαράκου (ΕΚΠΟΙΖΩ): Υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας από τις εταιρείες
Λαμβάνουμε καθημερινά καταγγελίες για υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου
Αναρτήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας 2025
Αποτυπώνει το σύνολο των δράσεων Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, σε πολυμερές, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διμερές επίπεδο σε χώρες στόχους
Πιο ακριβή η οικοδομή - Ακριβότερα κατά 5,6% τα υλικά κατασκευής τον Νοέμβριο [πίνακες]
Ράλι δίχως τέλος στα οικοδομικά υλικά - Ποιες είναι οι κατηγορίες υλικών που κατέγραψαν άνοδο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ