Ο Thomas Gottstein της Credit Suisse δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια. Ωστόσο, η ανάγκη αποφυγής περαιτέρω δαπανηρών καταστροφών για την τράπεζα υπονομεύει την προηγούμενη στρατηγική του διευθύνοντος συμβούλου για την ενίσχυση της ανάπτυξης και των αποδόσεων. Μια σημαντική επανεξέταση του επόμενου προέδρου António Horta-Osório είναι ακόμη πιο επείγουσα από πριν.

Οι δίδυμες καταρρεύσεις των πελατών της, Archegos Capital Management και Greensill Capital, έχουν γελοιοποιήσει τη διαχείριση κινδύνου των 21 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων τους τελευταίους μήνες. Αποκαλύπτοντας απώλεια προ φόρων 757 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων για το πρώτο τρίμηνο την Πέμπτη, ο Gottstein ξεκίνησε την επιχείρηση καθαρισμού.

Κατ ‘αρχάς, αυξάνει τα κεφάλαια εκδίδοντας ομόλογα που μετατρέπονται σε μετοχές μετά από έξι μήνες. Αυτό θα αποδώσει περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα, συμβάλλοντας στην αύξηση του δείκτη κεφαλαίων κοινών ιδίων κεφαλαίων της κατηγορίας 1 σε 13% από 12,2% στο τέλος Μαρτίου. Δεύτερον, ο Gottstein συρρικνώνει τη μονάδα που εξυπηρετεί τα αντισταθμιστικά κεφάλαια, τα οποία έχασαν 4,4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα στην Archegos, και ξεκινά μια «επισκόπηση των θέσεων κινδύνου σε επίπεδο ομίλου».

Και τα δύο βήματα είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών μετά την πτώση των μετοχών της Credit Suisse κατά ένα τρίτο σε λιγότερο από δύο μήνες. Το πρόβλημα είναι ότι η ανάληψη ρίσκου έρχεται σε αντίθεση με τη στρατηγική του Gottstein να αναπτύξει την πορεία της προς υψηλότερες αποδόσεις. Αυτό το σχέδιο, το οποίο περιέγραψε τον Δεκέμβριο, περιελάμβανε την αύξηση των προ φόρων κερδών στην ασιατική μονάδα διαχείρισης πλούτου και τον διπλασιασμό των επενδυτικών τραπεζικών δυνατοτήτων, όπως η δομημένη πίστωση. Είναι δύσκολο τώρα να δούμε τους εμπόρους, τους τραπεζίτες και τους συμβούλους της Credit Suisse να παίρνουν έγκριση για να κυνηγήσουν επιθετικά τις επιχειρήσεις.

Αυτό οξύνει ένα υπάρχον δίλημμα. Η Credit Suisse έχει σχετικά υψηλό επίπεδο κεφαλαίου ως ποσοστό του συνολικού ενεργητικού της, εν μέρει επειδή τα διεθνή πρότυπα της Βασιλείας κρίνουν ότι τα ανοίγματα είναι συγκριτικά επικίνδυνα. Τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία ήταν το 36% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων στις 31 Μαρτίου, σε σύγκριση με το 26% της συντοπίτισας UBS στα τέλη του 2020. Για να επιτύχει την ίδια απόδοση στο ρυθμιστικό κεφάλαιο, η Credit Suisse πρέπει επομένως να έχει υψηλότερη συνολική απόδοση στη συνολική βάση περιουσιακών στοιχείων. Αυτό συνήθως σημαίνει την τοποθέτηση μεγαλύτερων διακυβευμάτων.

Όμως, ο Gottstein μπορεί τώρα να καταλήξει να έχει περισσότερα κεφάλαια από ό, τι στο παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνει λιγότερο κίνδυνο. Η επίλυση αυτού του διλήμματος φαίνεται περίπλοκη. Η μείωση των επενδυτικών τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων θα ενίσχυε τις αποδόσεις με την πάροδο του χρόνου, αλλά μπορεί να είναι δαπανηρή βραχυπρόθεσμα. Η πώληση της επιχείρησης διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων έχει στρατηγική σημασία αλλά θα μειώσει τη συνολική απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας. Το ασφαλέστερο μέλλον της Credit Suisse μπορεί να βαρύνει τους μετόχους της.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News