Μπορεί η European Super League να διαλύθηκε πριν καλά καλά σχηματιστεί, ωστόσο από ό,τι φαίνεται θα εξακολουθήσει να απασχολεί για καιρό ακόμα.

Η υπογεγραμμένη συμφωνία, οι ρήτρες και μια σειρά δεσμεύσεις απασχολούν τους νομικούς συμβούλους τόσο των εννέα ομάδων που αποχώρησαν επίσημα, όσο και των υπολοίπων τριών που τυπικά παραμένουν.

Οι πληροφορίες που διοχετεύονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αναφέρουν ότι οι ομάδες που έφυγαν από το αρχικό σχήμα φαίνεται ότι έχουν ήδη χάσει αρκετά χρήματα και δεν αποκλείεται να βρεθούν αντιμέτωπες με νομικές διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων.

Δεσμευτικοί όροι

Μια πρώτη πρόγευση για του τι αναμένεται να ακολουθήσει έδωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, και προεδρεύων της ESL,  Φλορεντίνο Πέρεζ.

«Η European Super League είναι σε stand by.  Όσο υπάρχουν ακόμα ομάδες δεν έχει τελειώσει. Δεν μπορεί κανείς να φύγει έτσι από τη συμφωνία. Υπάρχουν δεσμεύεις» πρόσθεσε, μιλώντας στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser. Ωστόσο, ερωτηθείς για το ποιες είναι οι κυρώσεις για αποχώρηση από τη σύμβαση, αρνήθηκε να απαντήσει.

Μέχρι στιγμής η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα  και η Γιουβέντους δεν έχουν αποχωρήσει, αν και ο πρόεδρος της Γιουβέντους Αντρέα Ανιέλι έχει δηλώσει ότι πλέον η πρωτοβουλία αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Daily Μail τα δώδεκα ιδρυτικά μέλη κατέβαλαν 8 εκατ. στερλίνες έκαστο για την αγορά μετοχών στο σχήμα της Super League.

Τα μερίδια αυτά που αγοράστηκαν χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία της υποδομής του πρωταθλήματος, για τη χρηματοδότηση κρίσιμων ρόλων όπως η διαπραγμάτευση με ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και εμπορικούς εταίρους αλλά και για την καταβολή νομικών τελών.

Δεν είναι σαφές πόσα χρήματα από αυτά έχουν ήδη δαπανηθεί και αν κάποιο μέρος από αυτά θα επιστραφεί.

Η ρήτρα της τριετίας

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η 23ετής συμφωνία ίδρυσης της ESL προβλέπει αυστηρή δεσμευτική ρήτρα σύμφωνα με την οποία καμία ομάδα δεν μπορεί να αποχωρήσει από το σχήμα αυτό πριν περάσουν τρία χρόνια.

Μέχρι στιγμής πάντως, δεν είναι σαφές αν η ρήτρα αυτή θα ενεργοποιηθεί και ποιες είναι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η συμφωνία είναι τόσο ακριβής και τόσο δεσμευτική ως προς τους όρους και τις κυρώσεις.

«Νομίζω ότι οι σύλλογοι που συμμετείχαν εξ αρχής στην ESL  έθεσαν εαυτόν σε μια τόσο δύσκολη θέση που δεν είναι εύκολο ούτε να φύγουν ούτε να υπαναχωρήσουν», αναφέρει το δικηγορικό γραφείο MEOlaw, που εδρεύει στο Μόναχο:  «H ELS ήξερε ότι θα υπήρχε μεγάλη πίεση στους συλλόγους για έξοδο, οπότε υποθέτω ότι υπάρχει επίσης μια ισχυρή υποχρέωση για τους συλλόγους να μην βγουν από αυτό».

Και παράγοντες τους αθλητισμού τονίζουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει στο παρασκήνιο μια έντονη διαπραγμάτευση μεταξύ των εννέα που αποχώρησαν και των τριών που απομένουν.

Κίνδυνος πτώχευσης;

Στην πλέον δυσμενή θέση είναι οι ισπανικές ομάδες, οι οποίες πόνταραν πολύ σε αυτή την πρωτοβουλία προκειμένου να δουν τα οικονομικά τους να ανακάμπτουν.

Ο ισπανικός τύπος γράφει ότι η Μπαρτσελόνα αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο πτώχευσης.

Τα οικονομικά στοιχεία που κυκλοφόρησαν έδειξαν ότι το χρέος του γίγαντα της La Liga ήταν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ , με 752 εκατομμύρια να πρέπει να πληρωθούν βραχυπρόθεσμα, ενώ άλλα 274 εκατομμύρια πρέπει να καταβληθούν στις τράπεζες έως τις 30 Ιουνίου.

Και το συνολικό χρέος της Ρεάλ Μαδρίτης εκτιμάται στα 905 εκατομμύρια.

Τι θα κάνει η JP Morgan

Εκτός από τις δύο ισπανικές ομάδες που δεν έχουν ακόμα διευκρινίσει πως θα απαντήσουν σε όλο αυτό, αβέβαιο παραμένει τι θα κάνει ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός JP Morgan, βασικός χρηματοδότης του project.

Με βάση της συμφωνία, ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός θα έμπαινε στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική αγορά «επενδύοντας» αρχικά 4 δισ. ευρώ

Και βέβαια προσέβλεπε σε κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων. Τώρα μένει να αξιολογήσει την αποτυχία αυτή.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση το καθηγητή αθλητικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Westminster, Στιβ Γκρίνφιλντ, ο οποίος τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν ήταν ούτε συντονισμένη ούτε καλά μελετημένη: «Βασίστηκε στις επιχειρήσεις, παραβλέποντας την ευρύτερη αθλητική σύνθεση » τόνισε στο Bloomberg.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι συνέπειες από αυτή την αποτυχία δεν θα είναι τόσο καταστροφικές για την JP Morgan, η οποία ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για το πρώτο τρίμηνο του έτους και σχεδιάζει να επεκτείνει τις εργασίες της στη Βρετανία.

Όπως τονίζει το Bloomberg η JP Morgan φλερτάρει εδώ και χρόνια με το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Έχει λειτουργήσει ως σύμβουλος σε εξαγορές και άλλες συμφωνίες μεταξύ ομάδων και έχει συμβάλει στη χρηματοδότηση για την ανακαίνιση σταδίων. Αρκετοί από τους συλλόγους είναι πελάτες της JPMorgan, αλλά οι ισχυρότεροι δεσμοί είναι με την Ρεάλ Μαδρίτης, ο πρόεδρος της οποίας Φλωρεντίνο Περέζ, ηγήθηκε της Σούπερ Λιγκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Βαγγέλης Μαρινάκης: Να έχεις το πνεύμα του νικητή κάθε στιγμή, να μην ξεχνάς τις ρίζες σου, να μην παραιτείσαι ποτέ
Business of Sport |

Βαγγέλης Μαρινάκης: Να έχεις το πνεύμα του νικητή κάθε στιγμή, να μην ξεχνάς τις ρίζες σου, να μην παραιτείσαι ποτέ

Οι Αγγλοι υποκλίνονται στον «Βασιλιά του Πειραιά», στον ηγέτη της Νότιγχαμ Φόρεστ με το διεθνώς αναγνωρισμένο Sky Sports, να αφιερώνει ντοκιμαντέρ και αμέτρητους επαίνους. «Meeting Marinakis»: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη γεμάτη πάθος, όραμα, αλήθεια και ανθρωπιά.