Οι Γερμανοί παραμένουν πιστοί στην προτίμηση που δείχνουν στην Ελλάδα ως προορισμό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ωστόσο, οι ιδιαίτερες συνθήκες που διαμόρφωσε όχι μόνο σε όλη την Ευρώπη, αλλά παγκόσμια, η πανδημία, επηρέασαν τις φετινές κρατήσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ο Γερμανικός Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων, και αναδημοσίευσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο, φέτος εμφανίζεται μείωση κρατήσεων μέχρι και 76% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα και η Τουρκία φαίνονται να κερδίζουν περισσότεροι την προτίμησή τους, σε ποσοστό 37%, με βάση τις κρατήσεις αυτής της περιόδου, έναντι της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που συγκεντρώνουν ποσοστό 22%.

Όπως επισημαίνει, μάλιστα, ο επικεφαλής του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, Michael Frenzel, από τις αρχές Μαρτίου οι ακυρώσεις υπερβαίνουν τις νέες κρατήσεις. Οι ελπίδες όλων συγκεντρώνονται στο φθινόπωρο και στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Για τους Γερμανούς τουρίστες άλλωστε οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος θεωρούνται εξαιρετική περίοδος για τις διακοπές της χρονιάς.

Όπως συμπληρώνει στο άρθρο του ο επικεφαλής του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων φαίνεται ότι λόγω της πανδημίας οι περισσότεροι επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις διακοπές το φθινόπωρο. Για αυτό άλλωστε οι ακυρώσεις που γίνονται για αυτή την περίοδο είναι λιγότερες από εκείνες για τους θερινούς μήνες, 36% περίπου για τον Σεπτέμβριο και 22% για τον Οκτώβριο.

Πλήγμα, όμως, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, έχουν δεχτεί και εσωτερικοί τουριστικοί προορισμοί, καθώς τα ξενοδοχεία δεν λειτούργησαν κατά τις διακοπές του καθολικού Πάσχα, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη και οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών σε τουριστικές περιοχές, για παράδειγμα στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας ή στο Μεκλεμβούργο, δεν μπορούσαν να επισκεφθούν την «δεύτερη κατοικία τους».

Τις τελευταίες ημέρες μερικά ομοσπονδιακά κρατίδια, όπως το Σλέσφιγκ-Χολστάϊν, αρχίζουν να εφαρμόζουν πιλοτικά σχέδια για ελεγχόμενο άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, αλλά οι αντιδράσεις από το Βερολίνο δεν ευνοούν ιδιαιτέρως το εγχείρημα.

Όσον αφορά δε το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την διευκόλυνση των μετακινήσεων κατά την θερινή περίοδο, ο επικεφαλής του Συνδέσμου το αντιμετωπίζει θετικά, επισημαίνοντας ότι «ήρθε η ώρα» να ασκήσουν και πάλι οι εμβολιασθέντες τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Επιμένει μάλιστα ότι «δεν πρόκειται για προνόμια αλλά για θεμελιώδη δικαιώματα».

Στην ίδια έρευνα περιέχονται και δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου εσωτερικής αγοράς, κ. Tierry Breton, σύμφωνα με τις οποίες η Ευρώπη θα έχει μία θερινή τουριστική περίοδο παρόμοια με την περσινή υποστηριζόμενη από τους μαζικούς εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού. Ακόμη, είπε ο ίδιος, ιδιαίτερα σημαντικό είναι η ΕΕ να παραδώσει αρκετές ποσότητες  εμβολίων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Δημόσιο χρέος: Το διπλό μήνυμα με την πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης
Οικονομία |

Η πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης και το διπλό μήνυμα της Ελλάδας στις αγορές

Η Ελλάδα στέλνει ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι μπορεί να αποπληρώνει με ταχείς ρυθμούς παλαιά χρέη της και να αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο