Οι Γερμανοί παραμένουν πιστοί στην προτίμηση που δείχνουν στην Ελλάδα ως προορισμό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ωστόσο, οι ιδιαίτερες συνθήκες που διαμόρφωσε όχι μόνο σε όλη την Ευρώπη, αλλά παγκόσμια, η πανδημία, επηρέασαν τις φετινές κρατήσεις.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ο Γερμανικός Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων, και αναδημοσίευσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο, φέτος εμφανίζεται μείωση κρατήσεων μέχρι και 76% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Παρόλα αυτά, η Ελλάδα και η Τουρκία φαίνονται να κερδίζουν περισσότεροι την προτίμησή τους, σε ποσοστό 37%, με βάση τις κρατήσεις αυτής της περιόδου, έναντι της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που συγκεντρώνουν ποσοστό 22%.
Όπως επισημαίνει, μάλιστα, ο επικεφαλής του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, Michael Frenzel, από τις αρχές Μαρτίου οι ακυρώσεις υπερβαίνουν τις νέες κρατήσεις. Οι ελπίδες όλων συγκεντρώνονται στο φθινόπωρο και στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Για τους Γερμανούς τουρίστες άλλωστε οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος θεωρούνται εξαιρετική περίοδος για τις διακοπές της χρονιάς.
Όπως συμπληρώνει στο άρθρο του ο επικεφαλής του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων φαίνεται ότι λόγω της πανδημίας οι περισσότεροι επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις διακοπές το φθινόπωρο. Για αυτό άλλωστε οι ακυρώσεις που γίνονται για αυτή την περίοδο είναι λιγότερες από εκείνες για τους θερινούς μήνες, 36% περίπου για τον Σεπτέμβριο και 22% για τον Οκτώβριο.
Πλήγμα, όμως, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, έχουν δεχτεί και εσωτερικοί τουριστικοί προορισμοί, καθώς τα ξενοδοχεία δεν λειτούργησαν κατά τις διακοπές του καθολικού Πάσχα, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη και οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών σε τουριστικές περιοχές, για παράδειγμα στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας ή στο Μεκλεμβούργο, δεν μπορούσαν να επισκεφθούν την «δεύτερη κατοικία τους».
Τις τελευταίες ημέρες μερικά ομοσπονδιακά κρατίδια, όπως το Σλέσφιγκ-Χολστάϊν, αρχίζουν να εφαρμόζουν πιλοτικά σχέδια για ελεγχόμενο άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, αλλά οι αντιδράσεις από το Βερολίνο δεν ευνοούν ιδιαιτέρως το εγχείρημα.
Όσον αφορά δε το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την διευκόλυνση των μετακινήσεων κατά την θερινή περίοδο, ο επικεφαλής του Συνδέσμου το αντιμετωπίζει θετικά, επισημαίνοντας ότι «ήρθε η ώρα» να ασκήσουν και πάλι οι εμβολιασθέντες τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Επιμένει μάλιστα ότι «δεν πρόκειται για προνόμια αλλά για θεμελιώδη δικαιώματα».
Στην ίδια έρευνα περιέχονται και δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου εσωτερικής αγοράς, κ. Tierry Breton, σύμφωνα με τις οποίες η Ευρώπη θα έχει μία θερινή τουριστική περίοδο παρόμοια με την περσινή υποστηριζόμενη από τους μαζικούς εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού. Ακόμη, είπε ο ίδιος, ιδιαίτερα σημαντικό είναι η ΕΕ να παραδώσει αρκετές ποσότητες εμβολίων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουλίου.
Latest News
Ανάρπαστο το «Σπίτι μου 2» με 1.000 αιτήσεις την ώρα - Τα δέλεαρ
Το «Σπίτι μου 2» και το «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» είναι τα προγράμματα που προσφέρουν άτοκα δάνεια και επιδοτήσεις
Χατζηδάκης: Τα 8 μεγάλα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης για το 2025 – Τα «σπάει» το Σπίτι μου 2
H πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προχωρά σε οκτώ κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για το 2025
Θεοδωρικάκος: Η παρέμβαση της Κυβέρνησης για τα ασφάλιστρα έχει θετικά αποτελέσματα
«Ζητήσαμε να μην γίνουν αυξήσεις 15% φέτος και ήδη ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις για αυξήσεις στο 7%», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος
ΙΟΒΕ: Στα 4,6 δισ. ευρώ το έλλειμμα ισοζυγίου – Άνοδος στις εξαγωγές το γ’ τρίμηνο του 2024
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στις 106,0 μονάδες, έναντι 106,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ
UBS: «Ταύρος» για την Ελλάδα – «Βλέπει» αναβάθμιση από Moody’s στο β' εξάμηνο
Γιατί δηλώνει αισιόδοξη για την ελληνική οικονομία η UBS - Οι τέσσερις λόγοι
Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα μειώσουν περαιτέρω τον λόγο χρέος προς ΑΕΠ [γραφήματα]
Τι επισημαίνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank για τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ, τη δημοσιονομική αξιοπιστία και την επενδυτική δραστηριότητα
Πώς η ελληνική Metlen σπάει το μονοπώλιο της Κίνας στο γάλλιο
Η Metlen με τη νέα επένδυση 295,5 εκατ. υποκαθιστά πλήρως τις εισαγωγές της Ευρώπης σε γάλλιο – Η στρατηγική σημασία του κρίσιμου υλικού
Τα «κρυφά» τετραγωνικά στο μάτι της ΑΑΔΕ
Ξεκινά διασταύρωση στοιχείων από το Κτηματολόγιο και το Ε9 - 10+5 ερωτήσεις – απαντήσεις με όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες για να μη βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις
Κυνήγι για ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα
Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα και αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων
Διπλό μπλόκο στις αυξήσεις σε ασφάλιστρα και νοσήλια – Η τροπολογία Θεοδωρικάκου στον ΟΤ
Μετά τις μειώσεις των αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας ο υπουργός Ανάπτυξης κατέθεσε στη Βουλή και την τροπολογία – Ο νέος δείκτης και οι τιμοκατάλογοι