Παραδοσιακά η ερχόμενη εβδομάδα επιτρέπει την εμφάνιση εκπλήξεων από το ταμπλό αλλά φέτος χωρίς μετακινήσεις και διακοπές εκτός έδρας μπορεί οι συναλλαγές να μη διαφέρουν από τη συνήθη καθημερινή δραστηριότητα.

Στις μέχρι τώρα συνεδριάσεις δεν έχει ξεκαθαρίσει η τάση, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει εμφανιστεί πολλών και διαφορετικών τύπων δυναμική. Αυτό κάνει τη σημερινή συνεδρίαση σημαντική στην περίπτωση που θα αποτυπωθεί με σαφήνεια η διάθεση των ισχυρών θεσμικών που μόνο εκείνοι θα μπορούσαν να διαθέτουν.

Στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις η αγορά κινήθηκε αρχικά με πλάγια μετρίως πτωτική τάση συσσώρευσης (την περασμένη Παρασκευή -0,74%) και τη Δευτέρα ήρθε το -2,4% και το ντεμπούτο της ΠΕΙΡ μετά το reverse split. Κατόπιν, είχαμε δυο μέρες συσσώρευσης και αναζήτησης πυθμένα στη διόρθωση που ξεκίνησε στην Αθήνα από τις 16/4 αποδείχθηκε ότι αυτός ήταν στο επίπεδο των 870 μονάδων με βάση τα χαμηλά των συνεδριάσεων την Τρίτη και την Τετάρτη.

Χθες όμως το +2,1% επανέφερε τον ΓΔ στη «γειτονιά» των 895 μονάδων δημιουργώντας πάλι προσδοκίες πως μπορεί να ξεπεραστούν τα επίπεδα των 905 μονάδων που ήταν από τις 15 Απριλίου το ανώτερο κλείσιμο στο έτος. Με απλούς αριθμούς ο ΓΔ ξεκίνησε από το κλείσιμο της Παρασκευής ήτοι τις 898,6 μονάδες βούλιαξε ως τις 870 επί δυο μέρες και σταμάτησε χθες στις 893,8. Δηλαδή μόλις 4,8 μονάδες χαμηλότερα. Σήμερα λοιπόν θα φανεί από το κλείσιμο το πρόσημο που θα δώσουν στην εβδομαδιαία μεταβολή αλλά και η ορμή που θα προσδώσουν στις τιμές πριν την Μεγάλη Εβδομάδα.

Η δυναμική της χθεσινής συνεδρίασης ήταν αποτέλεσμα σειράς θετικών εξελίξεων που ενείχαν μεγάλο ποσοστό αμφιβολίας πριν ολοκληρωθούν. Σχετιζόταν δε με τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου. Η ΑΜΚ της ΠΕΙΡ τρόμαζε τους ιδιώτες εγχώριους επενδυτές που δεν ήταν μέτοχοι στην ΠΕΙΡ γιατί κάποιοι πιθανολογούσαν πως θα απορροφήσει μεγάλο ποσοστό από την υπάρχουσα διαθέσιμη ρευστότητα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Επίσης υπήρχε η έκδοση του ομολόγου της ΜΥΤΙΛ και αποδείχθηκε ότι υπερκαλύφθηκε τέσσερις φορές, με αποτέλεσμα να προκύψει τελικά ως επιτόκιο το κάτω άκρο του εύρους που είχε ορισθεί.  Έτσι απελευθερώθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον που υπήρχε μεν δεν “εκφραζόταν” όμως όσο η αβεβαιότητα για τα παραπάνω ήταν υψηλά.

Οι ξένες αγορές

Το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια έπαψε να είναι ενιαίο γιατί στις ΗΠΑ ξεκινά η διαβούλευση για το νέο φορολογικό πλαίσιο που επιθυμεί να εφαρμόσει η διοίκηση Μπάιντεν. Αυτό με το που δημοσιεύτηκε στα μέσα ενημέρωσης ενεργοποίησε τα ανακλαστικά των επενδυτών και προέβησαν σε ρευστοποιήσεις. Καθώς η αρχική πρόταση έδειξε ότι ο Μπάιντεν θα προτείνει τον διπλασιασμό του φόρου επί των κεφαλαιακών κερδών για τους εύπορους Αμερικανούς. Ωστόσο το νομοθέτημα που θα περάσει τελικά από το Κογκρέσο μπορεί να διαφέρει πολύ.

Αντιθέτως, στις ευρωπαϊκές αγορές τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα έδωσαν ώθηση στις αγορές. Καθώς οι επενδυτές δεν επηρεάστηκαν από την απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια ούτε από τις δηλώσεις της επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ.

Επίσης σήμερα δεν έδειξαν να επηρεάζονται οι μετοχές στην Ασία αφού ο MSCI Asia ex Japan που τις αντιπροσωπεύει ενισχύεται κατά 0,35% στις 7:30 δική μας ώρα.

Συνεπώς με τα ευρωπαϊκά στο δικό τους σύμπαν και τα ασιατικά ομοίως, η Αθηναϊκή αγορά με δεδομένη την σχετική ανεξαρτησία των επενδυτικών κριτηρίων αυτή την εποχή μπορεί να δώσει μια αυθεντική πληροφορία για την τάση από τη συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών