
Επικεφαλής του Cluster για τον Αγροδιατροφικό Τομέα, που ίδρυσε το ICC WOMEN HELLAS τέθηκε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή, ενώ προηγήθηκε η αναγόρευσή της σε επίτιμο μέλος του Οργανισμού σε σχετική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης χθες Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021.
Όσον αφορά στον συνεργατικό σχηματισμό (Cluster), πρόκειται για μία πρωτοβουλία της προέδρου του ICC WOMEN HELLAS κ. Μαρίνας Γιαβρόγλου, που στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και όπως η ίδια σημείωσε «σκεφτόμουν εδώ και καιρό τη δημιουργία του Cluster για τον Αγροδιατροφικό Τομέα και στο πρόσωπο της κ. Αραμπατζή βρήκαμε τον κατάλληλο άνθρωπο για να βοηθήσει και να στηρίξει την προσπάθεια». Στο Cluster συμμετέχουν επίσης οι κυρίες Νίκη Γιαβρόγλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος «Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια»- θυγατρική της “Soya Mills” και Αμαλία Καραγκούνη – Κύρτσου, Καθηγήτρια Βιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Μέλος Συντονιστικής ICC WOMEN HELLAS.
Από πλευράς της η κ. Αραμπατζή εξέφρασε την πίστη της στην αξία της ακόμη ενεργότερης συμμετοχής των γυναικών στην αγροτική οικονομία και των ευκαιριών, που αυτή τώρα προσφέρει, ενώ με αφορμή τη σύμπραξη για τον πρωτογενή τομέα, είπε πως έρχεται την κατάλληλη στιγμή, τονίζοντας ότι «παρά τον αστικό μύθο, οι γυναίκες έχουν ενταχθεί πλέον δυναμικά στον Αγροδιατροφικό Τομέα, από το χωράφι και το στάβλο, μέχρι τις επιχειρήσεις. Προσωπικά, χαίρομαι να βλέπω πολλές πετυχημένες γυναίκες στις γεωτεχνικές επιστήμες, στη διοίκηση επιχειρήσεων του Αγροδιατροφικού Τομέα αλλά και σε σημαντικές θέσεις ευθύνης και πιστεύω ειλικρινά ότι τα περιθώρια, ώστε η συμμετοχή των γυναικών να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, είναι πολύ μεγάλα».
Η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι «η ιστορική ευκαιρία που αναδύεται για τον ελληνικό Αγροδιατροφικό Τομέα έρχεται να συναντήσει και μια σημαντική ευκαιρία ένταξης των γυναικών σ’ αυτόν. Ιστορική ευκαιρία, καθώς συνηγορούν:
• το Rebranding που πέτυχαν τα ελληνικά προϊόντα ως ασφαλή και αξιόπιστα, από την ομολογουμένως καλή εικόνα διαχείρισης της πανδημίας από τη χώρα μας
• η διψήφια αύξηση των εξαγωγών προϊόντων του Αγροδιατροφικού Τομέα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 και το θετικό εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο της χώρας μετά από 36 χρόνια
• οι επενδύσεις από μεγάλα επενδυτικά funds σε ελληνικές εταιρίες τροφίμων, κυρίως οπωροκηπευτικών και θερμοκηπίων
• η τεχνολογική “επανάσταση” Agriculture 4.0, όπου τεχνητή νοημοσύνη, drones, agri-robots, blockchain, vertical farms και άλλες εφαρμογές αλλάζουν ριζικά τη γεωργία, και βεβαίως
• τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, που μαζί με τα ιδιωτικά κεφάλαια αγγίζουν τα 84 δις ευρώ».
«Το momentum είναι μοναδικό και ναι, μπορούμε», κατέληξε η Υφυπουργός, επισημαίνοντας πως για την ενεργότερη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία υπάρχει ειδικό κεφάλαιο κινητροδότησης στο σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση, με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και σαφέστατο προσανατολισμό, ασκεί πολιτικές προς τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων.


Latest News

Ο Θ. Γεωργόπουλος πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της OIV
Ο Θεόδωρος Γεωργόπουλος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Οργανισμού από το 2021

Χωρίς υποχρέωση παράδοσης προϊόντος στις πληγείσες περιοχές η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος
Το βαμβάκι «είναι ένα δυναμικό προϊόν το οποίο αντιπροσωπεύει το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής», ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τι αλλάζει στη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι
Οι αλλαγές αφορούν τους όρους επιλεξιμότητας για τη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι

Τσιάρας: Ενισχύουμε τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια με γενναία χρηματοδότηση
Το νέο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στον αγροτικό κόσμο να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, είπε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τσιάρας - ΣΕΒΤ: Εντείνουν τη συνεργασία για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων
Ποια θέματα τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας και του ΔΣ του ΣΕΒΤ

Στα 16 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις σε μηλοπαραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Σε εννέα περιφερειακές ενότητες θα καταβληθούν οι ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές σε καλλιέργειες μήλου

Καινοτομία, τεχνολογία και χρηματοδοτικά εργαλεία στον πρωτογενή τομέα
Τι είπαν στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης οι Σπυρίδων Κίντζιος, Έρη Νίκα και Ιωάννης Χανιωτάκης

Στο ΦΕΚ de minimis ύψους 7 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Σε ποιες περιοχές και σε ποια αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχουν υποστεί ζημία θα καταβληθούν οι ενισχύσεις de minimis

Στις 6.829 οι αιτήσεις στήριξης για νέους αγρότες - Ολοκληρώθηκε η υποβολή
Η αιτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 241.289.000 ευρώ - Ακολουθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων για ένταξη στην παρέμβαση «νέοι αγρότες»

«Φρένο» στον τενεκέ – Ελαιόλαδο πέντε λίτρων από τον παραγωγό
Στην Ελλάδα διακινείται χύμα ελαιόλαδο στην εσωτερική αγορά, η οποία αγγίζει τους 80.000 με 90.000 τόνους