«Το μέλλον της ΕΕ κρίνεται στις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ιταλία στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης», έγραφε χθες στους Financial Times ο Αντρέα Λορέντσο Καπουσέλα, συγγραφέας (εκτός των άλλων) του βιβλίου με τίτλο «Η πολιτική οικονομίας της Ιταλικής υποχώρησης».
Σήμερα, λοιπόν, που ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να παρουσιάσει στα μέλη της κυβέρνησής του το σχέδιο που θα περιλαμβάνει τις επίμαχες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου στη συνέχεια να πάρει τον δρόμο του προς τις Βρυξέλλες, μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια ημέρα-σταθμό όσον αφορά στην Ιταλία – άρα και στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ως βασική αιτία για την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε προβλήθηκε, επισήμως τουλάχιστον, η διαφωνία για την κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων – Πρόκειται για 70 δισ. ευρώ περίπου τα οποία αφορούν επιδοτήσεις και, μαζί με τα χαμηλότοκα δάνεια, μπορούν να φτάσουν στα 191,5 δισ. Συνυπολογιζόμενου δε του ποσού που αναμένεται να διαθέσει η ίδια η χώρα, μέσω έκδοσης κρατικών ομολόγων, το σύνολο αναμένεται να ξεπεράσει τα 220 δισ. ευρώ.
Με την… εγγύηση της ΕΚΤ
Ο ίδιος πρακτικά λόγος οδήγησε και στην επιλογή του Ντράγκι ως επικεφαλής της κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. Το κύρος του πρώην διοικητή της ΕΚΤ θεωρήθηκε από όλους (ακόμη και από τον Ματέο Σαλβίνι, που δεν δίστασε να κάνει μια μεγαλειώδη πολιτική… κωλοτούμπα!) αποτελεί εγγύηση για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του παραπάνω ποσού.
Πλέον, ήρθε η ώρα αυτό να αποδειχθεί στην πράξη. Σε μια στιγμή, μάλιστα, που η ιταλική οικονομία έχει πληγωθεί βαθιά από τη νέα κρίση που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19 – για του λόγου το αληθές, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε πέρυσι κατά 8,9% (η χειρότερη επίδοση μεταπολεμικά), ενώ το κρατικό χρέος έχει εκτιναχθεί στο 155,6% του ΑΕΠ.
Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι το ενδιαφέρον όλων δεν στρέφεται κυρίως προς τους δείκτες – αυτοί, εύκολα ή δύσκολα, εκτιμάται πως θα ανακάμψουν ικανοποιητικά τα επόμενα χρόνια. Το κρίσιμο σημείο και εκεί που πρακτικά θα κριθεί και το εγχείρημα του Ντράγκι είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα: Τη γραφειοκρατία του πολυδαίδαλου κρατικού μηχανισμού, το δικαστικό σύστημα, την αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, ακόμη και την εμπλοκή στο σύστημα κατανομής των κρατικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέχρι και την παροχή υπηρεσιών υγείας.
Ο «μεγάλος ασθενής της Ευρώπης»
Ιδού δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Το ένα αφορά στη φοροδιαφυγή η οποία, σε επίπεδο ΦΠΑ, υπολογίζεται πως φτάνει κοντά στο 25%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες μεγάλες χώρες της ΕΕ – Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία – είναι της τάξης του 6-9%. Το δε άλλο έχει να κάνει με τις επενδύσεις: Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για να υλοποιηθεί ένα εμπορικό συμβόλαιο είναι σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με τις προαναφερθείσες χώρες και φτάνει στις 1.100 ημέρες!
Με άλλα λόγια: Το σημαντικό αυτό ποσό που θα βρεθεί να έχει στα χέρια της η κυβέρνηση Ντράγκι μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη ριζικών αλλαγών στο οικονομικό και πολιτικό σύστημα της χώρας η οποία, ουκ ολίγες φορές, έχει χαρακτηριστεί ως ο «μεγάλος ασθενής της Ευρώπης». Αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι θα «σπάσουν αυγά» και θα προκληθούν συγκρούσεις, ότι θα διαρρηχθούν υπάρχουσες κοινωνικές συμμαχίες δεκαετιών και θα επιχειρηθεί στη θέση τους να οικοδομηθούν νέες.
Μπορεί η σημερινή Ιταλία να το αντέξει αυτό; Και η κοινωνία της θα δώσει «λευκή επιταγή» στον Ντράγκι και τα κόμματα που τον στηρίζουν, καθώς είναι γνωστό ότι πίσω από τις «μεταρρυθμίσεις» μπορεί να κρύβονται πολλά;
Latest News
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου