Με το ένα πόδι… εκτός από το ελληνικό upstream βρίσκεται ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, στον οποίο οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας είχαν στηρίξει την ανάπτυξη του ερευνητικού προγράμματος για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο τα ΕΛ.ΠΕ δρομολογούν τις εξελίξεις για την αποεπένδυση τους από την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με τη χθεσινή μέρα να θεωρείται κομβική ως προς τις περαιτέρω κινήσεις τους. Πηγές θέλουν στη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου να ετέθη το θέμα της αναμόρφωσης της επενδυτικής τους στρατηγικής σε αυτόν τον τομέα.
Τα ΕΛ.ΠΕ που είχαν πρωτοστατήσει στους διαγωνισμούς για τη μίσθωση θαλάσσιων και χερσαίων blocks στο Ιόνιο, Νότια της Κρήτης και στην ηπειρωτική Δυτική Ελλάδα, τώρα φέρονται να έχουν αποφασίσει την επιστροφή στο δημόσιο σίγουρα δύο χερσαίων παραχωρήσεων. Πρόκειται για την «Άρτα – Πρέβεζα» και για τη «Βορειοδυτική Πελοπόννησο». Πηγές αποδίδουν την απόφασή τους στην ασύμφορη με οικονομικούς όρους τοποθέτηση κεφαλαίων για τις έρευνες αλλά και στα διοικητικά εμπόδια και τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση του πετρελαϊκού ομίλου, στον οποίο σημειωτέον ανήκαν κατά 100% τα δύο προαναφερόμενα blocks, να βρίσκεται σε μία συζήτηση με την κυβέρνηση, πιθανόν, με το Μέγαρο Μαξίμου ώστε αν λάβουν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις να μην γυρίσουν στο δημόσιο τα δικαιώματα της έρευνας κι εκμετάλλευσης.
Πηγές επίσης θέλουν τα ΕΛ.ΠΕ να έχουν βάλει στο «κάδρο» και την αποχώρηση τους από το κοινοπρακτικό σχήμα που έχουν με την Energean (μετά την εξαγορά του χαρτοφυλακίου υδρογονανθράκων της Edison) για την εκμετάλλευση του «Πατραϊκού Κόλπου». Πρόκειται για το πλέον ώριμο επενδυτικό σχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε φάση διενέργεια της πρώτης διερευνητικής γεώτρησης. Ωστόσο τα ΕΛ.ΠΕ πηγαίνουν με συνεχείς παρατάσεις όλο και πιο πίσω το ερευνητικό πρόγραμμα. Κι αυτό καθώς, η πολιτεία, εδώ και μία δεκαετία δεν έχει ασχοληθεί με την ανάπτυξη υποδομής στο λιμάνι της Πάτρας που θα αποτελέσει την επιχειρησιακή βάση για τις γεωτρήσεις (χώρος υποδοχής εξοπλισμού για τις γεωτρήσεις κλπ.).
Σύμφωνα επίσης με άλλες πληροφορίες προβληματισμός υπάρχει στον όμιλο και με την παραχώρηση που έχει στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Το λεγόμενο «block 10». Κύκλοι της αγοράς, θέλουν την εταιρία να μην μπορεί να βγάλει άκρη… με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο θα καθορίζει περιβαλλοντικά και άλλα ρυθμιστικά θέματα.
Τα θαλάσσια blocks της Κρήτης
Πάντως, προσώρας, τα Ελληνικά Πετρέλαια στηρίζουν τη συμμετοχή τους στην κοινοπραξία των Total – ExxonMobil που έχουν αναλάβει τις έρευνες στα θαλάσσια blocks «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Ο ελληνικός όμιλος δεν είναι operator της συγκεκριμένης κοινοπραξίας και παραμένει εκεί τόσο λόγω των θετικών ενδείξεων που υπάρχουν με βάση τα τελευταία σεισμικά δεδομένα, όσο φυσικά και για λόγους εθνικού συμφέροντος.
Με το ανάλογο σκεπτικό κινείται, κατά τις πληροφορίες, και για τη θαλάσσια παραχώρηση «Ιόνιο» την οποία έχει μισθώσει με την ισπανική Repsol.
Το «γαϊτανάκι» των αποχωρήσεων
Ο κύκλος της αποεπένδυσης από την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα ξεκίνησε από τις αρχές της χρονιά με τη Repsol. Οι Ισπανοί άφησαν τη συμμετοχή τους που είχαν στην κοινοπραξία με την Energean στα Ιωάννινα και επέστρεψαν πάλι με την ίδια ελληνική εταιρία την παραχώρηση της Αιτωλοακαρνανίας.
Η μεγάλη βουτιάς των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου κατά την περασμένη χρονιά καθώς και οι δεσμευτικοί στόχοι που έχουν τεθεί ευρωπαϊκά και διεθνώς για μείωση των ρύπων του θερμοκηπίου ωθούν τους πετρελαϊκούς πολυεθνικούς κολοσσούς σε περικοπές των επενδύσεων στο upstream και σε ενίσχυση των πλάνων ανάπτυξης στην καθαρή ενέργεια.
Έτσι παραχωρήσεις που δεν είναι επενδυτικά ώριμες και δεν κρύβουν πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου εγκαταλείπονται…
Οι δηλώσεις Δένδια
Την ίδια στιγμή έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στους εναπομείναντες «παίκτες» στην εγχώρια αγορά της έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Με συνέντευξη του στο «Arab News» σημείωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις της χώρας να σκάψει το βυθό της Μεσογείου καθώς και να γίνει παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Αν και διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων του υπουργού, εντούτοις τα λεγόμενα του μόνο σήμα παρότρυνσης δεν δίνουν για τη συνέχιση των επενδύσεων στην ελληνική επικράτεια.
Latest News
Μαύρος: Ο όμιλος ΔΕΗ θα αναπτύξει επιπλέον 6,3 GW ΑΠΕ σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη
Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ είναι το φθηνότερο μέσο που έχουμε για παραγωγή ενέργειας, τόνισε ο Κ. Μαύρος, CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Κερδίζει ο καταναλωτής από τις εξαγωγές ρεύματος; – Ο Σκυλακάκης στον OT για τις τιμές
Πώς επηρεάζονται οι καταναλωτές από τις εξαγωγές στην ηλεκτρική ενέργεια και οι προβλέψεις Σκυλακάκη στον ΟΤ για τις τιμές φετινό χειμώνα
«Καρφωμένο» πάνω από τα 50 ευρώ το TTF - Η «ασυνήθιστη» καμπύλη στο φυσικό αέριο
Οι τιμές στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα - Τι δείχνουν τα futures
Καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας η Ελλάδα - Ρεκόρ με 21 συνεχόμενες ημέρες χωρίς λιγνίτη
Σύμφωνα με το Green Tank η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 5.5% τo 2024 σε σχέση με το 2023
Δικαστικό πλήγμα στα σχέδια των Shell - Equinor για εξορύξεις στη Β. Θάλασσα
Οι εγκρίσεις που έδωσε η Βρετανία για εκμετάλλευση δύο τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου ανατράπηκαν από δικαστήριο της Σκωτίας
«Ψαλιδισμένα» τα κέρδη της Shell λόγω χαμηλότερων τιμών στο αργό
Η Shell παρουσίασε προσαρμοσμένα κέρδη της τάξης των 23,72 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνολικά για το έτος 2024
Το ρωσικό αέριο ξανά στο τραπέζι της ΕΕ - Ποιοι το θέτουν ως όρο συμφωνίας στο Ουκρανικό
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν εάν οι πωλήσεις σε ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγού στην ΕΕ θα πρέπει να ξαναρχίσουν
Στο Ριάντ για το διάδρομο «πράσινης» ενέργειας Σαουδικής Αραβίας - Ευρώπης ο Σκυλακάκης
Στη συνάντηση του Θ.Σκυλακάκη με τον Σαουδάραβα ομόλογό του αποφασίστηκε να εξεταστεί η δυνατότητα ενός διαδρόμου Υδρογόνου (Η2).
Νέο κέντρο ελέγχου για ΑΠΕ στη Ρουμανία εγκαινίασε ο Όμιλος ΔΕΗ
Ο Όμιλος ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από ΑΠΕ στη Ρουμανία με 1,3 GW εγκατεστημένη ισχύς στη χώρα
Πτώση 3,3% στην κατανάλωση πετρελαιοειδών το 2023 [πίνακες]
Παρατηρείται αύξηση της ετήσιας κατανάλωσης της βενζίνης σούπερ αμόλυβδης 98/100 κατά 16,8% και κατά 2,1% του πετρελαίου κίνησης