“Πού είναι τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια;”. Το ερώτημα, το οποίο μετατράπηκε σε πολιτικό σύνθημα από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας και αναρτήθηκε ως αφίσα και σε πινακίδες στην Κωνσταντινούπολη, επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, έχει καταγγείλει ότι η κυβέρνηση διοχέτευσε 128 δισεκατομμύρια δολάρια συναλλαγματικών αποθεμάτων μέσα σε περισσότερο από δύο χρόνια – περίοδο που συμπίπτει με την περίοδο που ο γαμπρός του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπάιρακ ήταν υπουργός Οικονομικών – σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να στηριχθεί η τουρκική λίρα. Ορισμένοι επικριτές θέτουν το ποσό υψηλότερα, στα 140 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Goldman Sachs εκτιμά ότι ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για το 2020.

Eρντογάν : Ηταν … 165 δισ. δολ.

Εκτιμώντας ότι η εκστρατεία της CHP έφτασε σχεδόν σε κάθε τουρκικό σπίτι, ο Ερντογάν ξεκίνησε την δική του προσπάθεια αντεπίθεσης, λέγοντας σε ομιλία του την Τετάρτη ότι το ποσό ήταν στην πραγματικότητα 165 δισεκατομμύρια δολάρια, και προσθέτοντας προκλητικά ότι τα αποθεματικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «ξανά εάν χρειαστεί».
Εν τέλει η κυβέρνηση του Ερντογάν προφανώς εκτίμησε ότι οφείλει να απαντήσει επί της ουσίας και όχι με εντυπωσιασμούς. Σε τηλεοπτική συνέντευξη τη Δευτέρα, ο διάδοχος του Μπεράτ Αλμπαριάκ, στο υπουργείο Οικονομικών, Λουτφί Ελβάν, σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα ήταν πιο «επωφελές» να δημοσιεύσει τα στοιχεία για τις συναλλαγές ξένου συναλλάγματος το 2019 και το 2020.

Η Τουρκία έχασε το 75% των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που χρησιμοποιεί τα αποθέματά της για να ενισχύσει το νόμισμά της, αλλά η κλίμακα της πώλησης σε αυτή την περίπτωση ήταν εντυπωσιακή: τα συναλλαγματικά αποθέματά της χώρας μειώθηκαν κατά περισσότερο από 75% από τις αρχές του περασμένου έτους σε μόλις 10 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο . Ταυτόχρονα, ο δανεισμός από τράπεζες με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις ανήλθε σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Όταν τα χρήματα που δανείζονται από τοπικούς δανειστές μέσω swaps αφαιρούνται, τα καθαρά διεθνή αποθεματικά πέφτουν κάτω από το μηδέν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Όπως τονίζει το Βloomberg, οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης είναι διττοί: Πρώτον, ότι η πολιτική πώλησης αποθεματικών για την ενίσχυση της λίρας ακολουθήθηκε πολύ αφότου η κυβέρνηση γνώριζε ότι δεν λειτουργεί, οδηγώντας σε σπατάλη δισεκατομμυρίων δολαρίων. Kαι δεύτερον, ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα πωλήθηκαν σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς σε εκείνους με τους οποίους η κυβέρνηση διατηρούσε πολιτικές σχέσεις.

Ο Λουτφί Ελβάν αρνήθηκε ότι είχε συμβεί κάτι που δεν έπρεπε να συμβεί και είπε ότι η πώληση αποθεματικών ήταν «απολύτως νόμιμη», υποστηρίζοντας τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Σαχαπ Κάβσιογλου. Ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε ότι η δημοσίευση των δεδομένων θα «αποτρέψει τη χρήση του ως πολιτικού υλικού και την απαλλαγή από την παραπληροφόρηση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Καιρός: Σε ποια μέρη θα χιονίσει στην Ελλάδα – Τι αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Επικαιρότητα |

Σε ποια μέρη θα χιονίσει στην Ελλάδα - Τι αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Σε διάφορες περιοχές της χώρας θα χιονίσει από σήμερα Δευτέρα το βράδυ – Η επιδείνωση που παρουσιάζει ο καιρός, οι προγνώσεις των μετεωρολόγων, τι δείχνει ο χάρτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ένοπλες Δυνάμεις: Πώς θα χρηματοδοτηθεί το στεγαστικό πρόγραμμα για τα στελέχη
Επικαιρότητα |

Πώς θα χρηματοδοτηθεί το στεγαστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων για τα στελέχη

Ο Δένδιας παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να βρει πόρους για το στεγαστικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η ευθύνη δεν πάει διακοπές – Συγκεκριμένα τα χρονοδιαγράμματα για το πρόγραμμα έργου
Επικαιρότητα |

Μήνυμα Μητσοτάκη σε υπουργούς - «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις προτεραιότητες για το 2025 διαμηνύοντας στους υπουργούς ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα και δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού