Αλλαγή σελίδας για τη Mytilineos σηματοδοτεί η επιτυχημένη έκδοση του «πράσινου» ομόλογου, με το οποίο η εταιρία πέτυχε να αντλήσει 500 εκ. ευρώ έχοντας δεχτεί μάλιστα προσφορές ύψους 1,8 δις. ευρώ.

Η εισηγμένη που για χρόνια δραστηριοποείται στην ενεργοβόρο βιομηχανία (Αλουμίνιο της Ελλάδας) και την ηλεκτροπαραγωγή από θερμικούς σταθμούς φυσικού αερίου, με τα κεφάλαια του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ που τοποθέτησαν διεθνείς κι Έλληνες επενδυτές, εισέρχεται στην εποχή της «πράσινης» και βιώσιμης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η διοίκηση της Mytilineos στο roadshow που διοργάνωσε στις 19 Απριλίου το «Mytilineos Green Bond Framework» που εξέδωσε περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις ως προς την αξιοποίηση των κεφαλαίων που τις εμπιστεύτηκε ο επενδυτικός κόσμος. Είχε τη θετική γνωμοδότηση της ISS ESG, ενός από τους μεγαλύτερους Second Party Opinion Providers διεθνώς, με την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία στην κλίμακα του ISS-ESG, σύμφωνα με την οποία διαπιστώνεται τόσο η συνολική ποιότητα του συγκεκριμένου ομολόγου όσο και η σημαντική συμβολή της εταιρείας σε συγκεκριμένους παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Επιπλέον, προκειμένου οι επενδυτές και οι άλλοι κοινωνικοί εταίροι να παρακολουθούν την εξέλιξη της έκδοσης «πράσινων» ομολόγων της Mytilineos και να ενημερώνονται για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα έσοδα από τα πράσινα ομόλογα, η εταιρεία θα δημοσιοποιεί ειδική έκθεση “Green Bond Allocation & Impact Report”, ως τμήμα της Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης την οποία δημοσιεύει σε ετήσια βάση.

Οι επενδύσεις

Όπως αναφέρουν πηγές τα κεφάλαια που άντλησε, σε χρόνο ρεκόρ μάλιστα, σε λιγότερες από 24 ώρες, η εισηγμένη σκοπεύει να τα διαθέσει:

1. Σε επενδύσεις για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της σε ΑΠΕ, το οποίο ανέρχεται σε 2,5 GW εντός κι εκτός συνόρων της χώρας.

Και πιο συγκεκριμένα το μεγαλύτερο μέρος των 500 εκ. ευρώ θα διοχετευτεί στην εκκίνηση από την 1η Ιουνίου των εργασιών της κατασκευής των 20 φωτοβολταϊκών πάρκων, που απέκτησε πρόσφατα μέσα από το χαρτοφυλάκιο της Egnatia Group. Πρόκειται για ηλιακά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 1,5 GW τα οποία θα αναπτυχθούν στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Πηγές θέλουν να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 και πλέον η Mytilineos να συμμετέχει δυναμικά και ανταγωνιστικά στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ.

2. Σε επενδύσεις για την κυκλική οικονομία και συγκεκριμένα στην παραγωγή αλουμινίου.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η Mytilineos σκοπεύει να αξιοποιήσει ακόμη περισσότερο τη δυναμική που έχει η ΕΠΑΛΜΕ, η εταιρία που εξαγόρασε πριν από περίπου δύο χρόνια.

Σύμφωνα με πηγές, μέρος των κεφαλαίων του «green bond» θα διατεθούν ώστε το 26% του παραγόμενου αλουμινίου να προέρχεται από ανακυκλωμένο αλουμίνιο (scrap), «δουλειά που ξέρει να κάνει πολύ καλά η ΕΠΑΛΜΕ», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι.

Με τον τρόπο αυτό η εισηγμένη θα πετύχει για το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδος τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας αλλά μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων, παράγοντας ένα προϊόν εφάμιλλης αξίας και ποιότητας με αυτό που προέρχεται από το βωξίτη.

Με αυτά τα έργα καθώς και σειρά άλλων επενδυτικών πρωτοβουλιών στο χώρο της «πράσινης» οικονομίας η εισηγμένη φιλοδοξεί να πετύχει τους στόχους της για μείωση κατά 30% των εκπομπών αέριων ρύπων έως το 2030 και μηδενισμό τους μέχρι το 2050.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα