Καθησυχαστικός σε σχέση με την ενδεχόμενη αύξηση των κόκκινων δανείων λόγω της ύφεσης που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία η πανδημία, ήταν ο Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή, μετά την κατάθεση νομοσχεδίου για τον εναρμονισμό διάφορων θεμάτων που αφορούν τις τράπεζες με κοινοτικές οδηγίες, είπε ότι «με βάση όλα τα στοιχεία τα οποία έχουμε μέχρι σήμερα από τις ίδιες τις ενδιαφερόμενες, τις τράπεζες, η ενδεχόμενη παρουσία νέων κόκκινων δανείων δεν θα ξεπερνάει, κατ΄ αυτές, τα 4, 5 δισ. ευρώ».
Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε ο κ. Ζαββός, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία πλήρως διαχειρίσιμη κατάσταση. «Γιατί; Διότι με τον Ηρακλή έχουμε ήδη μειώσει στην πρώτη φάση 18 μηνών τα κόκκινα δάνεια κατά 32 δισ. ευρώ» υπογράμμισε ο ίδιος.
Πρόσθεσε δε πως με την παράταση, η οποία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λίγες μέρες πριν, στους επόμενους 18 μήνες και ήδη από αυτή τη χρονιά ορισμένες από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες θα έχουν φτάσει σε μονοψήφιο ποσοστό τα κόκκινα δάνεια τους.
Δεν είναι οι τράπεζες μέρος του προβλήματος
Αναφερόμενος γενικότερα στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, ο κ. Ζαββός τόνισε ότι σε αυτή την κρίση της πανδημίας, η οποία έπληξε την ευρωπαϊκή οικονομία, οι τράπεζες δεν είναι το μέρος του προβλήματος. «Το ξέρουμε πολύ καλά και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά από την προηγούμενη κρίση του 2008 – 2009» είπε χαρακτηριστικά.
«Αν οι τράπεζες αυτή τη φορά δεν είναι μέρος του προβλήματος είναι ακριβώς, γιατί υπήρξαν σημαντικά νομοσχέδια, νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υιοθέτησε και η Ελλάδα, που ενίσχυσαν τον τραπεζικό τομέα και τον έκαναν πολύ ανθεκτικότερο στις κρίσεις» σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «για τον λόγο αυτό, θωρακίζουμε τις τράπεζες και το τραπεζικό σύστημα με καλύτερους κανόνες, με καλύτερη εποπτεία, ώστε αυτές οι κρίσεις να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο οδυνηρές. Είναι λίγο πολύ σαν τους σεισμός που ξέρουμε, ότι θα έρχονται κατά καιρούς, γι’ αυτό έχουμε κάνει αντισεισμικές κατασκευές μεγάλης αντοχής. Το ίδιο γίνεται και στο τραπεζικό σύστημα».
Εξάλλου, υπογράμμισε ότι η κρίση δεν χτύπησε τις τράπεζες, γιατί υπήρξε μια πολύ σημαντική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με παροχή ρευστότητας σε όλη την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και μία σημαντική δημοσιονομική παρέμβαση, η οποία έρχεται με ενωσιακούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Latest News
Τα «κρυφά» τετραγωνικά στο μάτι της ΑΑΔΕ
Ξεκινά διασταύρωση στοιχείων από το Κτηματολόγιο και το Ε9 - 10+5 ερωτήσεις – απαντήσεις με όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες για να μη βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις
Κυνήγι για ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα
Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα και αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων
Διπλό μπλόκο στις αυξήσεις σε ασφάλιστρα και νοσήλεια – Η τροπολογία Θεοδωρικάκου στον ΟΤ
Μετά τις μειώσεις των αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας ο υπουργός Ανάπτυξης καταθέτει στη Βουλή και την τροπολογία – Ο νέος δείκτης και οι τιμοκατάλογοι
Μειωμένος ΕΝΦΙΑ έως 20% για κατοικίες - Δικαιούχοι και διαδικασία χορήγησης
Τα τέσσερα βήματα για τη διαδικασία χορήγησης της μείωσης ΕΝΦΙΑ - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις, ποιες είναι οι νέες προϋποθέσεις
Οδηγός για τις ανέπαφες πληρωμές στα ΜΜΜ - Πώς λειτουργεί το tap2ride
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ανέπαφες πληρωμές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αρμοδιότητας ΟΑΣΑ (Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Μετρό, Τραμ)
Handelsblatt: Η Ελλάδα αυστηροποιεί τους όρους για τις χρυσές βίζες
Ο γερμανικός Τύπος γράφει για το πρόγραμμα με τις χρυσές βίζες στην Ελλάδα
Οι τράπεζες που συνεργάζονται με την Αναπτυξιακή για το «Σπίτι μου ΙΙ»
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά 50% από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και κατά 50% από τα τραπεζικά ιδρύματα
Αύξηση 2,4% στις πωλήσεις αυτοκινήτων το 2024 - Τι δείχνουν τα στοιχεία
ΕΛΣΤΑΤ: Πέρυσι κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 243.796 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 238.117 το έτος 2023
«Σπίτι μου ΙΙ»: 35 ερωταπαντήσεις για το πρόγραμμα – Αναλυτικός οδηγός
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υποβολή των αιτήσεων, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τις ειδικές περιπτώσεις του «Σπίτι μου ΙΙ»
Άγγιξαν τα 2 δισ. οι επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα το 2024 - Τι αναμένεται το 2025
H φιλοξενία ενίσχυσε τη θέση της ως ο πιο ελκυστικός επενδυτικός κλάδος στα εμπορικά ακίνητα με αύξηση 100%