Τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα έβλεπαν με τα φετινά εκκαθαριστικά της Εφορίας οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που κατάφεραν εν μέσω πανδημίας να εμφανίσουν κέρδη το 2020 παρά τη μείωση του τζίρου τους έσπευσε να «κουρέψει» η κυβέρνηση πριν την πρεμιέρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που προγραμματίζεται για το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αιφνιδιάζοντας ευχάριστα την αγορά, ανακοίνωσε χθες μόνιμες και οριζόντιες μειώσεις φόρων χωρίς το κριτήριο της πτώσης του τζίρου και επέκταση των ελαφρύνσεων για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα το 2022.
Με στόχο τη στήριξη των επαγγελματιών, των νοικοκυριών της μεσαίας τάξης και των επιχειρήσεων κατά την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων η κυβέρνηση πιάνοντας ξανά το νήμα από εκεί που το άφησε πριν ξεσπάσει η πανδημία και έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα, άρχισε να «ξεκλειδώνει» σταδιακά τις μόνιμες φοροελαφρύνσεις δίνοντας ανάσες ρευστότητας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα δουν να ξεφουσκώνουν:
1. Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που εμφάνισαν το 2020 καθαρά κέρδη παρά την επέλαση της πανδημίας και τη μείωση του τζίρου τους. Με τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% σε 55% από φέτος περιορίζεται η φορολογική τους επιβάρυνση. Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας που εμφανίζει για πρώτη φορά καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ στη φετινή φορολογική δήλωση θα πλήρωνε φόρο εισοδήματος με συντελεστή 9% δηλαδή 900 ευρώ και προκαταβολή φόρου με συντελεστή 100% δηλαδή άλλα 900 ευρώ και έτσι συνολικά θα επιβαρύνονταν με 1.800 ευρώ. Με τις νέες ρυθμίσεις ο φόρος εισοδήματος θα είναι ίδιος δηλαδή 900 ευρώ αλλά η προκαταβολή φόρου θα πέσει στο 55% από 100% δηλαδή στα 495 ευρώ. Έτσι η επιβάρυνσή του περιορίζεται στα 1.395 ευρώ δηλαδή θα έχει ελάφρυνση 405 ευρώ.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι φέτος, καθώς θα δουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται ακόμα και κατά 59%. Με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα φανούν τα οφέλη της νέας φορολογικής κλίμακας με τον συντελεστή 9% που εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ενώ θα έχει σβήσει τελείως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ακόμα και οι επαγγελματίες με καθαρά κέρδη μόλις 10.000 ευρώ, που δεν τους αγγίζει η εισφορά αλληλεγγύης, θα επιβαρυνθούν φέτος με φόρο 900 ευρώ, όταν το 2020 πλήρωσαν φόρο για το ίδιο εισόδημα 2.200 ευρώ. Στους τυχερούς περιλαμβάνονται και οι μισθωτοί που αμείβονται με «μπλοκάκι».
2. Επιχειρήσεις που εμφάνισαν κέρδη το 2020 τα οποία θα αποτυπώσουν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Για παράδειγμα επιχείρηση που εμφάνισε κέρδη το 2020 για πρώτη φορά 50.000 ευρώ με βάση το προηγούμενο καθεστώς θα πλήρωνε φόρο εισοδήματος 24% δηλαδή 12.000 ευρώ και προκαταβολή φόρου 100% δηλαδή επιπλέον 12.000 ευρώ με αποτέλεσμα η συνολική επιβάρυνση να διαμορφώνονταν στα 24.000 ευρώ ή στο 48% των καθαρών κερδών της. Με τη μείωση της προκαταβολής φόρου με συντελεστή στο 70% από 100% το ποσό μειώνεται στα 8.400 ευρώ και έτσι η συνολική επιβάρυνση ανέρχεται στα 20.400 ευρώ ή στο 41% επί των κερδών με το όφελος για την επιχείρηση να φθάνει στις 3.600 ευρώ.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι φέτος ο αριθμός των επιχειρήσεων που παρουσίασαν το 2020 κέρδη τα οποία θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα είναι μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας και των δυο lockdown.
Latest News
Τι απαντούν οι ασφαλιστικές για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Μετά τις αποκαλύψεις ΟΤ [πίνακας]
Η λύση απαιτεί τη συμμετοχή της Πολιτείας, της Εποπτείας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων που διαμορφώνουν το κόστος σημειώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες
Εφορία: Δέκα «μυστικά» που κουρεύουν τα φορο-πρόστιμα έως 50%
Οδηγός της ΑΑΔΕ για τη ψηφιακή δήλωση «ομολογίας» φοροδιαφυγής - Εντός 3 ημερών θα πρέπει να εξοφληθεί το 25% της κύριας οφειλής
Τι θα ισχύσει για το μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο
Δικαιούχοι του νέου συστήματος είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που λόγω αρμοδιότητας, υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του κυβερνητικού προγράμματος
Τι αλλάζει σε απασχόληση και ασφάλιση το 2025 – Οι έξι προτεραιότητες
Απασχόληση και ασφάλιση με πολιτικές για τη μείωση της ανεργίας, την ενίσχυση του εισοδήματος και την ψηφιοποίηση του e-ΕΦΚΑ
Ο νέος φορολογικός χάρτης του 2025 - Ολες οι αλλαγές
Σε τρεις άξονες ο σχεδιασμός της φορολογικής πολιτικής από την Εφορία για το 2025 -Τι περιλαμβάνουν
Συνταξιοδοτικό: Οι 7 κατηγορίες που παίρνουν σύνταξη πριν από τα 62 το 2025
Σήμερα οι ασφαλισμένοι αναγνωρίζουν έως και 7 έτη, εφόσον αυτά περιλαμβάνονται στη λίστα των 12 κατηγοριών πλασματικών χρόνων που ορίζει η νομοθεσία. Ποιοι μπορούν να πάρουν νωρίτερα σύνταξη
Ανατροπές στα Airbnb - Πώς θα φορολογούνται, τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες [παραδείγματα]
Αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο τα ακίνητα που αξιοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους για Airbnb - Οδηγός ΑΑΔΕ
Τι αλλάζει στο εργόσημο – Οι 49.000 περιπτώσεις απάτης και οι νομοθετικές παρεμβάσεις
Το εργόσημο αλλάζει και η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση επιδιώκει να περιορίσει τις απάτες - Οι έλεγχοι του ΕΦΚΑ
Αναβαθμίζονται τα τελωνεία στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο - Στόχος η πάταξη στο λαθρεμπόριο
Ενισχύονται με την ίδρυση και λειτουργία νέου Τμήματος με έδρα τις συνοριακές διαβάσεις και με αρμοδιότητες «Δίωξης Λαθρεμπορίου»
Στο 9,6% «έπεσε» η ανεργία τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία [γραφήματα]
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 454.695 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 47.562 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2023