Στριμωγμένες στη γωνία λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι απειλούμενες πλέον πολικές αρκούδες διασταυρώνονται με τις βορειοαμερικανικές καφέ αρκούδες και δίνουν υβρίδια που εμφανίζονται όλο και συχνότερα.
Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στην Αρκτική λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο επιπλέον πάγος μειώνεται και εμποδίζει τις πολικές αρκούδες από το να κυνηγούν φώκιες, το σχεδόν αποκλειστικό θήραμά τους. Ως αποτέλεσμα, τα κάτασπρα αρπακτικά μετακινούνται όλο και συχνότερα προς το νότο αναζητώντας τροφή. Την ίδια ώρα, η βορειοαμερικανική καφέ αρκούδα, η οποία βασίζεται σε ένα πολύ ευρύτερο διαιτολόγιο που περιλαμβάνει και φυτικές τροφές, επεκτείνεται προς τον όλο και θερμότερο βορρά.
Τα υβρίδια που προκύπτουν ίσως τελικά κατακτήσουν την Αρκτική χάρη στην ικανότητά τους να αξιοποιούν περισσότερες πηγές τροφής σε σχέση με τις αποκλειστικά σαρκοφάγες πολικές αρκούδες, εκτιμά μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Global Change Biology.
«Συνήθως τα υβρίδια δεν είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στο περιβάλλον τους σε σχέση με τους γονείς τους. Υπάρχει όμως περίπτωση ότι τα συγκεκριμένα υβρίδια μπορούν να αξιοποιούν ένα μεγαλύτερο εύρος πηγών τροφής» σχολίασε στο LiveScience η Λαρίσα ΝτεΣάντις, παλαιοντολόγος του Πανεπιστημίου «Βάντερμπιλτ» στο Τενεσίο και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
«Πολκαφέ» αρκούδες
Το πρώτο υβρίδιο καφέ και πολικής αρκούδας εντοπίστηκε το 2006 όταν ένας κυνηγός στην καναδική Αρκτική σκότωσε ένα ζώο πιστεύοντας πως ήταν πολική αρκούδα. Το παράξενο ζώο το λευκό τρίχωμα της πολικής αρκούδας αλλά με καφέ μπαλώματα που παραπέμπουν στο γκρίζλι. Είχαν επίσης τα μακριά νύχια, την καμπουριασμένη ράχη και το κοντύτερο ρύγχος της βορειοαμερικανικής καφέ αρκούδας. Γενετικές αναλύσεις επιβεβαίωσαν τελικά τις υποψίες ότι επρόκειτο για υβρίδιο.
Έκτοτε έχουν θεαθεί αρκετά ακόμα τέτοια ζώα. Σύμφωνα με μελέτη του 2017 στην επιθεώρηση Arctic, οκτώ υβρίδια γεννήθηκαν από μια θηλυκή πολική αρκούδα που διασταυρώθηκε με δύο αρσενικές καφέ αρκούδες.
Ανάλογα με το εάν η πολική αρκούδα είναι μητέρα ή πατέρας, τα υβρίδια είναι γνωστά και ως pizzly» ή «grolar», λογοπαίγνια ανάμεσα στις ονομασίες «πολική αρκούδα» και «γκρίζλι» στα αγγλικά. Στα ελληνικά, οι αντίστοιχοι όροι θα ήταν κάτι σαν «πολκαφέ» ή «καφολικές» αρκούδες».
Σύμφωνα με την ΝτεΣάντις, τα υβρίδια εμφανίζουν ενδιάμεσα ανατομικά χαρακτηριστικά. Οι πολικές αρκούδες έχουν μακρύτερο ρύγχος για να αναζητούν φώκιες κάτω από τον πάγο, φέρουν όμως μικρούς κυνόδοντες δεδομένου ότι τρέφονται με μαλακές τροφές σαν το κρέας και το λίπος.
«Δεν το γνωρίζουμε ακόμα με βεβαιότητα, ίσως όμως το ενδιάμεσο κρανίο της αρκούδας pizzly να προσφέρει κάποιο εμβιομηχανικό πλεονέκτημα» λέει η ερευνήτρια.
Η πολική αρκούδα (Ursus maritimus) και η βορειοαμερικανική καφέ αρκούδα (Ursus arctos horribilis) διαχωρίστηκαν από τον κοινό τους πρόγονο σχετικά πρόσφατα, πριν από περίπου μισό εκατομμύριο χρόνια. Παρόλο που σήμερα θεωρούνται διαφορετικά είδη, οι δύο αρκούδες μπορούν να διασταυρώνονται και να δίνουν γόνιμους απογόνους.
Οι απόγονοι αυτοί δεν αποκλείεται μια μέρα να κατακτήσουν την Αρκτική καθώς οι πάγοι λιώνουν, λένε οι ερευνητές. Οι πολικές αρκούδες εξαρτώνται απόλυτα από το επιπλέον στρώμα πάγου, του οποίου η μέγιστη έκταση μειώθηκε φέτος κατά 870.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (έξι φορές η Ελλάδα) σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010.
«Η πολική αρκούδα είναι το καναρίνι στο ορυχείο που μας δείχνει πόσο άσχημη είναι η κατάσταση» σχολίασε η ΝτεΣάντις.
«Θα μπορούσαν άραγε τα υβρίδια να επιτρέψουν στις αρκούδες να συνεχίσουν να υπάρχουν στις ενδιάμεσες περιοχές της Αρκτικής; Πιθανώς ναι. Γι’ αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε να τα μελετάμε» είπε.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων