Η τηλεδιάσκεψη κορυφής που οργάνωσε για το κλίμα η Ουάσιγκτον ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επιμένει ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ευκαιρίες για μεταρρύθμιση της παγκόσμιας οικονομίας και δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε επίσης τη ρωσική πρόταση για συνεργασία στις τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών άνθρακα, μια συνεργασία που θα μπορούσε εν μέρει να γεφυρώσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Μπορείτε να φανταστείτε κάτι άλλο που θα δημιουργούσε τόσες καλές θέσεις εργασίας τον 21ο αιώνα;» διερωτήθηκε ο Μπάιντεν μετά τις συνομιλίες στις οποίες συμμετείχαν περίπου 40 αρχηγών κρατών.

«Τα έθνη που συνεργάζονται και επενδύουν στην καθαρή οικονομία θα δρέψουν τα οφέλη για τους πολίτες τους» υποσχέθηκε.

Σε μια προσπάθεια να δείξει ότι οι ΗΠΑ ηγούνται της παγκόσμιας προσπάθειας, ο Μπάιντεν ανέστρεψε την απόφαση του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, η οποία προβλέπει μηδενισμό των καθαρών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Στόχος είναι να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Την Πέμπτη, πρώτη ημέρα της τηλεδιάσκεψης, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι εγχώριες εκπομπές άνθρακα των ΗΠΑ θα μειωθούν περίπου στο μισό μέχρι το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Η ΕΕ, η Ιαπωνία και ο Καναδάς επίσης ανακοίνωσαν ότι αναθεωρούν τους στόχους τους προς τα πάνω.

Οι καθαρές τεχνολογίες βρέθηκαν την Παρασκευή στο επίκεντρο της συζήτησης, με τον Μπάιντεν να χαιρετίζει τη ρωσική πρόταση για συνεργασία στις τεχνολογίες απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Άλλες εξελίξεις στη σύνοδο:

  • Ο πρόεδρος της Πολωνίας, χώρας που θεωρείται εθισμένη στον λιθάνθρακα, υποσχέθηκε να μηδενίσει τις εκπομπές του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής μέσα σε δύο δεκαετίες.
  • Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, η αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνολμ ανακοίνωσε συνεργασία με τον Καναδά, τη Νορβηγία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία με στόχο την κατάρτιση «μακροπρόθεσμων στρατηγικών για την επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών άνθρακα».
  • Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν ανανέωσε τη δέσμευσή της για τερματισμό των πετρελαϊκών ερευνών στη Βόρεια Θάλασσα και στροφή στην αιολική ενέργεια.
  • Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου υπερηφανεύτηκε ότι η χώρα του είναι παγκόσμιος ηγέτης στη μείωση της χρήσης λιθάνθρακα και υποσχέθηκε ότι οι ΑΠΕ θα καλύπτουν το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών του Ισραήλ στα τέλη της δεκαετίας.
  • Ο πρόεδρος του Βιετνάμ τόνισε ότι η χώρα του «υποφέρει» λόγω της ανόδου της στάθμης των ωκεανών και ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν σκοτώσει εκατοντάδες Βιετναμέζους.
  • Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα απηύθυνε έκκληση στα πλούσια κράτη να προσφέρουν τουλάχιστον 100 δισ. ως βοήθεια προσαρμογής στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.

Ο Μπάιντεν, τέλος, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους ακόμα κι αν αλλάξουν ηγεσία, δεδομένου ότι η αγορά πιέζει για δραστική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Κεντρικό ρόλο στο σχέδιο για μείωση των αμερικανικών εκπομπών θα παίξει το σχέδιο Μπάιντεν για επενδύσεις 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην αναβάθμιση υποδομών, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων μηδενισμό των καθαρών εκπομπών της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2030 και εξηλεκτρισμό των οχημάτων.

Ωστόσο το σχέδιο απαιτεί την έγκριση του Κογκρέσου, στο οποίο οι Δημοκρατικοί επικρατούν με ισχνή πλειοψηφία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»