Αναμφίβολα, η κρίση επέφερε μεγάλες ζημίες στην οικονομία και τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, μέσα στην κρίση η Ελλάδα κατάφερε να εδραιώσει ένα «κεκτημένο αποτελεσματικότητας», επισημαίνει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης σε άρθρο του στον Ο.Τ.. Ολόκληρο το άρθρο:
Όταν η Ελλάδα συνάντησε την πανδημική κρίση, τον Μάρτιο του 2020, αγωνιζόμασταν να εξασφαλίσουμε μάσκες και αντισηπτικά διότι η ελληνική παραγωγή ήταν σχεδόν μηδενική, με αποτέλεσμα η χώρα μας να εξαρτάται σε συντριπτικά μεγάλο βαθμό από εισαγωγές. Σήμερα, 14 μήνες μετά, χάρις και στις ταχύτερες αδειοδοτήσεις επενδύσεων από το Υπουργείο Ανάπτυξης, υπάρχει υπερεπάρκεια σε μάσκες και αντισηπτικά και μάλιστα ελληνικές εταιρείες κάνουν εξαγωγές των προϊόντων τους ακόμη και σε προηγμένες οικονομικά και βιομηχανικά χώρες.
Όταν η Ελλάδα συνάντησε την πανδημική κρίση, μας είχαν περίπου ξεγραμμένους, διότι θεωρούσαν ότι το σύστημα μας δεν είναι αρκετά έτοιμο να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση και επιπλέον ο πληθυσμός μας είναι αρκετά μεγάλης ηλικίας, άρα η εκτιμώμενη ταχεία διάδοση του κορονοϊού θα είχε τραγικές συνέπειες. Σήμερα, 14 μήνες μετά, η Ελλάδα τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης στο εξωτερικό ως χώρας που έχει αντιμετωπίσει την πανδημία έχοντας πολύ καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με άλλες χώρες.
Όταν η Ελλάδα συνάντησε την πανδημική κρίση, οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς οργανισμοί αλλά και ξένοι οίκοι προέβλεπαν ότι η ελληνική οικονομία θα είχε ύφεση με διψήφιο ποσοστό και μάλιστα τη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη για δύο κυρίως λόγους: από τη μια λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους και από την άλλη λόγω της εξάρτησής της από τον τουρισμό, την οικονομική δραστηριότητα που ήταν προφανές ότι θα την έπληττε περισσότερο η πανδημική κρίση.
Το 2020 η Ελλάδα γνώρισε βαθιά ύφεση, ωστόσο η οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή, διαψεύδοντας σε μεγάλο βαθμό τις αρχικές εκτιμήσεις. Και οι επενδύσεις έπαιξαν ρόλο σε αυτό, όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Αναμφίβολα, η κρίση επέφερε μεγάλες ζημίες στην οικονομία και τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, μέσα στην κρίση η Ελλάδα κατάφερε να εδραιώσει ένα «κεκτημένο αποτελεσματικότητας» καθώς:
-Αναρριχήθηκε στις δύο πρώτες θέσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στην ΕΕ, ενώ πλέον είμαστε στην πρώτη 5άδα με ποσοστό απορρόφησης της τάξης του 65% όταν τον Ιούλιο του 2019 παραλάβαμε την Ελλάδα στην 22η θέση με απορρόφηση 25%.
-Είχε άνοδο κατά 6 θέσεις στον δείκτη των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, στην καλύτερη των τελευταίων 11 ετών και κατά 9 θέσεις στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας.
-Προσέλκυσε επενδύσεις από παγκόσμιους κολοσσούς όπως Microsoft, Pfizer, Cisco, Digital Realty, Deloitte και Volkswagen, που δύσκολα θα διανοούνταν κάποιος στο παρελθόν ότι θα επέλεγαν την Ελλάδα. Οι επενδύσεις κατευθύνονται μάλιστα και σε τομείς της «νέας οικονομίας», όπως το ΙΤ, που έχουν μεγάλο πολλαπλασιαστή αξίας στην οικονομία συνολικά.
-Προχώρησαν οι δύο εμβληματικές επενδύσεις, της Lamda Development στο Ελληνικό και της Eldorado Gold στη Χαλκιδική, που ήταν «κολλημένες» επί χρόνια και οι οποίες αποτελούν σαφές μήνυμα στη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα ότι η Ελλάδα αλλάζει.
-Προχώρησε η ψηφιοποίηση τόσο του δημοσίου όσο και των επιχειρήσεων σε χρόνο ρεκόρ. Σε λίγους μήνες έγιναν όσα υπό άλλες συνθήκες θα χρειαζόντουσαν χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ όταν ξεκίνησε η πανδημία μόλις το 17% των εμπορικών καταστημάτων είχε ηλεκτρονικό κατάστημα, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει ξεπεράσει το 45%.
-Προχώρησαν μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση περαιτέρω βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
-Εκπονήθηκε και υλοποιήθηκε το μεγαλύτερο ιστορικά πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, συνολικού ύψους 38 δις ευρώ (24 δις ευρώ το 2020 και 14 δις ευρώ το 2021, μέχρι τώρα).
Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να ωραιοποιήσω την κατάσταση στην οικονομία. Παρά τα μέτρα που λάβαμε και, σύμφωνα και με τα στοιχεία της EUROSTAT, έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά, η πανδημία θα αφήσει πίσω της μεγάλες οικονομικές ζημίες σε πολλές επιχειρήσεις.
Γι’ αυτό, άλλωστε, και έχουμε δεσμευθεί ότι, όπως μέχρι τώρα, θα είμαστε στο πλευρό των επιχειρήσεων και μετά την επανέναρξη της λειτουργίας τους και για ένα ικανό χρονικό διάστημα ωσότου μπορέσουν να επανέλθουν στους κανονικούς ρυθμούς και να πάρει μπρος στο σύνολο της η ελληνική οικονομία.
Δεν είναι, όμως, όλα μαύρα. Υπάρχουν εξαιρετικά θετικά μηνύματα για την «επόμενη ημέρα» στην οικονομία:
-Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις. Ήδη έχουμε εγκρίνει πάρα πολλές από το Enterpise Greece και έρχονται κι άλλες καθώς μεγάλες επιχειρήσεις και funds διακρίνουν σημαντικές ευκαιρίες στη χώρα μας. Γι’ αυτό εκτιμώ ότι θα έχουμε καταιγισμό επενδύσεων στην Ελλάδα στη μετά Covid εποχή.
-Από φέτος και τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της μία δύναμη πυρός πρωτόγνωρης ισχύος, τα 57 δις από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (μαζί με τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα μοχλευθούν) και τα 26,7 δις ευρώ του νέου ΕΣΠΑ.
-Έχει δημιουργηθεί δεξαμενή ρευστότητας με 20 δις ευρώ από τις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Προφανώς, ένα μέρος θα διατεθεί για την κάλυψη υποχρεώσεων, είναι βέβαιο όμως ότι ένα ακόμη μεγαλύτερο θα κατευθυνθεί στην κατανάλωση και τις επενδύσεις, ενισχύοντας το ρυθμό ανάπτυξης.
-Τα μηνύματα από τον τουρισμό είναι ότι φέτος θα είναι μια σαφέστατα καλύτερη χρονιά από το 2020.
Επιπρόσθετα, το υποστηρικτικό περιβάλλον σε πολιτικό και μακροοικονομικό επίπεδο, το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό της πατρίδας μας, η διαρκής βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος σε όλα τα επίπεδα, οι ουσιαστικές μειώσεις φόρων και εισφορών, όπως αυτές που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, το πρόγραμμα προώθησης των ΣΔΙΤ και των ιδιωτικοποιήσεων, όλα αυτά αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και σηματοδοτούν ότι έρχεται μια ελπιδοφόρα νέα εποχή για την ελληνική οικονομία
Υπ’ αυτήν την έννοια η 15η Μαΐου, ημέρα που «ανοίγει» ο τουρισμός, προσλαμβάνει χαρακτήρα της συμβολικής αρχής της νέας εποχής για την ελληνική οικονομία και μιας νέας περιόδου ευημερίας για τον ελληνικό λαό.
Latest News
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου
Ελλάδα 2025: Από την ανθεκτικότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη
Το 2025 αναμένεται να είναι έτος κρίσιμο για την αξιοποίηση των ευκαιριών και την εδραίωση της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας και βιωσιμότητας