Η Ινδία έχει ένα στενό περιθώριο δράσης αν η οικονομική δραστηριότητα ακολουθήσει την ιατρική της υποδομή στην κατάσταση κατάρρευσης που προκαλείται από την πανημία. Μέχρι στιγμής υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο μέτρων υγείας. Οι αισιόδοξοι ελπίζουν ότι τα αντισώματα και τα εμβόλια θα προκαλέσουν γρήγορα την αποκλιμάκωση του Covid-19. Η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να μαλακώσει τον οικονομικό αντίκτυπο εάν δεν γίνει αυτό.

Το δεύτερο κύμα αποδεικνύεται πιο μολυσματικό από το πρώτο. Η Ινδία κατέγραψε τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο με 314.835 νέα κρούσματα την Πέμπτη. Το οξυγόνο εξαντλείται στα νοσοκομεία. Ακόμα και οι πολυτελείς ιδιωτικές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη Βομβάη και το Νέο Δελχί δεν μπορούν να συμβαδίσουν. Οι άνθρωποι στρέφονται σε πρόχειρες εγκαταστάσεις για μαζικές καύσεις νεκρών.

Η παραγωγικότητα έχει μειωθεί, αλλά η πτώση είναι λιγότερο απότομη από ό, τι αναμενόταν. Τα όρια μετακίνησης είναι πιο τοπικά από ό, τι στο εθνικό λοκντάουν του περασμένου έτους, το οποίο οδήγησε σε μια εκπληκτική συρρίκνωση κατά 23,9% στο ΑΕΠ το τρίμηνο του Ιουνίου σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Πολλά εργοστάσια συνεχίζουν να λειτουργούν, αν και παράγουν λιγότερα αγαθά και συνεχίζονται οι κατασκευαστικές εργασίες. Οι περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ αργότερα κατά μήκος της καμπύλης κρίσης.

Η αγορά μετοχών έχει διορθωθεί ελαφρώς. Όμως η κρίση θα μπορούσε να επιβάλει πιο έντονα κλεισίματα. Οι ξένοι επενδυτές φαίνονται νευρικοί, και έχουν μεταβληθεί σε καθαρούς πωλητές ινδικού χρέους και ιδίων κεφαλαίων τον Απρίλιο, και η ρουπία υποτιμήθηκε απότομα.

Μία ελπίδα που αναφέρεται ψιθυριστά είναι ότι η άνοδος των λοιμώξεων θα ακολουθηθεί από μια ταχεία πτώση καθώς αυξάνεται η ανοσία και η διάδοση του εμβολίου κερδίζει έδαφος. Ο Neelkanth Mishra και η ομάδα της Credit Suisse εκτιμούν ότι περίπου το 40% του πληθυσμού ενδέχεται να έχει αντισώματα μέχρι τα τέλη Απριλίου. Ένα ίδρυμα με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bain Capital India, Amit Chandra, προβάλλει υψηλότερο αποτέλεσμα για τη Βομβάη, πλησιάζοντας το στο 65% , επίπεδο στο οποίο οι μολύνσεις ενδέχεται να πέσουν. Ωστόσο, οι επιδημιολόγοι που ανησυχούν για τις παραλλαγές των ιών είναι πολύ λιγότερο σίγουροι.

Η χώρα φιλοξενεί το Serum Institute, τον κορυφαίο κατασκευαστή εμβολίων στον κόσμο, και οι πολιτικοί ανοίγουν τις πόρτες σε εισαγόμενα εμβόλια, αλλά η προσφορά θα είναι περιορισμένη. Ταα καλέσματα για στήριξη εισοδημάτων αυξάνονται. Οι απλοί πολίτες εξάντλησαν τις οικονομίες τους, εν μέρει επειδή η κυβέρνηση ήταν λιτή με τις επιδοτήσεις κατά το πρώτο κύμα. Παρόλα αυτά, η Ινδία έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος του νομισματικού και φορολογικού της περιθωρίου, δήλωσε απεγνωσμένα ένας διευθυντής κεντρικής τράπεζας στα πρακτικά των συνεδριάσεων που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη. Αυτό αφήνει ανορθόδοξες εναλλακτικές λύσεις εάν η ελπίδα δεν στοχεύεται σωστά.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners