Το 10ετές σχέδιο για το κλίμα του Μπάϊντεν
Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεσμεύεται για ένα φιλόδοξο στόχο μείωσης των εκπομπών CO2 χωρίς την ψήφο του Κογκρέσσου
Αραγε, ο Πρόεδρος Μπάϊντεν ήθελε να εντυπωσιάσει τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ στην διάσκεψη της Πέμπτης με τη δέσμευσή του να μειώσει τις εκπομπές αερίων κατά 50% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005, μέχρι το 2030; Η δέσμευσή του προβλέπει την υιοθέτηση νέων κυβερνητικών ελέγχων πάνω στην οικονομία, του τύπου που θα περίμενε να δει κανείς σε κάποιο από τα πενταετή σχέδια του κινέζου προέδρου. Ο κ. Μπάϊντεν έχει τώρα μια 10ετή εκδοχή του κεντρικού οικονομικού σχεδιασμού.
Η εικονική παγκόσμια διάσκεψη του κ. Μπάϊντεν είχε σκοπό να πείσει την Κίνα και άλλες αναδυόμενες χώρες να προχωρήσουν σε πιο επιθετικές μειώσεις των εκπομπών τους. Οι ΗΠΑ αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 15% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως είπε ο αμερικανός πρόεδρος στους ομολόγους του. Οι εκπομπές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη υποχωρούν από το 2005 καθώς το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντικαθιστούν τον άνθρακα.
Όμως, οι αυξανόμενες εκπομπές από την Κίνα βάλτωσαν αυτές τις μειώσεις. Στη σύνοδο για το κλίμα που έγινε το 2015 στο Παρίσι, η Κίνα δεσμεύθηκε να αρχίσει την μείωση καυσαερίων το 2030 και συνέχισε να χτίζει εργοστάσια άνθρακα και να διευρύνει τη βιομηχανική παραγωγή της. Οι εκπομπές CO2 της Κίνας αυξήθηκαν κατά περισσότερο στο διάστημα 2015-2018 απ΄ όσες ήταν οι συνολικές εκπομπές του Ηνωμένου Βασιλείου το 2018.
Οι δεσμεύσεις που έγιναν στο Παρίσι, περιλαμβανομένης αυτής του Μπάρακ Ομπάμα να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 26-28%, θα μειώσουν την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κατά 0,17 βαθμό Κελσίου μέχρι το 2100, ούτε καν κοντά στον 1,5 βαθμό που υποτίθεται ότι απαιτείται για να αποφευχθεί η καταστροφή. Ωστόσο, ο κ. Μπάϊντεν τώρα θέλει να διπλασιάσει αυτή την μάταιη χειρονομία για το κλίμα που έκανε ο κ. Ομπάμα.
Τι θάπρεπε να κάνουν οι ΗΠΑ για να επιτύχουν τις νέες δεσμεύσεις του κ. Μπάϊντεν; Αρχής γενομένης με κάποια προοπτική. Η ρυθμιστική ομοβροντία του Ομπάμα έφερε τις ΗΠΑ περίπου μόλις στα μισά του δρόμου στις δεσμεύσεις των Παρισίων και οι περισσότερες των μειώσεων που έγιναν στη διάρκεια της προεδρίας του ήταν από την αντικατάσταση του άνθρακα με φυσικό αέριο λόγων των δυνάμεων της αγοράς.
Εν μέσω των lockdowns του κορονοϊού το 2020, οι εκπομπές αερίων υποχώρησαν κατά 21% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Με άλλα λόγια, ακόμη και με την οικονομία κλειστή και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μένει στο σπίτι, οι ΗΠΑ κατάφεραν λιγότερα από τα μισά σε σχέση με τον στόχο του κ. Μπάϊντεν.
Ορισμένες περιβαλλοντολογικές οργανώσες έκαναν τις δικές τους αναλύσεις για το τι θα χρειαστεί για να επιτευχθούν οι στόχοι του 10ετούς σχεδίου του Μπάϊντεν. Όπως, η πρόσφατη έκθεση του Ταμείου Περιβαλλοντολογικής Αμυνας EDF, που υποστηρίζει μια «ισχυρή κυβερνητική προσέγγιση». Αυτή περιλαμβάνει την απόσυρση των νέων οχημάτων με κινητήρα αερίου μέχρι το 2035, πιθανότατα μέσω της ισχυροποίησης των προτύπων για την οικονομία καυσίμου. Ο κ. Μπάϊντεν έχει επίσης προτείνει μεγαλύτερα φορολογικά κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων –σήμερα 7.500 δολάρια- όμως σύντομα οι καταναλωτές δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα όταν θα αποσυρθούν τα αυτοκίνητα αερίου.
Ο στόχος του Μπάϊντεν θα απαιτήσει την ολική ανοικοδόμηση του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος σε 10 χρόνια. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Προστασίας Φυσικών Πηγών, οι ΗΠΑ θα πρέπει να διπλασιάσουν το μερίδιο της ενέργειας χωρίς άνθρακα στο 80% από 40% σήμερα, με το μισό να καλύπτεται σήμερα από πυρηνική ενέργεια, αν θέλει να έχει ελπίδες να πετύχει τη δέσμευση Μπάϊντεν.
Όλα τα εργοστάσια άνθρακα θα πρέπει να κλείσουν και τα εργοστάσια φυσικού αερίου σταδιακά να εξαφανιστούν. Η αιολική και ηλιακή ενέργεια θα πρέπει να αυξηθούν κατά 6-7 φορές. Το σχέδιο του Ομπάμα, το οποίο μπλόκαρε το Ανώτατο Δικαστήριο το 2016, δείχνει μετριοπαθές σε σύγκριση. Θα επιδιώξει την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 32%. Τα περισσότερα σπίτια θα έπρεπε επίσης να ηλεκτροδοτηθούν. Γιαυτό, αν σας αρέσει ο φούρνος αερίου δεν θα μπορείτε να τον κρατήσετε. Οι αγρότες θα πρέπει επίσης να προσαρμοστούν σε μια κλιματικά-έξυπνη γεωργία, όπως αναφέρει το EDF.
Σε αντίθεση με τον κ. Σι, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει τη νομική εξουσία να αποφασίζει ριζικές μειώσεις εκπομπών σ’ ολόκληρη την οικονομία. Όμως οι φιλελεύθεροι υποστηρίζουν ότι το τμήμα 115 του Νόμου για Καθαρό Αέρα επιτρέπει στην υπηρεσία προστασίας περιβάλλοντος να ρυθμίζει τις εκπομπές οι οποίες «πιθανότατα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ή την ευημερία μιας ξένης χώρας.» Aυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν υπάρχει ρυθμιστική αμοιβαιότητα μεταξύ άλλων εθνών.
Ο κ. Μπάϊντεν, ουσιαστικά, δοκιμάζει τις προβλέψεις του Συντάγματος, που απαιτεί την έγκριση από τα δύο-τρίτα της Γερουσίας για τον Πρόεδρο να ενταχθεί σε μια συνθήκη. Οι μειώσεις καυσαερίων που οι ξένοι ηγέτες υποσχέθηκαν την Πέμπτη δεν είναι νομικά δεσμευτικές, όμως ο κ. Μπάϊντεν προτίθεται να κάνει χρήση νόμων για να δεσμεύσει τους Αμερικανούς.
Οι επιχειρήσεις θα στρατολογηθούν σαν πεζικάριοι στον προοδευτικό πόλεμο κατά των ορυκτών καυσίμων. Μισθοφόροι όπως οι Google, Apple, Microsoft έχουν ήδη καταταχθεί. Οι ιδρυτές της Αμερικής πίστευαν ότι ο διαχωρισμός των δυνάμεων που προβλέπει το Σύνταγμα θα διασφάλιζε την ατομική ελευθερία, όμως αυτό προυποθέτει ότι το Κογκρέσσο διαφυλάττει αυτή την εξουσία.
Ο κ. Μπάϊντεν δεν θα αντιμετωπίσει αντίσταση στη νομοθετική του πρωτοβουλία από Δημοκρατικούς στο Κογκρέσσο. Αυτοί ευχαρίστως θα χρηματοδοτήσουν το 10ετές σχέδιό του για την αναδημιουργία της οικονομίας, κάνοντας αρχή με την πρόταση των 2,3 τρις δολαρίων για τις υποδομές, η οποία είναι η νέα Πράσινη New Deal μεταμφιεσμένη.
Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο
Γιατί τελικά η μεγαλύτερη σύγκρουση του Μασκ είναι με τον Τραμπ
Το αφεντικό της Tesla, Ίλον Μασκ, είναι ήδη βαθιά συνυφασμένο με το κράτος
Η Αμερική θέλει τον Τραμπ – χωρίς αν ή αλλά…
Η πιθανή επανεκλογή του είναι μια υπαρξιακή καταστροφή για τους Δημοκρατικούς και μια ιστορική αλλαγή του παιχνιδιού για τους συμμάχους των ΗΠΑ
Πέντε «καυτές πατάτες» για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να βρει έναν τρόπο να διατηρήσει την ανάπτυξη ενώ θα επανατοποθετήσει την οικονομία
Γιατί οι ισχυροί brokers χάνουν τον έλεγχό τους στην πολιτική των ΗΠΑ
Η αλλαγή της στάσης τους δείχνει πώς ο φόβος έχει ξεπεράσει την ελπίδα στην πολιτική των ΗΠΑ, ακόμη και στις αίθουσες συνεδριάσεων
Η επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ και ο αλγόριθμος του Μασκ
Μια ιστορικά σφιχτή προεδρική κούρσα μπορεί να μην τελειώσει τη νύχτα - και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλαπλές κρίσεις
Η Adidas ξεπερνά τη Nike - Και η επιστροφή της έχει εμπόδια
Το ερώτημα πλέον δεν είναι πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η Adidas, αλλά πόσο καιρό μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική της