Το Ingenuity, το μικρό ελικόπτερο της NASA, κατάφερε να πετάξει για δεύτερη φορά σήμερα στον Άρη, μετά την πρώτη ιστορική πτήση της Δευτέρας, ανακοίνωσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία.
Η πτήση αυτή ήταν πιο ριψοκίνδυνη, αφού το ελικόπτερο πήγε πιο ψηλά και για περισσότερο χρόνο: η συνολική της διάρκεια ήταν 51,9 δευτερόλεπτα, ενώ την Δευτέρα παρέμεινε στον αέρα μόνο για 39,1 δευτερόλεπτα.
Το ελικόπτερο απογειώθηκε στις 11.33 (ώρα Ελλάδας) και έφτασε σε ύψος τα πέντε μέτρα (από τρία στην πρώτη πτήση). Για πρώτη φορά μάλιστα έκανε και μια πλευρική κίνηση, πετυχαίνοντας έτσι δύο από τους φιλόδοξους στόχους της NASA.
«Μοιάζει απλό, όμως υπάρχουν τόσοι άγνωστοι παράγοντες στο πώς θα πετάξουμε ένα ελικόπτερο στον Άρη. Για αυτό είμαστε εκεί, για να βρούμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα», εξήγησε ο Χάβαρντ Γκριπ, ένας από τους χειριστές του.
Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν φαίνεται να δείχνουν ότι η δεύτερη πτήση «ανταποκρίνεται στις προσδοκίες», είπε ο Μπομπ Μπάλαραμ, ο επικεφαλής μηχανικός του προγράμματος αυτού. «Έχουμε στο ενεργητικό μας δύο πτήσεις στον Άρη, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα να μάθουμε αυτόν τον μήνα με το Ingenuity», πρόσθεσε.
Η NASA σχεδιάζει και άλλες πτήσεις με το μικρό ελικόπτερο, όμως η διάρκεια ζωής του Ingenuity θα καθοριστεί από τον τρόπο που θα προσεδαφίζεται κάθε φορά», εξήγησε η Μίμι Αούνγκ, η επικεφαλής του προγράμματος, τονίζοντας ότι η υπηρεσία θέλει να ωθήσει το ελικόπτερο «μέχρι τα όριά του».
Το πείραμα του Ingenuity θα σταματήσει, ό,τι και αν συμβεί, με τη συμπλήρωση ενός μήνα, ώστε το ρομποτικό σκάφος Perseverance, με το οποίο έφτασε το ελικόπτερο στον Άρη, να επικεντρωθεί στη βασική αποστολή του: να αναζητήσει ίχνη παρελθούσας ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.
Latest News
Botto: Ο «καλλιτέχνης» τεχνητής νοημοσύνης που βγάζει εκατομμύρια δολάρια
Το Botto είναι ένας «αποκεντρωμένος αυτόνομος καλλιτέχνης» όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του
Αλλαγές για όλους το 2025 – Ψηφιοποιείται ο ΕΟΠΥΥ και ο ΑΜΚΑ
Στόχος είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και της ασφάλειας στις υπηρεσίες υγείας
Και «ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα» – Γιατί κινδυνεύουν οι πριγκίπισσες των παραμυθιών
Συμβουλές… υγείας για «να ζήσουν αυτές καλά κι εμείς καλύτερα», δίνουν οι Βρετανοί γιατροί στις πρωταγωνίστριες των παραμυθιών
Scroogenomics: Γιατί δεν πρέπει να κάνετε δώρα τα Χριστούγεννα
Ο όρος Scroogenomics αποδίδει την αντισυμβατική θεωρία, που δηλώνει ότι η ανταλλαγή δώρων αποτελεί σπατάλη πόρων
Ο Μπιλ Γκέιτς προτείνει - Tι πρέπει να διαβάσετε στις γιορτές
Ο μεγιστάνας δεν έχει κρύψει τη μεγάλη του αγάπη για τα βιβλία
Γιατί η Formula1 στρέφεται στην τεχνητή νοημοσύνη
Διάφορες ομάδες της Formula1 εκμεταλλεύονται τις σύγχρονες εξελίξεις στην τεχνολογία εδώ και χρόνια — από το cloud computing έως την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση.
Η καταιγίδα της παραπληροφόρησης πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες
Οι κυβερνήσεις διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την παραπληροφόρηση που υπονομεύει τις εκλογές, υποκινεί αναταραχές και βαθαίνει τις κοινωνικές διαιρέσεις - Οι επιχειρήσεις βρίσκονται τώρα επίσης στο στόχαστρο
Πόσο θα κόστιζε σήμερα η ζωή της οικογένειας ΜακΚάλιστερ από το «Μόνος στο Σπίτι»;
Πόσο πλούσια ήταν η οικογένεια ΜακΚάλιστερ από το «Μόνος στο Σπίτι»;
Παγκόσμιο Βαρόμετρο: 1 στους 3 εργαζόμενους σκέφτεται να αλλάξει άμεσα εργασία
Τι αποκαλύπτει έρευνα της ManpowerGroup η οποία συγκέντρωσε δεδομένα από περισσότερους από 12.000 εργαζόμενους
ΟΑΚΑ: Με ανοιχτά τα γήπεδα η επισκευή των στεγάστρων – Ο διαγωνισμός των 78 εκατ.
Προκηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός ύψους 78 εκατ. ευρώ για την επισκευή των στεγάστρων στο ΟΑΚΑ - Οι εργασίες που θα εκτελεστούν