Οι επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο, προσπαθώντας να προστατεύσουν δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε σύνθετα υβριδικά multi-clouds περιβάλλοντα, αντιμετωπίζουν προκλήσεις από την αυξανόμενη απειλή των Ransomware.
Πρόσφατη έρευνα της Veritas, εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα του enterprise data protection, αναδεικνύει τις προκλήσεις και κυρίως τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, παγκοσμίως, στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τα data που έχουν αποθηκευμένα σε σύνθετα hybrid περιβάλλοντα multi-cloud, από την αυξανόμενη απειλή των Ransomware.
Στην έκθεση Ransomware Resiliency 2020, η Veritas διαπίστωσε ότι μόνο το 36% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η ασφάλειά τους συμβαδίζει με την πολυπλοκότητα ΙΤ (IT complexity) στην υποδομή multi-clouds, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη χρήση λύσεων προστασίας δεδομένων που μπορούν να προστατεύσουν από τα Ransomware.
Η πολυπλοκότητα των υποδομών cloud και τα λύτρα
Συνήθως, εάν οι επιχειρήσεις πέσουν θύματα Ransomware και δεν είναι σε θέση να επαναφέρουν τα δεδομένα τους από ένα αντίγραφο ασφαλείας των αρχείων τους, ενδέχεται να προσπαθήσουν να πληρώσουν τους χάκερ που είναι υπεύθυνοι για την επίθεση. Η έρευνα έδειξε ότι εταιρείες με μεγαλύτερη πολυπλοκότητα στην υποδομή multi-cloud, είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποκύψουν σε αυτές τις πληρωμές.
Ο μέσος αριθμός clouds που αναπτύχθηκαν από εκείνους τους οργανισμούς που πλήρωσαν, ήταν 14,06. O αριθμός μειώνεται στα 12,61 για όσους πλήρωσαν μόνο ένα μέρος των λύτρων, ενώ μόλις 7,22 clouds είχαν αναπτυχθεί από επιχειρήσεις που υπέκυψαν και τελικά, δεν πλήρωσαν. Στην πραγματικότητα, μόνο το 20% των επιχειρήσεων με λιγότερα από 5 clouds, πλήρωσαν τα λύτρα εξ ολοκλήρου.
Η πολυπλοκότητα έχει αντίκτυπο στην ανάκαμψη
Η πολυπλοκότητα στις αρχιτεκτονικές cloud αποδείχθηκε επίσης ότι έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα μιας επιχείρησης να ανακάμψει μετά από μια επίθεση Ransomware. Ενώ το 43% των επιχειρήσεων με λιγότερους από 5 παρόχους cloud στην υποδομή τους, είδαν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες να διακόπτονται για λιγότερο από μία ημέρα, μόνο το 18% εκείνων με περισσότερα από 20, μπόρεσαν να επιστρέψουν σε φυσιολογικές συνθήκες λειτουργίας.
Η έρευνα της Veritas αποκάλυψε ότι πολλές επιχειρήσεις γνωρίζουν την πρόκληση που αντιμετωπίζουν, με μόλις το 36% των ερωτηθέντων να πιστεύουν ότι η ασφάλειά τους συμβαδίζει με την πολυπλοκότητα στην υποδομή τους. Η μεγαλύτερή τους ανησυχία ως αποτέλεσμα αυτής της πολυπλοκότητας, ήταν ο αυξημένος κίνδυνος εξωτερικών επιθέσεων, όπως αναφέρεται από το 37% όλων των συμμετεχόντων στην έρευνα.
Cloud: Οφέλη για τις επιχειρήσεις αλλά και ευκαιρίες για τους χάκερ
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εταιρείες επιτάχυναν το ταξίδι τους στο cloud. Στράφηκαν σε αναπτύξεις cloud, καθώς το χρειάζονταν για να επιτρέψουν την εργασία στο σπίτι, καθώς και σε ένα ευρύτερο χαρτοφυλάκιο εφαρμογών μεγαλύτερο από ποτέ. Ωστόσο, η ολοένα και πιο περίπλοκη υποδομή πολλαπλών cloud παρέχει στους χάκερ περισσότερες ευκαιρίες να επιτεθούν. Οι επιχειρήσεις πρέπει να αναπτύξουν λύσεις προστασίας δεδομένων για να διασφαλίσουν αυτά τα περιβάλλοντα cloud, αλλά πολλές έχουν μείνει πίσω σε αυτό. Η έρευνα δείχνει ότι ορισμένες επιχειρήσεις επενδύουν στο να καλύψουν αυτό το κενό ανθεκτικότητας (Resiliency Gap), κάτι που αν δεν γίνει κατά προτεραιότητα, οι εταιρείες θα παραμείνουν ευάλωτες.
Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις (46%) δήλωσαν ότι είχαν αυξήσει τον προϋπολογισμό τους για ασφάλεια από την εμφάνιση της πανδημίας. Υπήρχε συσχέτιση μεταξύ αυτού του αυξημένου επιπέδου επενδύσεων και της ικανότητας επαναφοράς δεδομένων μετά από επίθεση. Το 47% αυτών που επένδυσαν περισσότερο από το ξέσπασμα της πανδημίας, ήταν σε θέση να αποκαταστήσουν το 90% ή περισσότερο των δεδομένων τους, σε σύγκριση με μόλις 36% αυτών που επένδυσαν λιγότερο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα, αφού μία μέση επιχείρηση μπορεί να επαναφέρει μόνο το 80% των δεδομένων της.
Latest News
Η Apple φέρνει το ChatGPT στα iPhone και τα Mac - To Siri αποκτά AI
To chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης κάνει ερωτήσεις που το ίδιο το Siri δεν μπορεί να απαντήσει.
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας
Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες
Τι είναι η αβοκέτα... και οι υπόλοιπες κορυφαίες αναζητήσεις στην Google των Ελλήνων
Στις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των Ελλήνων στη μηχανή αναζήτησης της Google περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πρόσωπα μέχρι αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων