Συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό αναμένεται να έχει η προχθεσινή απόφαση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσθέσει και την Ελλάδα μαζί με άλλες 97 χώρες στο «Επίπεδο 4» του καταλόγου των ταξιδιωτικών οδηγιών του. Με τον τρόπο αυτό συμβουλεύει τους αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν σε αυτές, λόγω «του πολύ υψηλού επιπέδου της Covid-19».
Πόσο επηρεάζει όμως κάτι τέτοιο την χώρα μας; Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν πως οι πολίτες των ΗΠΑ ανήκουν στην 3η μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα, ενώ δαπανούν περίπου 1.000 ευρώ ανά άτομο. Οι ίδιοι βρίσκονται πάνω από τους Ευρωπαίους και συνήθως επιλέγουν για προορισμούς τους τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και την Σαντορίνη.
Ιδίως για την τελευταία, η αμερικανική αγορά είναι και η μεγαλύτερη, δεδομένου ότι οι Αμερικανοί τουρίστες είναι ίσως περισσότεροι και από τους Κινέζους και από τους Άγγλους. Υπολογίζεται μάλιστα ότι ξεπερνούν το 30% σε σχέση με άλλους τουρίστες, κατά την περίοδο αιχμής του νησιού.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, πρώτοι στην κατά κεφαλήν δαπάνη έρχονταν προτού προκύψει η πανδημία του covid-19, οι Αμερικανοί τουρίστες με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους.
Περί το 1.179.000 Αμερικάνοι επισκέπτες ξόδεψαν 1,09 δις ευρώ, ήτοι περί τα 926 ευρώ ανά κεφαλή δαπάνη έναντι 734 ευρώ των Γερμανών και 744 ευρώ των Ρώσων για παράδειγμα.
Ειδικά για την Αττική, οι πολίτε των ΗΠΑ ήταν εκείνοι που άφηναν τα περισσότερα έσοδα στην Αθήνα, με την Περιφέρεια συνολικά να αντιπροσωπεύει το 15% των εισπράξεων που καταγράφηκαν στην Ελλάδα, φθάνοντας το 2019 τα 2,6 δισ. ευρώ.
Μόνο οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 400 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο δείχνει το πλήγμα που μπορεί να φέρει ενδεχόμενη απουσια των Αμερικανών τουριστών και φέτος από Ελλάδα.
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ