![101 νομπελίστες απαιτούν παγκόσμιο «φρένο» στα ορυκτά καύσιμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/Ορυκτά-καύσιμα.jpg)
Αρκούν οι δεσμεύσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων των ΗΠΑ κατά 50% έως το 2030 (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005) για την προστασία του παγκόσμιου κλίματος; Δίνουν πραγματικές ελπίδες για τη σωτηρία του πλανήτη οι στόχοι της ΕΕ για μείωση, τουλάχιστον κατά 55%, των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου εντός της επόμενης δεκαετίας (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990); Είναι επαρκής η πρόθεση της Κίνας, όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών για το κλίμα της περασμένης Πέμπτης, για σταδιακή κατάργηση της κατανάλωσης άνθρακα την περίοδο 2026-2030;
Το ζητούμενο είναι εάν πρόκειται για πραγματικές δεσμεύσεις ή για εξαγγελίες, οι οποίες, όπως έχει δείξει η ιστορία, μετά από ένα διάστημα χάνονται στη λήθη. Δεν σβήνουν όμως οι φωνές που ζητούν τη λήψη αυστηρότερων και πιο άμεσων μέτρων για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του πλανήτη. Πριν λίγες μέρες, με μια ανοιχτή επιστολή 101 «βαριά» ονόματα, όλοι τους νομπελίστες, μεταξύ των οποίων πρώην πρόεδροι, επιστήμονες, οικονομολόγοι, φυσικοί περιβάλλοντος, λογοτέχνες και θρησκευτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Δαλάι Λάμα, απαιτούν από τις κυβερνήσεις να υπογράψουν μια συνθήκη η οποία θα βάζει «φρένο» στη χρήση ορυκτών καυσίμων και θα πατάει «γκάζι» στην ταχεία και δίκαιη μετάβαση σε έναν κόσμο όπου όλοι θα έχουν πρόσβαση σε ανανεώσιμη ενέργεια.
Η επιστολή εστάλη… προειδοποιητικά, μία ημέρα πριν την κρίσιμη σύνοδο της Πέμπτης, ωστόσο ως κεντρικό στόχο έχει την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα (COP 26) που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη. Πρόκειται για τη σημαντικότερη, μετά από την COP21 που είχε καταλήξει στην περίφημη Συμφωνία του Παρισιού, την οποία είχε αποδυναμώσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αποχωρώντας ως αρνητής της κλιματικής αλλαγής.
Παράλληλα, μια δεύτερη επιστολή, την οποία μεταξύ άλλων υπογράφουν ο πρίγκιπας της Βρετανίας Γουίλιαμ και ο Ντέιβιντ Ατένμπορο, και δημοσιεύθηκε στους Times, ζητά δράση πριν η καταστροφή στον πλανήτη καταστεί μη αναστρέψιμη. Και οι όποιες προσπάθειες σωτηρίας θα είναι ατελείς, εάν οι ανεπτυγμένες χώρες δεν δεσμευτούν να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που αντιμετωπίζουν.
Των δύο επιστολών είχε προηγηθεί μια ακόμη επιστολή – διαμαρτυρία, με τον ίδιο στόχο, αλλά διαφορετικό έναυσμα, που όμως έφερε αποτελέσματα. Συνολικά 225 επιστημόνες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και περιβαλλοντικές οργανώσεις συνασπίστηκαν ώστε να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους που μπορεί να επισύρει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κατηγοριοποιήσει τα νέα έργα ορυκτών αερίων ως περιβαλλοντικά βιώσιμα στο πλαίσιο της ταξινόμησης της ΕΕ για βιώσιμες επενδύσεις.
Τελικά οι πιέσεις και ο κίνδυνος να καταψηφιστούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις (δηλαδή τα τεχνικά κριτήρια του συστήματος ταξινόμησης) οδήγησαν την Κομισιόν σε… οπισθοχώρηση. Έτσι, από το τελικό κείμενο που ψηφίστηκε είχε αφαιρεθεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό για να συζητήσει εκ νέου το θέμα εντός του επόμενου εξαμήνου.
Προς έναν κλιματικό νόμο
Πάντως, την περασμένη εβδομάδα έγινε ένα σημαντικό βήμα από το ευρωκοινοβούλιο, το οποίο αποφάσισε, με τον νέο ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα, να υιοθετήσει μια πιο φιλόδοξη μείωση των εκπομπών της ΕΕ έως το 2030 από 40% που είχε αρχικά τεθεί, σε τουλάχιστον 55%, ενισχύοντας παράλληλα τη συνεισφορά από απορροφήσεις που μπορούν να αυξήσουν τον στόχο στο 57%. Ωστόσο, περιβαλλοντικές οργανώσεις μιλούν για έναν πενιχρό νόμο για το κλίμα που δεν θα συμβάλει ουσιαστικά στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Όπως καταγγέλλει το WWF «πρόκειται για έναν στόχο που βρίσκεται πολύ κάτω από το 65% που επιτάσσει η επιστήμη, αλλά και τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τουλάχιστον 60%»
Την ίδια ώρα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες θωρακίζονται από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη με εθνικούς κλιματικούς νόμους. Άλλες τον έχουν ήδη θεσπίσει και άλλες προετοιμάζονται. Η Ελλάδα, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας στις αρχές καλοκαιριού θα έχει έτοιμο το προσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Παράλληλα, η συμφωνία που επιτεύχθηκε για τον πρώτο Ευρωπαϊκό Νόμο για το Κλίμα, θα αναγκάσει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να ξαναδούν την ενεργειακή και κλιματική τους στρατηγική, όπως ανέφερε χθες η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση “Η Ελλάδα στον δρόμο της Πράσινης Μετάβασης”. Σύμφωνα με την ίδια, η κλιματική ουδετερότητα θα καθοδηγεί τις πολιτικές της χώρας μας για τα επόμενα 30 χρόνια. «Έχουμε στα σχέδιά μας να επαν-ενεργοποιήσουμε την επιτροπή για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και να ξαναμελετήσουμε τους στόχους, να δούμε αν και τι πρέπει να αναθεωρηθεί και με τι άλλο θα πρέπει να εμπλουτιστεί», σημείωσε η ίδια.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης