H Σύνοδος που συγκάλεσε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, για το Κλίμα πήγε καλά, σηματοδοτώντας τη δυναμική επιστροφή των ΗΠΑ στο τιμόνι της παγκόσμιας διακυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή και τη μείωση των εκπομπών των αερίων.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι ΗΠΑ και Ευρώπη ήρθαν και πάλι πιο κοντά ως προς τις προθέσεις τους για μια πιο πράσινη στρατηγική με δραστική μείωση των ρύπων, όπως επισημαίνουν σε ανάλυση τους οι «Financial Times» υπάρχουν σαφή στοιχεία απόκλισης μεταξύ τους ως προς τον οδικό δρόμο που θα ακολουθήσουν.

Αναφορικά με τα επίπεδα των στόχων, η Ευρώπη παραμένει δεσμευμένη στη μείωση των ρύπων κατά τουλάχιστον 55% μέσα στη δεκαετία, λαμβάνοντας, όμως, ως σημείο εκκίνησης και σύγκρισης τα νούμερα του 1990. Αντιθέτως, οι στόχοι του νέου Λευκού Οίκου βασίζονται στα επίπεδα των ρύπων του 2005.

Επίσης, για να πετύχουν το στόχο τους οι Αμερικανοί δίνουν προτεραιότητα στην προώθηση νέων τεχνολογιών, κάτι που θα ενισχύουν με την προώθηση νέων επενδύσεων στις εταιρείες του κλάδου.

Είναι, άλλωστε, σαφές ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να κινητοποιήσει και να δρομολογήσει περισσότερες επενδύσεις σε σχέση με την Ε.Ε., όπου η ροή των κονδυλίων διαφοροποιείται μεταξύ των κρατών μελών σε εθνικό επίπεδο. Από την άλλη πλευρά, η ευρωπαϊκή πλευρά εστιάζει και στην αλλαγή του τρόπου ζωής και δράσης.

Ωθούμενες από τους κανόνες της αγοράς

«Οι ΗΠΑ πάντα κινούνται ωθούμενες από τους κανόνες της αγοράς και αυτό δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση Μπάιντεν. Χάνουν όμως από το γεγονός πως δεν δίνουν έμφαση στην μετεξέλιξη της οικονομίας τους πέρα από τη χρήση τεχνολογικών μοχλών» σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας στους FT, η συμπρόεδρος του «Λέσχης της Ρώμης», Σαντρίν Ντίξον Ντεκλέβ

Σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο δυνάμεις αποτελεί και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS), το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού σχεδίου για τη μείωση των εκπομπών και το οποίο αναμένεται να διευρυνθεί με τη σταδιακή ένταξη και επιπλέον κλάδων, όπως η βιομηχανία αυτοκινήτου και η ναυτιλία.

Το σύστημα αυτό δεν έχει πείσει τους Αμερικανούς, ώστε να το μιμηθούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο, παρά το γεγονός πως μια μικρότερη βερσιόν ενός ανάλογου συστήματος εμπορίας εκπομπών έχει υιοθετηθεί ήδη από την Καλιφόρνια και σε μικρότερο βαθμό από έτερες πολιτείες, όπως η Νέα Υόρκη και το Μέριλαντ.

Την άποψη αυτή επανέλαβε στη Σύνοδο και ο νέος Αμερικανός απεσταλμένος για το Κλίμα, ο πρώην Γερουσιαστής Τζον Κέρυ, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν… η έσχατη λύση για την αμερικανική κυβέρνηση. Ωστόσο, κατά τους Ευρωπαίους, η άντληση των κονδυλίων που χρειάζονται μέσω της φορολογίας, όπως με ένα ειδικό τέλος άνθρακα, συνιστά πολιτική αυτοκτονία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη
Green |

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως μια «παγκόσμια καταστροφή για την υγεία», καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη