Αλλά, πριν αποτολμήσουμε μια απάντηση, ας δούμε τα δεδομένα. Το πρώτο και πιο σημαντικό εξ αυτών είναι το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο αλλαγής στάσης του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων. Διοίκηση και μέτοχοι των ΕΛΠΕ – μια εισηγμένη εταιρεία με συμμετοχή του Δημοσίου και σε καθεστώς επικείμενης αξιοποίησης σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ- προβληματίζονται όχι μόνο για τις δυνατότητες επιτυχίας του εγχειρήματος αλλά και του ίδιου του εγχειρήματος!
Εγχείρημα, ποιο εγχείρημα; Ο Όμιλος, σύμφωνα με επίσημα δημοσιοποιημένα στοιχεία, κατέχει δικαιώματα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, συμμετέχει ως διαχειριστής (operator) με ποσοστό 50% σε κοινοπραξία, στην περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού κόλπου, με ποσοστό 25% σε κοινοπραξία στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους και με ποσοστό 25% στη θαλάσσια περιοχή Block 2 και ως διαχειριστής (100%) στις δύο χερσαίες περιοχές της Δ. Ελλάδας, την περιοχή Άρτας – Πρέβεζας και την περιοχή της ΒΔ Πελοποννήσου. Επιπλέον, ο Όμιλος έχει ανακηρυχθεί ως επιλεγείς αιτών στην θαλάσσια περιοχή Block 10 στον Kυπαρισσιακό Κόλπο, ενώ έχει υποβάλλει προσφορές για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής στη θαλάσσια περιοχή Block 1, βόρεια της Κέρκυρας καθώς και ως μέλος κοινοπραξίας για δύο θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και μία θαλάσσια περιοχή στο Ιόνιο.
Εν ολίγοις, «μπόλικο πράγμα». Άλλωστε, ο όμιλος των ΕΛΠΕ ήταν το «στήριγμα» αλλά και το «αποκούμπι» των κυβερνήσεων μετά το 2010 για την ανάπτυξη του ερευνητικού προγράμματος για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Σήμερα, τα δεδομένα φαίνεται πως έχουν αλλάξει ή βρίσκονται σε διαδικασία αναπροσαρμογής προσδοκιών και στρατηγικής. Το θέμα της «στροφής» συζητήθηκε σε συνεδρίαση του ΔΣ και μια λελογισμένης μορφής «αποεπένδυση» είναι «σκαριά».
Ας μείνουμε εδώ προς το παρόν. Ας μην προκαταβάλουμε εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση ας μην μας διαφεύγει και το γεγονός ότι μετά τον Ιούλιο του 2019 (κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη) τα σχέδια για την για την πώληση 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Πετρελαίων (από κοινού πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.) άλλαξαν και το Ταμείο (ΤΑΙΠΕΔ) προχώρησε σε διαδικασία πρόσληψης δύο Ανεξάρτητων Συμβούλων (ενός Ανεξάρτητου Συμβούλου Αποτίμησης και ενός Ανεξάρτητου Συμβούλου επί της διαδικασίας) αναφορικά με την αξιοποίηση της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ στα Ελληνικά Πετρέλαια. Ο τρόπος αξιοποίησης αφέθηκε στους συμβούλους…
Πάντως, ο όμιλος των ΕΛΠΕ είναι ένας από τους κορυφαίους Ομίλους στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, «με παρουσία σε 6 χώρες και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των πωλήσεων».
Οι μετοχές των ΕΛΠΕ διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ δύο διεθνείς εκδόσεις ομολόγων διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου με το ΤΑΙΠΕΔ να κατέχει το 35,5% των μετοχών των ΕΛΠΕ και το 45,5% να ανήκει στην Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. (συμφερόντων της οικογένειας Λάτση).
Ας ξαναπάμε στην αρχή: «Εξέδρες» ή « πλωτά πάρκα», «υδρογονάνθρακες» ή «πράσινη ενέργεια»; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως είναι εφικτή μιας λύση συνδυασμού ή και συνύπαρξης. Παρόλα αυτά μετά από χρόνια κερδίζει έδαφος η ιδέα η χώρα μας να επιλέξει το «πράσινο» – καταπράσινο- πάσο για την είσοδο στην νέα πραγματικότητα που δίνει προβάδισμα στις ΑΠΕ.
Έτσι, κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να έρθει σε σύγκρουση με τις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν στις «εξέδρες» προβάλλοντας θέματα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και υπεράσπισης ενός τρόπου ζωής.
Και αυτούς τους λόγους το ενδιαφέρον τόσο των ΕΛΠΕ όσο και άλλων διεθνών επενδυτών επικεντρώνεται στα «οικόπεδα» της Κρήτης. Ειδικά, τα ΕΛΠΕ στηρίζουν τη συμμετοχή τους στην κοινοπραξία των Total – ExxonMobil που έχουν αναλάβει τις έρευνες στα θαλάσσια blocks «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Τα «οικόπεδα» και οι «εξέδρες» έχουν και μια διπλωματική πτυχή που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραγνωρίζεται. Ο δραστήριος, υπερκινητικός Νίκος Δένδιας, επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας γνωρίζει καλά αυτή την πτυχή και την προσμετρά στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η χώρα στη Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο.
Αλλά, αρκετά για τα ΕΛΠΕ. Ας δούμε και λίγο το τι συμβαίνει στο μέτωπο της «Πειραιώς». Τα εύσημα στη τράπεζα για την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (προσέλκυσε κεφάλαια ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων της BlackRock και του επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας), δίνουν οι έγκριτοι Financial Times σε ανάλυση τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι FT κάνουν λόγο για το πάλαι ποτέ «προβληματικό παιδί του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος» που κατάφερε να πείσει τους επενδυτές και δη, τους ξένους επενδυτές πως αυτή η αύξηση κεφαλαίου θα είναι και η τελευταία.
Με την άντληση των νέων κεφαλαίων η Πειραιώς σκοπεύει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το 45% πέρυσι σε λιγότερο από 10% τους επόμενους 12 μήνες και στο 3% ως το τέλος του 2024.
«Η Πειραιώς δρομολογεί μια από τις μεγαλύτερες εκκαθαρίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουμε δει μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών» σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας στους FT, ο Μεχμέτ Σεβίμ, τραπεζικός αναλυτής στη JP Morgan Chase.
Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενείται και δήλωση του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, ο οποίος στέκεται στα ποιοτικά θεσμικά ονόματα που προσέλκυσε η ΑΜΚ της Πειραιώς μιλώντας για «ένα σημείο καμπής για την εμβάθυνση τη διεύρυνση και την ενδυνάμωση της ελληνικής αγοράς κεφαλαίου».
Latest News
Πέφτει μισό δισ. στην αγορά, τα αντανακλαστικά Σκυλακάκη, έρχεται το Kids Wallet, το santa rally του Ελλάκτωρ, το «χέρι» του Κορεάτη στην Intralot, το καμπανάκι ΣΕΤΕ
Μισό δισ. στην αγορά
Τι συμβαίνει στο Τατόι, «κολλημένοι» στην Αράχωβα, τα μπόνους των Δημοσίων Υπαλλήλων, η «προίκα» του Κρητικού και οι «4» των Φυλακών
Κακός χαμός… με την καλή έννοια
Στους δρόμους η Νέα Δημοκρατία, τα 3 δισ. της «ασπίδας», η αλήθεια για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, τα σχέδια Ξιφαρά, ποιον ξεχωρίζει η JP Morgan, η επέκταση της Dimand
Μήνυμα Μητσοτάκη
Το κουβάρι με τα μπόνους δόμησης, οι αλλαγές στη ΔΕΗ, οι μεταγραφές της Attica Bank, ο παλιός Τσαμάζ και η ιστορική ανατροπή (;) με τα τέλη
Η καταιγίδα
Γιατί μπαίνουν στον πάγο επενδύσεις, η λύση Στουρνάρα, τα αντανακλαστικά της Attica Bank, ο χαρούμενος Μανουσάκης
Ηρεμία…
O στρουθοκαμηλισμός του Μαξίμου, η βιασύνη Μηταράκη, Σκρέκα, μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο, οι υποσχόμενες Helleniq Energy και ΑΔΜΗΕ, η μετακόμιση της Epsilon Net
Στρουθοκαμηλισμός
Σε «εμπιστευτική» σύνοδο ο πρωθυπουργός, το «χέρι» του Μιτζάλη, «λάμπουν» Φαραντούρης και Αυτιάς στην Ευρώπη, η «βιασύνη» στη Eurobank, η εμπιστοσύνη στον Μανουσάκη
Από το Βορρά στο Νότο
Το block στους έφηβους, και πάλι «φίλοι» στη Νέα Δημοκρατία, η «α-τράπεζη» Βουκουρεστίου, τα email campaigns της Alpha Bank, οι «προσωρινοί» του ΕΛΓΑ, η έκπληξη του ΑΔΜΗΕ
Το Μέγαρο Μαξίμου
Το all in της κυβέρνησης, ο τραπεζίτης πίσω από τα μέτρα, οι αντοχές του χρηματιστηρίου και τα family offices, η γκάφα Γεωργιάδη, ο Καλατράβα “φεύγει”, το παζλ του food hall στο Αρσάκειο
All in…
Η στροφή Μητσοτάκη, η «φορολογία» των τραπεζών, τι θα μετρήσουν οι long του 2025, η «υποψηφιότητα» Πατέλη, το alert στα φάρμακα του Έβρου, το «σκάκι» της Helleniq Energy, η αξία της τηλε-διοίκησης
Η στροφή