Η αυξημένη ζήτηση σε σχέση με τη μειωμένη προσφορά αμνοεριφίων, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για διαμόρφωση υψηλών τιμών, τέτοιων που όλη η εφοδιαστική αλυσίδα, από τον κτηνοτρόφο μέχρι τον τελικό καταναλωτή είχε χρόνια να δει.
Οι εξαγωγές που πραγματοποιήθηκαν ενόψει του Καθολικού Πάσχα «αφαίρεσαν» από την εσωτερική αγορά έναν μεγάλο όγκο αρνιών και κατσικιών, κυρίως προς Ισπανία και Ιταλία, όπου, μάλιστα προτιμώνται τα μικρά σφάγια. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Ορθόδοξο Πάσχα είναι αργά φέτος, δημιουργεί μια ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη σε μικρά σφάγια και στην εγχώρια αγορά.
Οι τιμές μέχρι και σήμερα Παρασκευή, μια εβδομάδα πριν το κλείσιμο ουσιαστικά της πασχαλινής αγοράς, ανεβαίνουν από μέρα σε μέρα και τα παζάρια καλά κρατούν και θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή πριν το Μεγάλο Σάββατο, για τα ελάχιστα αρνιά και κατσίκια που έχουν ακόμη στα χέρια τους διαθέσιμα οι παραγωγοί.
Στα 12,8 ευρώ στη λιανική
Όπως είπε, μιλώντας στον ot.gr, ο Δημήτρης Μόσχος, κτηνοτρόφος και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, ήδη σήμερα οι τιμές παραγωγού έφτασαν σε 6,8 ευρώ το κιλό για το κατσίκι και 6,7 ευρώ για το αρνί, ενώ έχουν κλειστεί και συμφωνίες στα 7 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, όπως τόνισε, οι κτηνοτρόφοι όχι μόνο δεν περιμένουν να δουν κάποιο σημαντικό όφελος στο εισόδημά τους από αυτές τις τιμές, αλλά κάποιοι έχουν ήδη αρηνητικό πρόσημο, λόγω της εκτίναξης των τιμών στις ζωοτροφές που φτάνουν κοντά στο 40%. «Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί οι οποίοι προκειμένου να γλυτώσουν το κόστος εκτροφής πούλησαν στη διάρκεια του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και μέχρι μέσα Μαρτίου πολλά ζώα, με εξευτελιστικές τιμές ζώντος βάρους ακόμα και στα 1,8 ευρώ το κιλό σε εμπόρους, οι οποίοι τώρα όπως διαμορφώνεται η ζήτηση θα θησαυρίσουν», υπογράμμισε ο κ. Μόσχος.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), Σταύρος Πέρρος, αναφέρει ότι οι τιμές λιανικής με βάση τη χονδρική τιμή, διαμορφώνονται με τα σημερινά δεδομένα σε 11,80 ευρώ το κιλό με κεφάλι και 12,80 ευρώ το κιλό χωρίς κεφάλι. «Εμείς αγοράζουμε προς 8,3 ευρώ το κιλό», είπε, χωρίς να αποκλείει τις επόμενες μέρες να ανέβουν κι άλλο οι τιμές όσο κλιμακώνεται η ζήτηση και η διαθεσιμότητα περιορίζεται. Ο ίδιος έκανε λόγο για σαφή εικόνα έλλειψης ελληνικών αμνοεριφίων φέτος, γεγονός το οποίο οδήγησε σε αυξημένες εισαγωγές κυρίως από τη Ρουμανία.
Οι επίσημες τιμές των χονδρεμπόρων που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) αποτυπώνουν τη φετινή τάση μεγάλης ζήτησης. Είναι ενδεικτικό ότι τα αρνιά γάλακτος σήμερα Παρασκευή πωλούνταν το πρωί προς 7,5-8,2 ευρώ το κιλό έναντι 6,3-6,8 ευρώ το κιλό και τα μεγαλύτερα από 14 κιλά 6-7 ευρώ το κιλό έναντι 5,8-5,9 ευρώ το κιλό την αντίστοιχη ημερομηνία πέρσι. Τα κατσίκια πωλήθηκαν σήμερα προς 7,5-8,5 ευρώ το κιλό έναντι 6-6,5 ευρώ πέρσι. Τα αρνιά Ρουμανία σήμερα στα 7,3-7,8 ευρώ έναντι 6,5-6,8 ευρώ το κιλό πέρσι.
Έλεγχοι για κερδοσκοπικές πρακτικές
Μέσα στο κλίμα έλλειψης ελληνικών αμνοεριφίων που παρατηρείται φέτος, κύκλοι της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αυξημένα φαινόμενα απόπειρας «βαφτίσματος» εισαγόμενων ως ελληνικών.
Τις προηγούμενες μέρες συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ομάδα εργασίας για τον συντονισμό των ελέγχων εισαγομένων αμνοεριφίων και αυγών κατά την περίοδο του Πάσχα, με στόχο την αποτροπή του φαινομένου των «ελληνοποιήσεων».
Στην ομάδα εργασίας, που είναι δεκαπενταμελής, μετέχουν στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, της γενικής διεύθυνσης Τελωνείων, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, της γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών.
Θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι στα εισαγόμενα, ζώντα και σφάγια, αμνοερίφια τόσο στις πύλες εισόδου στη βόρεια συνοριογραμμή της χώρας μας, από τον Νομό Έβρου έως τον Νομό Φλώρινας (Νέος Καύκασος, Εύζωνοι, Ορμένιο, Νυμφαίο, Προμαχώνας, Εξοχή, Κυπρίνος), όσο και καθ’ όλη τη «διαδρομή» τους εντός της επικράτειας (εθνικό οδικό και παράπλευρο οδικό δίκτυο) μέχρι και τον τελικό παραλήπτη (κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, σφαγεία, αγορές, κρεοπωλεία και Super Market, βιομηχανίες κρέατος).
Latest News
e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών – Τι γίνεται με τις συντάξεις
Ποιοι και τι λαμβάνουν από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ - Τι θα γίνει με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου
Στα ράφια οι μειώσεις από 5% μέχρι 24% σε 523 προϊόντα – Τι θα κάνουν τα σούπερ μάρκετ στις γιορτές
Σύντομα αναμένεται ο αριθμός των προϊόντων με μείωση τιμής στα σούπερ μάρκετ, να ξεπεράσει τον αρχικό στόχο των 600 κωδικών
Δημόσια νοσοκομεία: Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εργοθεραπευτές οι ασθενείς
«Γκάφα» του υπουργείου Υγείας μεταθέτει τους εργοθεραπευτές στις ψυχιατρικές μονάδες, αφήνοντας ακάλυπτους τους ασθενείς άλλων παθήσεων
Τι κρύβει ο «χρησμός» της Fitch - Τα επόμενα ραντεβού με τους οίκους και το διπλό στοίχημα του 2025
Στην τελευταία της αξιολόγηση για φέτος η Fitch αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της χώρας στο BBB- με stable outlook
Στο ΒΒΒ- με stable outlook διατηρεί την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας η Fitch
Ο Fitch αναφέρει ότι η Ελλάδα πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους μετά την πανδημία στην Ευρώπη
Επενδύσεις και κατανάλωση στηρίζουν την ανάπτυξη - Ο «χρησμός» της ΤτΕ
Η Τράπεζα της Ελλάδος αναλύει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία
Όλα για τους φόρους και τα μέτρα στήριξης σε 16 ερωτήσεις - απαντήσεις
Ποιες είναι οι αλλαγές που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2025 - Από τους μισθούς και τις συντάξεις, στην υγεία και την παιδεία
«Κόκκινο» το εμπορικό ισοζύγιο για 35 χρόνια - Τι φταίει [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Eurobank για το εμπορικό ισοζύγιο την περίοδο 1998 - 2023
Oι κλάδοι με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση στο λιανεμπόριο - Στα 11,15 δισ. ο τζίρος των ΜμΕ [πίνακας]
Αύξηση παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τόσο ετησίως όσο και από τρίμηνο σε τρίμηνο - Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξομειώσεις
Κτηματολόγιο: Κύκλωμα επιχείρησε να δηλώσει ακίνητα - φιλέτα σε Αγκίστρι, Ύδρα και Σπέτσες
Τι λέει στον ΟΤ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης για το κύκλωμα που επεδίωξε να εξαπατήσει το Κτηματολόγιο