Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την εστίαση για το άνοιγμα του κλάδου στις 3 Μαΐου.
Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι επαγγελματίες του χώρου θα αρχίσουν να επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου σε μια προσπάθεια να γεμίσουν τα ψυγεία τους που έχουν μείνει άδεια έπειτα από 6 μήνες σε αναστολή.
Η εστίαση θα ανοίξει στους εξωτερικούς χώρους με ανώτατο αριθμό ατόμων ανά τραπέζι τα 6 άτομα.
Θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες στα τραπέζια και όχι όρθιοι, ενώ θα μπορεί να γίνει χρήση του μπαρ με την τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να φροντίζουν ώστε να γίνεται απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια ενώ είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού σε κάθε τραπέζι.
Πελάτες και προσωπικό θα πρέπει να φορούν μάσκα κατά τον χρόνο αναμονής.
Επίσης, υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπέζια ή στο μπαρ.
Οι αποστάσεις μεταξύ των των τραπεζοκαθισμάτων ορίζονται σύμφωνα με την διάταξή τους: 90cm -1,2m και 1,8m κατά περίπτωση.
Σχετικά με το ωράριο τέλος, το οποίο προβλημάτιζε έντονα τους επιχειρηματίες καθώς περιορίζει σημαντικά τον ανώτατο αριθμό των πελατών που μπορούν να εξυπηρετήσουν μέσα σε μία μέρα, η απόφαση προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις εστίασης θα λειτουργούν έως τις 11 το βράδυ, που αρχίζει και η απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Μιλώντας στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε ότι δε θα τίθεται θέμα προστίμου για όποιον παραμένει σε ένα κατάστημα εστίασης μέχρι τις 11 που ξεκινάει η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Αγωνία για την οικονομική ενίσχυση
Οι επιχειρηματίες του κλάδου πλέον αναμένουν να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων προκειμένου στη συνέχεια να λάβουν κεφάλαιο κίνησης που αντιστοιχεί στο 7% επί του τζίρου του 2019, ώστε να καλύψουν τα έξοδα για την αγορά πρώτων υλών, από το πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ, επιδοτούμενου μέσω ΕΣΠΑ.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε «για την επανεκκίνηση της εστίασης, πάμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα δύο ετών, σε δύο μήνες. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα πάρουν τα λεφτά τους. Αν μπει κάποιος στην πλατφόρμα στις 10 Μαΐου που ανοίγει, μπορεί μετά να κάνει το κουμάντο του με βάση αυτό».
«Για τις πάγιες δαπάνες προχωράει κανονικά το πρόγραμμα, και εντός του Μαΐου θα ξεκινήσει η πληρωμή των πάγιων δαπανών του 2020», είπε ακόμα ο κ. Γεωργιάδης, ενώ πρόσθεσε ότι «για τα χαμηλότοκα δάνεια ξεκίνησε χθες το πρόγραμμα από το υπουργείο Ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν επενδύσεις. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει και το πρόγραμμα για τα δάνεια έως 50.000 ευρώ που θα δοθούν ως κεφάλαιο κίνησης για την επανέναρξη της οικονομίας».
Ο συνολικός προϋπολογισμός αναμένεται στα 330 εκατ. ευρώ και περίπου 34.000 επιχειρήσεις απ’ τις 77.000 συνολικά που έχει ο κλάδος αναμένεται να λάβουν μία σημαντική ενίσχυση που θα φτάνει το 7% του ετήσιου τζίρου τους και ως το ποσό των 100.000 ευρώ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως κεφάλαιο κίνησης για τα πρώτα έξοδα που απαιτούνται κατά την επαναλειτουργία τους.
Μιλούν τα νούμερα
Οι αριθμοί δείχνουν τις απώλειες του κλάδου που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Μόνο τις 182 ημέρες του τελευταίου lockdown, δηλαδή από τις 3 Νοεμβρίου, ο χαμένος τζίρος υπολογίζεται σε 0,5 δισ. ευρώ.
Για το 4μηνο από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τον Φεβρουάριο του 2021, διάστημα για το οποίο η ΕΛΣΤΑΤ έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία, οι απώλειες στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων ξεπερνά τα 283 εκατ. Ευρώ.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εννέα στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης (ποσοστό 91,2%) δήλωσαν πως η κατάσταση τους επιδεινώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ενώ το 44,1% δηλώνει ότι δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ενώ για το 19,2% επαρκούν το πολύ για ένα μήνα.
Latest News
Πόσοι συνταξιούχοι παίρνουν λιγότερα από 1.000 ευρώ - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΗΛΙΟΣ
Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των πρώην εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με εκείνους που προέρχονται από τον δημόσιο
Πού «κολλάει» η απονομή των εκκρεμών συντάξεων
Οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν «πέσει» κάτω από τις 18.000 -
Μέχρι 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες
To πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ανέργους 30-59 ετών, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)