Ένα πακέτο ρευστότητας κοντά στα 2,81 δισ. ευρώ θα λάβουν οι ελληνικές επιχειρήσεις μέσα στον Μάιο, κάτι το οποίο θα δώσει «ανάσα» σε όσες έχουν πληγεί από την πανδημική και την συνεπακόλουθη οικονομική κρίση.
Την Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον 7ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7, ενισχύοντας την αγορά με περίπου 1 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών αναμένεται να γίνει στα τέλη του τρέχοντος Απριλίου, αλλά και στις αρχές Μαίου, ενώ οι ωφελημένες επιχειρήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 300.000. Ουσιαστικά, θα ενισχυθούν όσες επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να μπουν στην προηγούμενη Επιστρεπτέα και κατέγραψαν αρκετές ζημιές μέσα στο α’ τρίμηνο του έτους.
Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ, ενώ για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ.
Παράλληλα, υπάρχει «κατώφλι» για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα: 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.
Αποζημίωση ειδικού σκοπού
Μέσα στον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η καταβολή 130 εκατ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον Απρίλιο. Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.
Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:
-1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
-2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
-4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.
Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών, δηλαδή θα κυμαίνονται από 500 έως 2.000 ευρώ.
Ορισμένοι κλάδοι που εντάσσονται στην ενίσχυση είναι: τουρισμός, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, καταστήματα ΟΠΑΠ, παιδότοποι, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
Επιδότηση πάγιων δαπανών
Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, θα ξεκινήσει και η επιδότηση επιχειρήσεων με εργαζομένους, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος. Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.
Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται, να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020, να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.
Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.
Εστίαση και τουρισμός
Αρχές Μαΐου αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για την ειδική ενίσχυση της εστίασης με 330 εκατ. ευρώ, από την οποία υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περίπου 33.000 επιχειρήσεις του κλάδου. Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει και το αντίστοιχο πακέτο επιδότησης για τον Τουρισμό με περίπου 350 εκατ. ευρώ.
Χαμηλότοκα δάνεια 500 εκατ. σε ΜμΕ
Από την Παρασκευή είναι ενεργό και το δικαίωμα υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων εγγυημένων από το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων, κάτι το οποίο αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ από πόρους ΕΣΠΑ και μέσω πέντε χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Αttica Bank και ProCredit Bank) θα χορηγηθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ συνολικά σε εγγυημένα επενδυτικά δάνεια και δάνεια κεφαλαίου κίνησης αναπτυξιακού σκοπού, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να προβούν σε επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητά τους στις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες.
Με την εγγύηση του Ταμείου, οι συνεργαζόμενες τράπεζες θα παρέχουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαμηλότοκα δάνεια, μειωμένων εξασφαλίσεων και μεγαλύτερης περιόδου αποπληρωμής. Η εγγύηση θα καλύπτει έως και το 80% των ζημιών κάθε δανείου.
Συνεπώς, ακόμη και από την Μεγάλη Δευτέρα μια επιχείρηση θα μπορεί να απευθύνεται (εφόσον έχει κάνει αίτηση) σε κάποια τράπεζα, ούτως ώστε να εκκινήσουν οι συνήθεις τραπεζικές διαδικασίες για την έγκριση του δανείου.
Latest News
Πώς σχολιάζει το υπουργείο Οικονομίας την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα
Η Ελλάδα κλείνει την ψαλίδα με την Ευρώπη
Το Ελληνικό Κτηματολόγιο σε μία πλατφόρμα - Η συμφωνία με την Prosperty
Ο στόχος για το Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η διαφάνεια και η εξορθολόγιση των τιμών ακινήτων
To παράδοξο της ιδιωτικής κατανάλωσης – Γιατί αντέχει παρά τον πληθωρισμό
Ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει σε «χαμηλές» πτήσεις, εντούτοις η ιδιωτική κατανάλωση συνεχίζει να στηρίζει το ΑΕΠ
Θεοδωρικάκος από Λάρισα: Κεντρικός ο ρόλος της στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας
Χρειάζεται να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία της περιοχής, ώστε τα νέα παιδιά να μείνουν εδώ, να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος
BofA για Ελλάδα: Καλπάζει η οικονομία, αλλά για πόσο...
Oι συνεχιζόμενες βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποφέρουν απτά αποτελέσματα σημειώνει η BofA για την ελληνική οικονομία - Η πρόκληση της διατήρησης της ανάπτυξης
Εντυπωσιακή προσέλευση στο 5ο Συνέδριο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού – Τα βασικά συμπεράσματα
Η γενική θεματολογία του 5ου Συνεδρίου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού αφορούσε το τρίπτυχο «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός, Αποταμίευση και Επενδύσεις»,
Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,1% και πληθωρισμός 3% το 2024 – Πόσο θα μειωθεί το χρέος έως το 2026
Οι επενδύσεις προβλέπεται να επιταχυνθούν περαιτέρω, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο κοντά στο 9% το 2025, κατά την Κομισιόν
Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 13,4 δισ. στο δεκάμηνο – Πώς κινήθηκαν τα έσοδα
Τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό - Αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 2,419 δισ. ευρώ μετά την αφαίρεση των επιστροφών
Πώς δηλώνεται η ακινησία οχημάτων λόγω κλοπής ή θανάτου
Τι προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τα οχήματα
Στη χαμηλότερη θέση η Ελλάδα με βάση το βιοτικό επίπεδο - Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του ΟΟΣΑ
Μολονότι το εισόδημα αυξάνεται τα τελευταία έτη, ο ρυθμός ανόδου δεν επαρκεί να καλύψει τις απώλειες από τη 10ετή κρίση σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ