Όταν ο Τζον Κέρι, απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το κλίμα, επέστρεψε από μια περιοδεία αστραπή στην Ασία και την Ευρώπη το περασμένο Σαββατοκύριακο, είχε κάποιες καλές ειδήσεις. Η μια ήταν ότι οι Κινέζοι εξέδωσαν κοινή δήλωση με την Αμερική σχετικά με τη σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης – ανοίγοντας το δρόμο για τη συμμετοχή του Προέδρου Xi Jinping στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα.

Μια ακόμη ήταν οι ανανεωμένες συζητήσεις σχετικά με τη δέσμευση της Ινδίας να κατασκευάσει 450 gigawatts ανανεώσιμης ενέργειας την επόμενη δεκαετία. Μια τρίτη συνίστατο σε αόριστες υποσχέσεις για μελλοντική συνεργασία Κίνας-ΗΠΑ σχετικά με την πράσινη χρηματοδότηση, σε μια προσπάθεια επίτευξης των κλιματικών στόχων του Παρισιού.

Μήπως αυτό το τελευταίο ήταν απλώς αερολογία; Ισως. Το μεγαλύτερο μέρος της κυβέρνησης Μπάιντεν επικεντρώνεται περισσότερο στην αντιπαράθεση και τον ανταγωνισμό με την κινεζική κυβέρνηση παρά στη συνεργασία. Και ενώ η Xi έχει δεσμευτεί να φτάσει ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα έως το 2060 και η Κίνα είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής προϊόντων ανανεώσιμης ενέργειας, σχεδόν το 60% της κατανάλωσης ενέργειας προέρχεται από άνθρακα.

Επιπλέον, ενώ η Xi υποσχέθηκε την Πέμπτη να «σταματήσει» τη χρήση άνθρακα, περισσότερες κατασκευές σχετιζόμενες με την καύση άνθρακα προβλέπονται στο τελευταίο πενταετές σχέδιο της Κίνας, προσθέτοντας και άλλες εκπομπές. «Οι [Κινέζοι] αισθάνονται πολύ έντονα ότι τους οφείλεται κάποιο “περιθώριο άνθρακα” , καθώς ο υπόλοιπος κόσμος αναπτύσσεται εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Kerry στυς Financial Times αυτήν την εβδομάδα.

Ακόμη χειρότερα, τα τελευταία χρόνια η Κίνα χρηματοδότησε περίπου 240 εργοστάσια με άνθρακα στην Ασία και την Αφρική στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road. Ορισμένοι υπολογισμοί δείχνουν ότι αυτές οι χώρες που συμμετέχουν στυην πρωτοβουλία θα μπορούσαν να αντιστοιχούν στο ήμισυ του συνόλου των εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Αυτό προκαλεί κατάθλιψη. Ωστόσο, η τολμηρή ρητορική στη σύνοδο κορυφής της εβδομάδας για το κλίμα μπορεί επίσης να προσφέρει έναν σπόρο ελπίδας. ή, τουλάχιστον, ένα κίνητρο για κάποια δημιουργική σκέψη. Η κινεζική κυβέρνηση είναι απίθανο να δεχτεί εξωτερικές επιφυλάξεις σχετικά με την εγχώρια κατανάλωση άνθρακα, κυρίως από την Αμερική. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρχει περιθώριο για κάποιο διάλογο ΗΠΑ-Κίνας σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση στον ευρύτερο αναπτυσσόμενο κόσμο, ιδιαίτερα εάν οι δανειστές συμμετέχουν σε κάποια έξυπνη οικονομική πορεία.

Πάρτε για παράδειγμα το Πακιστάν. Όπως κάθε άλλη αναπτυσσόμενη χώρα, χρειάζεται απεγνωσμένα περισσότερη ενέργεια. Μέχρι πρόσφατα, το κατάφερνε κυρίως με ακριβές εισαγωγές πετρελαίου και φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια από εργοστάσια που λειτουργούν με άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν κατασκευαστεί με κινεζικά δάνεια BRI.

Αλλά τώρα θέλει να αλλάξει: Ο Nadeem Babar, κυβερνητικός σύμβουλος ενέργειας του Πακιστάν, δήλωσε πρόσφατα στους Financial Times ότι έως το 2025 περίπου το 50% της ενέργειας του θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι, αλλά μπορούμε να τους πετύχουμε», επιμένει, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένα οικονομικό κίνητρο, καθώς η υδροηλεκτρική και η ηλιακή ενέργεια κοστίζει λιγότερο από το εισαγόμενο πετρέλαιο σε ένα ηλιόλουστο, ορεινό μέρος όπως το Πακιστάν.

Ζήτω. Αλλά ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το Πακιστάν δεν μπορεί να κλείσει τα βρώμικα εργοστάσια άνθρακα επειδή οφείλει στην Κίνα χρήματα για αυτά (παρόλο που αμφισβητεί τους όρους τους). Ούτε μπορεί να χρηματοδοτήσει εύκολα κατ’ ιδία την κατασκευή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επειδή αντιμετωπίζει μια δημοσιονομική κρίση που προκαλείται από την πανδημία. Και ενώ ελπίζει να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές, μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει αυτό σε κλίμακα χωρίς δημόσια χρήματα για να αναληφθούν κάποιοι από τους κινδύνους.

Ως εκ τούτου, οι δυτικοί ηγέτες – και η Αμερική – πρέπει να σκέφτονται δημιουργικά. Το Πεκίνο άφησε πρόσφατα μια εντυπωσιακή νίξη ότι επανεξετάζει τη χρηματοδότηση άνθρακα BRI, αποσύροντας ένα έργο άνθρακα στο Μπαγκλαντές. Το ποσοστό χρηματοδότησης BRI που προορίζεται για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά.

Επομένως, δεν είναι αδύνατο να φανταστούμε ένα σενάριο όπου η Κίνα θα μπορούσε να συνεργαστεί, επίσημα ή ανεπίσημα, εάν μια πολύπλευρη κοινοπραξία ή μια συνεργασία δυτικών δανειστών δημιουργούσεσε μια πρωτοβουλία μικτής χρηματοδότησης για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Πακιστάν. Θα μπορούσε ακόμη και να κάνει κάποιο κούρεμα χρέους για τα δάνεια άνθρακα εάν, για παράδειγμα, το Πακιστάν αγοράσει μεγάλες ποσότητες ηλιακών συλλεκτών ή ανεμογεννητριών από την Κίνα. Και αν ένα πιλοτικό έργο σαν αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει στο Πακιστάν, θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε μέρη όπως το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές και την Ινδονησία.

Ίσως αυτό είναι απλώς ένα όνειρο. Ένα εμπόδιο σε αυτόν τον τύπο συνεργασίας είναι το επίπεδο αδιαφάνειας γύρω από τα δάνεια BRI και η απροθυμία της Κίνας (μέχρι τώρα) να τα κουρέψει. Ένα άλλο είναι ότι τα πολυμερή θεσμικά όργανα και οι δυτικοί δανειστές καθυστέρησαν πολύ να εφαρμόσουν έργα μικτής χρηματοδότησης σε οποιαδήποτε κλίμακα. Ένα τρίτο είναι ότι η διοίκηση του Μπάιντεν παραμένει αλλεργική στην ιδέα της ανοιχτής συνεργασίας με έργα που φέρουν ετικέτα “BRI”.

Αλλά εάν ο κόσμος πρόκειται να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται επειγόντως πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες χρηματοδότησης για την μετάβαση. Αυτό δεν μπορεί εύκολα να παρασχεθεί από μία μόνο πηγή, είτε από την Αμερική, την Παγκόσμια Τράπεζα, τις ιδιωτικές τράπεζες – είτε οπουδήποτε αλλού. Και ενώ η κατάσταση του δανεισμού BRI στην Κίνα είναι πολύ ασαφής, υπάρχει αυξανόμενη διαφάνεια σχετικά με το πώς η χρήση άνθρακα συμβάλλει στις εκπομπές άνθρακα, χάρη στην καινοτόμο παρακολούθηση από μη κυβερνητικές ομάδες.

Αυτό μπορεί ακόμη να δημιουργήσει αρκετή προβλησματισμό για να καθίσει ανθρώπους στο τραπέζι. Πράγματι, αυτή η διαφάνεια ώθησε την Ιαπωνία να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από τη χρηματοδότηση άνθρακα σε αναδυόμενες αγορές τις τελευταίες εβδομάδες. Την επόμενη φορά που ο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής για το κλίμα, δεν θα πρέπει απλώς να προσκαλέσει τις μεγαλύτερες χώρες να συμμετάσχουν, αλλά να συμπεριλάβει και αυτές όπως το Πακιστάν. Μπορεί ακόμη να προσφέρει έναν τρόπο να μετατρέψει τη ρητορική αυτής της εβδομάδας σε τμηματική, συνεργατική πρόοδο.

Πρόσφατα Άρθρα