Πλημμυρίδα ειδήσεων θα καθορίσει την πορεία της νεοϋορκέζικης αγοράς την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Τα νέα δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστες ασφαλώς τις άλλες αγορές του πλανήτη. Διότι, όπως και να το κάνουμε, όσο και να βρυχάται ο κινεζικός δράκος, η Wall Street παραμένει η Μέκκα του σύγχρονου καπιταλισμού.

Τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές – φλέγοντα διότι επηρεάζουν σφόδρα τις επιδόσεις των εισηγμένων και συνακόλουθα τις αποδόσεις των μετοχών τους – παραμένουν ο πληθωρισμός και οι φόροι. Την Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει ενώπιον του Κογκρέσου λεπτομέρειες του περιβόητου «Σχεδίου για τις Αμερικανικές Οικογένειες», που έχει καταρτίσει το επιτελείο του. Και βεβαίως θα δώσει διευκρινίσεις και για τους πόρους (διάβαζε φόρους) που θα χρηματοδοτήσουν το Σχέδιο.

Κεντρική πολιτική φιλοσοφία του όλου εγχειρήματος είναι η φορολόγηση των εχόντων και κατεχόντων για να βοηθηθούν οι πλέον ευάλωτες στην κρίση οικογένειες και για να χρηματοδοτηθούν οι δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές που θα εξασφαλίσουν στις ΗΠΑ «δουλειές και ανάπτυξη». Πρόκειται ασφαλώς για μια αναδιανεμητική πολιτική που εκ προοιμίου και εξ ορισμού θα στερήσει επενδυτικά κεφάλαια από την αγορά.

Από την άλλη, αν σταθεί οικονομικά στα πόδια της η μεσαία τάξη και ανακτήσει τη δυνατότητα να αποταμιεύει, το πλεονάζον εισόδημα θα το επενδύσει σε μετοχές και εταιρικά ομόλογα, καθώς το επενδύειν αποτελεί συνείδηση για το μέσο Αμερικανό. Ευλόγως υποθέτει κανείς ότι η διεύρυνση της επενδυτικής βάσης θα αναπληρώσει – άγνωστο σε ποιο βαθμό – τις απώλειες επενδύσεων από τους μεγάλους κεφαλαιούχους.

Σε κάθε περίπτωση η παγκόσμια επενδυτική ιστορία έχει δείξει ότι η δύναμη της «μαρίδας» δεν είναι αμελητέα στο χώρο των αγορών.

Τα χείλη του Τζερόμ Πάουελ

Είναι παραδοσιακά «σφίγγες» οι Κεντρικοί Τραπεζίτες και ορθώς πράττουν, αφού αν αποκάλυπταν αναφανδόν τις προθέσεις τους θα διακινδύνευαν να προκαλέσουν απότομες αντιδράσεις εκ μέρους των επενδυτών – και ο πανικός είναι, ως γνωστόν, ο χειρότερος επενδυτικός σύμβουλος. Σε ό,τι αφορά τη Fed, ο Άλαν Γκρίνσπαν είχε αναγάγει σε ερμηνευτική άσκηση δελφικών χρησμών κάθε συνέντευξη τύπου που έδινε μετά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Ανοικτών Αγορών τις δεκαετίες του 1990 και του 2000.

Ουδείς εκ των διαδόχων του διέθετε ανάλογο ταλέντο στα «ήξεις, αφήξεις», όμως ήταν όλοι λόγω θέσεως αναγκασμένοι να παίζουν το ρόλο της Πυθίας. Τα… φύλλα δάφνης θα μασήσει την ερχόμενη Τετάρτη ο Τζερόμ Πάουελ, έπειτα από τη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

«Πιστεύω ότι η Fed δεν θα θελήσει να αφήσει τίποτε σχετικό με τις προθέσεις της να διαφανεί στην παρούσα φάση, αλλά ίσως θα αναγκαστεί να καθησυχάσει τον κόσμο διότι οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό είναι εμφανείς», δήλωσε στο CNBC η Νταϊάν Σουόνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Grant Thornton. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές αποκλείουν αλλαγές νομισματικής πολιτικής την περίοδο αυτή από τη Fed.

Οι επενδυτές, πάντως, θα κρεμαστούν και πάλι από τα χείλη του Πάουελ, κυρίως για να διαπιστώσουν μέσα από τη φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσει, από τα συμφραζόμενα και ασφαλώς από την όλη εικόνα, ακόμα και από τη γλώσσα του σώματος του κεντρικού τραπεζίτη, αν παραμένει προσηλωμένος στις προτεραιότητες που είχε προσφάτως αποκαλύψει ως βασική αποστολή της Fed: «να εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή απασχόληση και την σταθερότητα των τιμών».

Η πρόταξη της απασχόλησης από τον Πάουελ (κατά τα πρότυπα της προκατόχου του στη Fed και σήμερα υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν) προοιωνίζεται συνέχιση των μέτρων τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά και διατήρηση αμετάβλητου του βασικού προεξοφλητικού επιτοκίου του δολαρίου.

Πληθωρισμός και ανάπτυξη

Αν και το Μάρτιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,6% σε 12ηνη βάση σύμφωνα μεμ τα στοιχεία από τις καταναλωτικές δαπάνες των Αμερικανών, ο διαρθρωτικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων δηλαδή των καυσίμων και των τροφίμων οι τιμές των οποίων είναι πολύ ευμετάβλητες) παραμένει στο 1,8%. Είναι δηλαδή χαμηλότερος από το ανώτατο επιθυμητό όριο 2% που παγκοσμίως θεωρείται ότι ούτε τα εισοδήματα κατατρώγει, ούτε λειτουργεί ως αντικίνητρο για την οικονομική δραστηριότητα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το Reuters είχε αποκαλύψει επιστολή-απάντηση του Πάουελ στον ανησυχούντα για τον πληθωρισμό επικεφαλής της ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Ρικ Σκοτ, με την οποία ο κεντρικός τραπεζίτης εξηγούσε ότι η Fed «δεν επιδιώκει να υπερβεί ο πληθωρισμός κατά πολύ το 2%, ούτε να διατηρηθεί επί μακρόν έστω και λίγο υψηλότερος από το 2%».

Από την άλλη πλευρά, οι παράγοντες της αγοράς βλέπουν ότι η αμερικανική οικονομική μηχανή έχει ανεβάσει στροφές μετά την πανδημική κρίση που, χάρη στο απόλυτα επιτυχημένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα εμβολιασμών, που εφαρμόζει η νέα διακυβέρνηση, μοιάζει να τιθασσεύεται στις ΗΠΑ.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2021 και οι αναλυτές της Dow Jones προβλέπουν εκτίναξη της ανάπτυξης στο 6,5% – πρόκειται για τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις, στις 16 Απριλίου η Morgan Stanley είχε προβλέψει ανάπτυξη 8,3%…

Τα βλέμματα στις Big Tech

Η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης και η τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης καθώς οι Αμερικανοί εμβολιάζονται και αναθαρρούν και βγαίνουν από τα σπίτια τους ευλόγως προοιωνίζεται αύξηση του τζίρου και των κερδών πολλών εισηγμένων στη Wall Street επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Refinitiv, τα κέρδη του πρώτου τριμήνου από το 86% των αμερικανικών επιχειρήσεων που έχουν προσώρας ανακοινωθεί, είναι υψηλότερα των προσδοκιών της αγοράς!

Συνολικά τα εταιρικά κέρδη υπολογίζεται ότι θα είναι αυξημένα κατά 33,9% το πρώτο τρίμηνο του 2021 στις ΗΠΑ συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, που η Covid-19 θέριζε παντού. Ασφαλώς πολλές μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Boeing, η Ford, η Caterpillar ή η  McDonald’s αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα που θα αποτυπώνουν τα σημάδια της πανδημικής κρίσης.

Τα βλέμματα όλων όμως είναι στραμμένα στα αποτελέσματα της Apple, της Microsoft, της μητρικής του Google, Alphabet, και της Amazon που θα ανακοινωθούν την εβδομάδα αυτή. Πιθανότατα θα επιβεβαιωθεί ότι οι Big Tech και εν γένει οι εταιρείες της Silicon Valley, μαζί βέβαια με τις φαρμακευτικές, είναι οι περισσότερο ευνοημένες από την καταστροφή της πανδημίας.

Οι συγκινήσεις των επενδυτών

Όπερ έδει δείξαι. Το σίγουρο είναι ότι οι μεταβλητές που θα επηρεάσουν τις αγορές θα είναι πολλές και σύνθετες την εβδομάδα αυτή στη Wall Street. Και οι συγκινήσεις των επενδυτών μεγάλες. Σημειωτέον ότι την εβδομάδα που πέρασε και οι τρεις βασικοί δείκτες της νεοϋορκέζικης αγοράς έκλεισαν με μικρές απώλειες: ο S&P 500 υποχώρησε 0,1% στις 4.180 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε 0,3% στις 14.016 μονάδες, ενώ ο Dow Jones έχασε 0,5% και έκλεισε στις 34.043 μονάδες.

Οι πιέσεις στο δολάριο είναι εμφανείς και ίσως ενταθούν αν ο Πάουελ κάνει την Τετάρτη εμφάνιση «περιστεράς», όπως αναμένεται. Η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος με το ευρώ πλησιάζει προς τα 1,21 δολάρια, ενώ οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου υποχώρησαν στο 1,55% – παρεμπιπτόντως, πρόκειται για επίπεδο αισθητά υψηλότερο από το 0,90%, περιοχή στην οποία βρίσκεται η απόδοση του αντίστοιχης διάρκειας ομολόγου της ελληνικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Νέα ρεκόρ για  S&P 500 και Dow- Έφθασαν ενδοσυνεδρικά τις 6.000 και 44.000 μονάδες αντίστοιχα
Wall Street |

Τα ρεκόρ των S&P 500 και Dow «στρώνουν το χαλί» στην Wall Street για την καλύτερη εβδομάδα της χρονιάς

Η σαρωτική νίκη του Τραμπ ενίσχυσε τα στοιχήματα για μια φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα και η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων μείωσε την πίεση στην αμερικανική οικονομία