Στο επίκεντρο μάχης για την εξαγορά της από επενδυτικά κεφάλαια βρίσκεται η Toshiba, με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται ο τεχνολογικός κολοσσός. Εν μέσω των προσπαθειών εξαγοράς που αποτιμούν την εταιρεία σε δεκάδες δισ. δολάρια, ο διευθύνων σύμβουλος της Toshiba Νομπουάκι Κουρουματάνι έχει υποβάλει την παραίτησή του περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση, ενώ όλο και πιο σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι διαδραματίζουν και ακτιβιστές επενδυτές.
Πλέον η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Bain Capital εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει πρόταση εξαγοράς της Toshiba Corp ανέφεραν πηγές στο Reuters, λίγες μόνο ώρες μετά την άρνηση της ιαπωνικής εταιρείας να κλείσει ντιλ με το επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners.
Η κούρσα για τον έλεγχο της πασίγνωστης ιαπωνικής εταιρείες ηλεκτρονικών, τεχνολογίας κι ενέργειας βρίσκεται στο απόγειό της, με αρκετούς, όπως όλα δείχνουν, υποψήφιους μνηστήρες. H Bain Capital θέλει τώρα να συνεργαστεί για την προσφορά με την Mizuho Financial Group και την Sumitomo Mitsui Financial Group, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα συμμαχήσει για το σκοπό αυτό και με άλλες επενδυτικές εταιρείες.
Η βρετανική CVC είχε προσεγγίσει την Bain για να κάνουν κοινή προσφορά, αλλά δεν είχε προχωρήσει η προσπάθεια καθώς η τελευταία προτίμησε σε εκείνη τη φάση να κρατήσει αποστάσεις. Η Bain είναι παλιά γνώριμη της Toshiba, αφού το 2017 ηγήθηκε κοινοπραξίας με τη συμμετοχή της νοτιοκορεατικής εταιρείας μικροτσίπ Hynix και της Apple για τον έλεγχο της θυγατρικής εταιρείας μικροτσίπ της Toshiba, η οποία τώρα ονομάζεται Kioxia Holdings. Η Toshiba διατηρεί περίπου το 40% της Kioxia.
Εταιρεία – κλειδί για την Ιαπωνία
Η Toshiba θεωρείται ως ιαπωνική εταιρεία με ευαίσθητες τεχνολογίες και για το λόγο αυτό οποιαδήποτε προσπάθεια εξαγοράς ποσοστού της από ξένη οντότητα θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί από τις αρχές.
Το τελευταίο διάστημα η εταιρεία είχε εμπλακεί σε λογιστικά σκάνδαλα. Επίσης είχε προχωρήσει σε μεγάλες διαγραφές στοιχείων ενεργητικού λόγω της εμπλοκής της στην αγορά πυρηνικών των ΗΠΑ και είχε προχωρήσει σε πώληση της θυγατρικής της στην κατασκευή μικροτσίπ. Όμως η Toshiba εξακολουθεί να είναι κολοσσός καθώς παραμένει ένας από τους λίγους κατασκευαστές πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ιαπωνία. Επίσης εξακολουθεί να κατασκευάζει αμυντικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων μπαταριών ιόντων λιθίου για υποβρύχια. Και μόνο για αυτό, οποιαδήποτε πώλησή της θα χρειαστεί έγκριση απευθείας από την κυβέρνηση στο Τόκιο.
Ο ρόλος της CVC
Το επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners είχε υποβάλει προσφορά 20 δισ. δολ για την Toshiba, ενώ ράλι έκαναν οι μετοχές της εταιρείας από τις προσδοκίες να υποβάλλουν πρόταση και τα επενδυτικά κεφάλαια KKR & Co και Brookfield.
Ο Κουρουματάνι από την πλευρά του είχε δεχτεί επίθεση λόγω της υποβολής προσφοράς από την CVC, που αποτελεί τον προηγούμενο εργοδότη του. Επίσης είχε δεχτεί κριτική από επενδυτές οι οποίοι τον κατηγόρησαν πως υπέστησαν πιέσεις για να υποστηρίξουν την εκλογή για συγκεκριμένα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο.
Η προσφορά της CVC θεωρήθηκε ως προσπάθεια να προστατευτεί ο Κουρουματάνι από ακτιβιστές μετόχους οι οποίοι είχαν ζητήσει να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τις κατηγορίες εναντίον του και της εταιρείας, ανέφεραν πηγές στο Reuters.
Σημειώνεται πως η ψήφος των μετόχων της Toshiba τον περασμένο μήνα για μια ανεξάρτητη έρευνα θεωρήθηκε ως μεγάλη νίκη για την εταιρική διακυβέρνηση στην Ιαπωνία, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που μια πρόταση από ακτιβιστή μέτοχο κέρδισε την έγκριση από μεγάλη εταιρεία.
Η προσφορά της CVC επίσης προκάλεσε αντιδράσεις από άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Toshiba τα οποία στράφηκαν άμεσα προς την ιαπωνική κυβέρνηση ζητώντας να μπει φρένο στην προσπάθεια εξαγοράς, ανέφεραν επίσης πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου. Άλλες πηγές του Reuters ανέφεραν πάντως ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ήθελαν ήδη να ζητήσουν την απομάκρυνση του Κουρουματάνι και ότι η προσφορά της CVC απλά επιτάχυνε τις διαδικασίες.
Τώρα τα ηνία της εταιρεία αναμένεται αναλαμβάνει ο Σατόσι Τσουνακάουα ο οποίος ήταν επικεφαλής της Toshiba πριν να αναλάβει καθήκοντα ο Κουρουματάνι και διατηρούσε μέχρι τώρα τη θέση του προέδρου.
Το ποσοστό αποδοχής του Κουρουματάνι μέσα στην εταιρεία μειώθηκε στο 57% στη συνέλευση του Ιουλίου από 99% ένα χρόνο νωρίτερα. Ο ίδιος είναι πρώην τραπεζίτης που υπηρέτησε ως πρόεδρος της θυγατρικής της CVC στην Ιαπωνία προτού ενταχθεί στην Toshiba ως διευθύνων σύμβουλος τον Απρίλιο του 2018. Εκείνη την εποχή, η εταιρεία βρισκόταν σε αναταραχή μετά την πτώχευση της θυγατρικής της στις ΗΠΑ που δραστηριοποιείται στα πυρηνικά, της Westinghouse Electric Co. Αυτό έγινε το Μάρτιο του 2017. Υπό την ηγεσία του Κουρουματάνι, η Toshiba προσπάθησε να μειώσει το κόστος και επικέντρωσε τις δραστηριότητές της σε βιομηχανικούς τομείς όπως η ενέργεια και οι υποδομές. Η εταιρεία έχει εγκαταλείψει τις περισσότερες δραστηριότητες που αφορούσαν την παραγωγή καταναλωτικών προϊόντων, όπως οι φορητοί υπολογιστές.
Latest News
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους
Ιράν: Νέα πτώση για το ριαλ έναντι του δολαρίου
Συνεχίζεται η καταβαράθρωση του νομίσματος του Ιράν έναντι του δολαρίου. Το ριάλ έπεσε στα 756.000 ανά δολάριο