
Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πιθανό να μειώσει έως και κατά 23 τρισ. δολάρια τον παγκόσμιο πλούτο έως το 2050, καθώς οι αποδόσεις των καλλιεργειών πέφτουν, οι ασθένειες εξαπλώνονται και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας βυθίζει πολλές παραθαλάσσιες πόλεις, προειδοποιεί σε πρόσφατη έκθεση του ο ελβετικός αντασφαλιστικός κολοσσός Swiss Re.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να μειώσουν από 11% έως 14% την παγκόσμια οικονομική παραγωγή έως το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα ανάπτυξης χωρίς την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με την εταιρεία, μερικά ασιατικά έθνη θα μπορούσαν να έχουν έως και κατά ένα τρίτο λιγότερο πλούτο από ό, τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή.
«Η ανάλυσή μας δείχνει το πιθανό κόστος που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι οικονομίες σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις δεν ενεργήσουν πιο αποφασιστικά για το κλίμα», δήλωσε ο Patrick Saner, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις παγκόσμιες μακροοικονομικές προβλέψεις για την Swiss Re.
Οι προβλέψεις θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τις επενδύσεις της Swiss Re και άλλων ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες διαχειρίζονται συλλογικά περίπου 30 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.
Στην έκθεση τονίζεται επίσης, ότι εάν οι χώρες καταφέρουν να διατηρήσουν τη μέση παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας σε λιγότερο από δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της βιομηχανίας – ο στόχος που τέθηκε από τη συμφωνία του Παρισιού του 2015, τότε οι οικονομικές απώλειες έως το μέσο του αιώνα θα ήταν οριακές.
Ωστόσο, τα τρέχοντα επίπεδα εκπομπών απέχουν πολύ από αυτούς τους στόχους. Με βάσει το ισχύον μοντέλο οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι πιθανό να αυξηθούν κατά 2,6 βαθμούς έως το 2050.
Η Swiss Re, εκτιμά ότι αν συνεχιστεί η τάση αυτή, η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών θα συρρικνωθεί κατά 7% περισσότερο απ’ ό, τι σε έναν κόσμο χωρίς κλιματική αλλαγή.
Εφιαλτικά σενάρια για τις φτωχότερες χώρες
Για τα φτωχότερα έθνη, τα οποία τείνουν να είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε θερμότερες θερμοκρασίες αλλά έχουν λιγότερη ικανότητα προσαρμογής των υποδομών και των οικονομιών τους, οι συνέπειες θα ήταν πολύ πιο τρομερές.
Ακόμα κι αν η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας διατηρηθεί σε δύο βαθμούς Κελσίου, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη θα εγγράψουν οικονομική ανάπτυξη 20% κάτω από αυτό που θα μπορούσαν διαφορετικά να περιμένουν μέχρι το 2050.
Και αυτό δεν είναι το χειρότερο σενάριο. Η Swiss Re μοντελοποίησε επίσης τις οικονομικές επιπτώσεις της αύξησης 3,2 βαθμών έως το 2050, την οποία χαρακτήρισε ως «σοβαρή περίπτωση» για την αύξηση της θερμοκρασίας.
Εάν συμβεί αυτό, τα επίπεδα πλούτου στη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη θα μειωθούν σχεδόν κατά το ήμισυ σε σύγκριση με έναν κόσμο χωρίς κλιματική αλλαγή. Η οικονομία της Ινδονησίας θα είναι 40% μικρότερη. Η Ινδία θα είναι 35 τοις εκατό μικρότερη.


Latest News

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X