Την ανιούσα έχουν πάρει οι διεθνείς τιμές των βασικών μετάλλων στις αγορές των commodities, με τους επενδυτές να αντιλαμβάνονται τις ευκαιρίες που υπάρχουν από τα μεγάλα πακέτα στήριξης για έργα υποδομών και πράσινης ανάπτυξης που δρομολογούν πολλές χώρες προκειμένου να επιταχύνουν την ανάρρωση των οικονομιών τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως η τιμή του χαλκού έχει εκτοξευτεί στο υψηλότερο σημείο εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, ήτοι από το 2011, αγγίζοντας στην αγορά του Λονδίνου τα 9.750 δολάρια τον τόνο. Μάλιστα, τα συνολικά του κέρδη από τις αρχές της χρονιάς φτάνουν το 25%.

Αντιστοίχως σημαντικά κέρδη καταγράφουν επίσης οι τιμές του αλουμινίου και του σιδηρομεταλλεύματος. Ενδεικτικά, στην αγορά της Σιγκαπούρης τα συμβόλαια σιδηρομεταλλεύματος διαπραγματεύονται στο υψηλότερο σημείο τους από το 2013, λόγω της κάθετης αύξησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Κίνα.

Παράγοντας κλειδί είναι η επιτάχυνση της κατασκευαστικής δραστηριότητας σε πολλές χώρες με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Ενδεικτικό παράδειγμα το ύψους 2,25 τρισ. δολαρίων επενδυτικό σχέδιο του Λευκού Οίκου που θα «ρίξει» ζεστό χρήμα στην αγορά για μεγάλα έργα υποδομής και πράσινα project που θα ευθυγραμμιστούν με την φιλική προς το Περιβάλλον πολιτική που έχει υιοθετήσει ο Τζο Μπάιντεν.

Πάντως, οι επενδυτές ανησυχούν για την κατάσταση της πανδημίας στις μεγάλες παραγωγικές χώρες της Νοτίου Αμερικής, όπου ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού διατηρεί ζωντανό τον κίνδυνο να παρουσιαστούν προβλήματα στις εξαγωγικές ροές. Διαταραχή ειδικά στις εξαγωγές χαλκού από τη νούμερο ένα χώρα παραγωγής διεθνώς, την Χιλή, υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί και λόγω της απεργίας που κήρυξαν από σήμερα οι λιμενεργάτες της χώρας διαμαρτυρόμενοι για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του Σεμπαστιάν Πινέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές