Με αβέβαιο βήμα στο πρώτο τέταρτο της διαπραγμάτευσης ξεκινά η εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι περισσότεροι δείκτες στις αγορές του ευρώ εμφανίζουν μικρά κέρδη, όμως στο Λονδίνο και το Παρίσι σημειώθηκαν μικρές απώλειες. Ως τώρα κάθε αντίθετος άνεμος προς τη διάθεση για ρίσκο ξεθυμαίνει σύντομα, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων εστιάζουν την προσοχή τους στα μακροοικονομικά δεδομένα για τα οποία η βελτίωση είναι ορατή.

Μεταξύ των πιο πρόσφατων απαισιόδοξων εκτιμήσεων ήταν της Goldman Sachs, της οποίας οι αναλυτές ανέφεραν την Τετάρτη, ότι η αναμενόμενη κορύφωση στην ανάπτυξη των ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο, θα μπορούσε να συνδέεται με χαμηλότερες αποδόσεις των μετοχών. Η Morgan Stanley την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι οι μετοχές θα αντιμετωπίσουν σύντομα αντιξοότητες. Η Deutsche Bank αυτό το μήνα συνέστησε απόσυρση έως και 10% από θέσεις στον S&P 500, καθώς θα επιβραδύνεται η ανάπτυξη μετά το δεύτερο τρίμηνο και η BofA Global Research υποστήριξε ως τιμή στόχο για το δείκτη στο τέλος του έτους περίπου 8% κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η εικόνα στο άνοιγμα

Στην σημερινή έναρξη των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα των βασικών δεικτών έχει ως ακολούθως: Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχωρεί κατά -0,17% ενώ υποχώρησε -1,15% στη βδομάδα. Ο DAX κερδίζει +0,08% αφού έπεσε -1,17% την περασμένη εβδομάδα, ο CAC εμφανίζει πτώση -0,14% με εβδομαδιαία  μεταβολή -0,46%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε οριακή πτώση -0,10% μετά από οριακά βδομαδιάτικα κέρδη +0,06%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή -0,01% με επίδοση εβδομάδας -1,45%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 αν και έχασε -0,78% την περασμένη εβδομάδα έχει μεταβολή στο ξεκίνημα -0,01%.

Ο FTSE 100 κινήθηκε  χαμηλότερα, καθώς οι εταιρείες που είναι προσανατολισμένες στις εξαγωγές και οι βαρέων βαρών εταιρείες ενέργειας πιέστηκαν, ενώ οι μετοχές της Pearson σημείωσαν άνοδο μετά από μια αισιόδοξη ενημέρωση για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου.

Ο δείκτης των blue-chip υποχώρησε 0,2% καθώς η ισχυροποίηση της λίρας πίεσε μεγάλες καταναλωτικές εταιρείες που κερδίζουν σε δολάρια, όπως Diageo, British American Tobacco και Unilever.

Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου BP Plc και η Royal Dutch Shell υποχώρησαν λόγω των χαμηλότερων τιμών του αργού και ήταν από τις μεγαλύτερες καθοδικές συνιστώσες στον δείκτη.

Αξίζει αναφοράς η  άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης σήμερα, αντικατοπτρίζοντας το καλύτερο κλίμα στις αγορές παγκόσμια και μια αυξανόμενη αίσθηση, το χειρότερο μπορεί να είναι πίσω για μια οικονομία που έχει καταστραφεί από την πανδημία.

Εβδομάδα ειδήσεων

Η τρέχουσα εβδομάδα έχει πυκνή ροή δεδομένων κύρια από την Τρίτη και μετά. Από σήμερα ωστόσο, οι αναλυτές στις ασιατικές αγορές που κινήθηκαν ανοδικά, υπογραμμίζουν ότι  η επενδυτική κοινότητα έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στην απόφαση της Fed και στην ανακοίνωση της αύξησης στο ΑΕΠ των ΗΠΑ. Δεν παραβλέπεται η σπουδαιότητα της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων από γίγαντες του κλάδου της τεχνολογίας  στην επίδοση των οποίων στηρίχθηκε το εν εξελίξει ράλι.

Η όρεξη για ανάληψη ρίσκου αυξήθηκε από τη βελτίωση στους δείκτες βιομηχανικής  δραστηριότητας του Απριλίου που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Γιατί έδειξαν μια ισχυρή έναρξη για το δεύτερο τρίμηνο με τα δεδομένα να φτάνουν σε ρεκόρ υψηλών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα φάνηκε να σηματοδοτούν και το τέλος της διπλής ύφεσης της Ευρώπης. Οι επενδυτές κρατήθηκαν στη θετική οπτική από τα ισχυρά δεδομένα, απορρίπτοντας τις ανησυχίες που εμφάνισαν προηγούμενα τις οποίες έφερε η είδηση σχετικά με πιθανούς υψηλότερους φόρους στις ΗΠΑ στα κέρδη κεφαλαίου υπό τη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν. Την Παρασκευή, οι μετοχές των ΗΠΑ έκλεισαν με κέρδη με τον S&P 500 να φθάνει σε ρεκόρ βίου ενδοσυνεδριακά καταφέρνοντας να τερματίσει 1,1% υψηλότερα. Ο βιομηχανικός Dow αυξήθηκε +0,7% ενώ ο Nasdaq Composite πρόσθεσε +1,4%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης E-mini για τον S&P 500 σήμερα το πρωί εγκατέλειψαν τις αρχικές απώλειες για να είναι σήμερα Δευτέρα 26/4 στις 8:50 στο +0,05% ως +0,09%.

Από την εβδομαδιαία ανάλυση της Barclays για την παγκόσμια ανάπτυξη διαφαίνεται η θετική άποψη που σχηματίζουν οι επαγγελματίες διαχειριστές  σχετικά με την ποιότητα της εξόδου από τη σκιά της πανδημίας. Τονίζοντας ωστόσο, πως ο κίνδυνος από τον COVID-19 δεν εξατμίζεται, υπάρχει και θα απειλεί.

  • Ενώ συνεχίζεται η συνολική ανάκαμψη παγκόσμια, παρουσιάζει επίσης διάφορες αποκλίσεις. Οι ΗΠΑ καθοδηγούν σαφώς την ανάκαμψη, ακόμη και αν η Ευρώπη δείχνει ελπιδοφόρα σημάδια ότι τελικά θα αναδυθεί από την ύφεση.
  • Οι μολύνσεις COVID αυξάνονται σε ορισμένα μέρη του κόσμου, ακόμα και όταν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και πρόσφατα η Ευρώπη συνεχίζουν να εμβολιάζουν με επιτυχία τους πληθυσμούς τους.
  • Η ΕΚΤ άφησε τις πολιτικές της επιλογές αμετάβλητες, εμφανίζοντας προσεκτική διαχείριση στις προσδοκίες των αγορών γύρω από το PEPP της. Η συνάντηση της Fed την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει επίσης να παραμείνει άνευ σημασίας, ενώ οι αγορές θα δώσουν προσοχή στην αποτύπωση του δομικού πληθωρισμού PCE.

Η ερμηνεία των δηλώσεων Λαγκάρντ

Όσοι διαβάζουν πίσω από τις δηλώσεις της κ Λαγκάρντ της ΕΚΤ, διαπιστώνουν πως άφησε να γίνει σαφές ότι μέρος των αποφάσεων της  θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις της Fed. Την Τετάρτη είναι η σειρά του κ Πάουελ να ανακοινώσει τα επιτόκια και καθοδηγήσει τις αγορές για τις μελλοντικές της εκτιμήσεις και προσδοκίες που θα διαμορφώσουν τις αποφάσεις της Fed τον Ιούνιο. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ Powell στη συνέντευξη τύπου θα αισθάνεται άνετα, γιατί το έργο του ορισμού μιας οροφής για τα επιτόκια του 10ετούς ομόλογου αναφοράς  ανέλαβαν… άλλοι.

Η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκε από 0,93% στο τέλος του περασμένου έτους στην πρόσφατη κορυφή του 1,74% στις 31 Μαρτίου. Παρά την τελευταία παρτίδα των ανθηρών οικονομικών δεικτών, η απόδοση των ομολόγων μειώθηκε στο 1,56% στο τέλος της εβδομάδας . Οι Ιάπωνες θεσμικοί επενδυτές μπορεί να ανεβάσουν τα ομόλογα των ΗΠΑ, επειδή οι αποδόσεις των ομολόγων τους παραμένουν κοντά στο μηδέν. (Η αξία των ομολόγων κινείται αντίθετα από τις αποδόσεις τους).  Το Reuters ειδοποίησε για αυτή την πιθανότητα, σε μια δημοσίευση στις 2 Απριλίου, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: “Οι Ιάπωνες των ασφαλιστικών εταιριών ζωής μετά από ρεκόρ πωλήσεων σε ξένα ομόλογα σκέφτονται να τα αγοράσουν ξανά, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών έχουν επιστρέψει κοντά στα επίπεδα που βολεύουν όλους. Στελέχη των τεσσάρων κορυφαίων ασφαλιστών της Ιαπωνίας, που διαχειρίζονται περισσότερα από 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, δήλωσαν στο Reuters ότι τα ομόλογα των ΗΠΑ γίνονται ελκυστικά με αποδόσεις κοντά στο 2%”.

Τα προγραμματισμένα γεγονότα της ημέρας

  • Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Panetta μιλά σε συνέδριο που διοργανώνουν από κοινού οι BIS, BoE, ECB και IMF
  • 14:00 E19: Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Lane μιλά στην 7η συνάντηση του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Φόρουμ που διοργανώνεται από κοινού από την ΕΚΤ και τη Eurostat
  • 03:50 Ιαπωνία: Δείκτης τιμών εταιρικών υπηρεσιών,% ετησίως – Μαρ -0,2 -0,4 -0,1 0,0 0,0
  • 09:00 Σιγκαπούρη: Βιομηχανική παραγωγή,% ετησίως 17 Μαρτίου 9.2 16.4 3.0 2.8
  • 12:00 Γερμανία: Επιχειρηματικό κλίμα IFO, δείκτης με τη μέτρηση Απριλίου
  • 12:00 Γερμανία: Επιχειρηματικές προσδοκίες IFO, δείκτης Απριλίου
  • 15:00 Μεξικό: Δείκτης οικονομικής δραστηριότητας τουΦεβρουαρίου
  • 16:30 ΗΠΑ: Παραγγελίες διαρκών αγαθών μηνός Μαρτίου
  • 16:30 ΗΠΑ: Παραγγελίες βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών του Μαρτίου
  • 17:00 Βέλγιο: Επιχειρηματική εμπιστοσύνη τον Απρίλιο
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές