Η πανδημία που ξέσπασε πέρυσι μπορεί να προκάλεσε ένα πρωτόγνωρο σοκ στις κοινωνίες και τα κράτη, να βύθισε την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση και να οδήγησε στη χρεοκοπία χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατομμύρια νοικοκυριά, υπάρχει όμως και ένας τομέας που δεν έδειξε να επηρεάζεται ιδιαιτέρως. Αντιθέτως, γνωρίζει περίοδο ευημερίας, η οποία δεν αποκλείεται να συνεχιστεί.
Πρόκειται για τις στρατιωτικές δαπάνες οι οποίες, σύμφωνα με την έκθεση του έγκυρου σουηδικού ινστιτούτου Sipri, αυξήθηκαν διεθνώς κατά 2,6% σε σύγκριση με το 2019, αγγίζοντας το κολοσσιαίο ποσό των 2 τρισ. δολαρίων (1.981 δισ. για την ακρίβεια). Κι αυτό τη στιγμή που το παγκόσμιο ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 4,4%, ενώ σε πολλές χώρες το ποσοστό ήταν διψήφιο.
«Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η πανδημία δεν είχε σοβαρή επίπτωση στις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες», εκτίμησε ο Ντιέγκο Λόπεζ ντα Σίλβα, ερευνητής του ινστιτούτου, για να προσθέσει: «Μένει να διαπιστώσουμε εάν και κατά πόσο οι χώρες θα διατηρήσουν αυτό το επίπεδο δαπανών και κατά το δεύτερο έτος της πανδημίας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή, πάντα σύμφωνα με το Sipri, είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2009. Φέρνει δε την αναλογία των στρατιωτικών δαπανών σε σύγκριση με το ΑΕΠ στο 2,4% σε παγκόσμιο επίπεδο, έναντι 2,2% το 2019.
ΗΠΑ και Κίνα
Είναι δε γεγονός ότι και οι πέντε κορυφαίες χώρες στη λίστα με τις περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες προχώρησαν πέρυσι στην αύξησή τους. Όσον αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, μάλιστα, στις οποίες αντιστοιχεί το 39% των συνολικών δαπανών, το ποσοστό της αύξησης έφτασε στο 4,4%, με αποτέλεσμα το ποσό να διαμορφωθεί στα 778 δισ. δολάρια.
Ακολουθεί η Κίνα, με αύξηση της τάξης του 1,9% και μερίδιο 13% – αν και αρκετοί θεωρούν ότι τα πραγματικά δεδομένα είναι αρκετά υψηλότερα και το Πεκίνο δεν δίνει όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Σε κάθε περίπτωση, διαπιστώνεται πως οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας αυξήθηκαν πέρυσι για 26ο συνεχόμενο έτος, ένα «σερί» που αποτελεί ρεκόρ και αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει το καθεστώς της στη συγκρότηση μιας πανίσχυρης πολεμικής μηχανής που θα μπορεί να στηρίξει τις γεωπολιτικές και οικονομικές φιλοδοξίες του.
Ρωσία και Γερμανία
Στις επόμενες τρεις θέσεις έρχονται η Ινδία (αύξηση 2,1% και μερίδιο 3,7%), η Ρωσία (2,5% και 3,1% αντιστοίχως) και το Ηνωμένο Βασίλειο (2,9% και 3%). Σε σχέση με τη Ρωσία, πάντως, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι παρά την αύξηση, οι τελικές δαπάνες ήταν κατά 6,6% χαμηλότερες σε σύγκριση με αυτές που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2020.
Σε επίπεδο ηπείρων, παράλληλα, η μεγαλύτερη αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες καταγράφηκε πέρυσι στην Αφρική (5,1% σε σύγκριση με το 2019), ενώ ακολουθούν η Ευρώπη (4%), η Αμερική (3,9%) και η Ασία και Ωκεανία (2,5%).
Εντύπωση προκαλεί, αναμφίβολα, και το γεγονός ότι ανάμεσα στις δέκα κορυφαίες χώρες στη λίστα με τις στρατιωτικές δαπάνες, τη μεγαλύτερη αύξηση (5,2%) κατάγραψε η Γερμανία. Ένδειξη και αυτή ότι, έστω και σιωπηρά, το Βερολίνο αναπτύσσει και αυτή την πλευρά της γερμανικής ισχύος…
Latest News
Οριστικό λουκέτο στην Audi Βρυξελλών
Από επεισόδια με αστυνομικούς συνοδεύτηκαν οι διαπραγματεύσεις για αποζημιώσεις στους 3.000 απασχολούμενους στην Audi Βρυξελλών που χάνουν τη δουλειά τους τέλος Μαρτίου
Γιατί οι Αμερικανοί Gen Z λατρεύουν την Temu
Τα δεδομένα μίλησαν και η αγάπη της Gen Z για την Temu είναι πραγματική
Πώς η UNESCO σχεδιάζει να ενισχύσει την ελκυστικότητα του σάκε
Το σάκε είναι μια ζωντανή ενσάρκωση των εποχιακών ρυθμών, των κοινοτικών αξιών και της καλλιτεχνικής κληρονομιάς της Ιαπωνίας
Η τεράστια επένδυση του Πεκίνου στο Περού ενδυναμώνει τη θέση της Κίνας στην Ν. Αμερική
Ο Σι Τζινπίνγκ εγκαινίασε το λιμάνι βαθέων υδάτων το οποίο θα διαχειρίζεται η COSCO επί 30 χρόνια
Νέα mega-δωρεά της Μακένζι Σκοτ μετά από πώληση μετοχών της Amazon αξίας 8 δισ.
Μακένζι Σκοτ, προσέφερε 65 εκατομμύρια δολάρια σε μια μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη,
Booking.com και Meta στο στόχαστρο της Κομισιόν
Ανοίγει η αγορά αναζήτησης τουριστικών καταλυμάτων - Με πρόστιμο-ρεκόρ 798 εκατ. ευρώ απειλείται ο όμιλος του Ζούκερμπεργκ
Το «όραμα» του Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης - Η έκθεση Ντράγκι και οι «πρωταθλητές»
Τι ανέφερε στο Κολλέγιο της Γαλλίας ο Μακρόν αναφορικά με ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα - Η ανάγκη για ατζέντα απλούστευσης
Σε κορυφαία θυγατρική της LVMH μεταφέρει τον γιο του Αλεξάντρ ο Μπερνάρ Αρνό
Οι διοικητικές θέσεις στην LVMH του Μπερνάρ Αρνό είναι τα τελευταία χρόνια οικογενειακή υπόθεση
Μικρό «καλάθι» από τις πετρελαϊκές για τις υποσχέσεις Τραμπ
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται μεγαλύτερη παραγωγή και εξαγωγές, αλλά ο κλάδος δεν χειροκροτεί τις εμμονές του
Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος Τίλμαν Φερτίτα ποy έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Wynn Resorts
Έχοντας πλέον σχεδόν 10% μετοχών ο CEO της Landry,Τίλμαν Φερτίτα, αποκτά δεσπόζουσα θέση στο Las Vegas Strip