Ένα κοίτασμα με ορυκτά κρίσιμης σημασίας για πολλούς κλάδους της βιομηχανία ακόμη και για τον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες νέας γενιάς) κρύβεται στους Μολάους της Λακωνίας.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την αξιοποίηση τμήματος (το τμήμα Α’) του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου των Μολάων μέσα από την προκήρυξη ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και η δεύτερη στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την εκμίσθωση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων του δημοσίου σε έκταση 9,8 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» η ηγεσία του υπουργείου προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού, με την πρώτη φάση να έχει καταληκτική ημερομηνία την 21η Μαΐου, κατόπιν ανεπίσημου ενδιαφέροντος που εκδήλωσαν Αυστραλοί επενδυτές. Φέρονται να επιδιώκουν την έρευνα και την εκμετάλλευση του συγκεκριμένου πολυμεταλλικού κοιτάσματος με αξιοσημείωτη παρουσία ψευδάργυρου, μόλυβδου και καδμίου αλλά και άργυρου.
Η ιστορία του κοιτάσματος και του μεταλλείου κρατά από το 1978 όταν το ΙΓΜΕ τότε (ΕΑΓΜΕ σήμερα) ξεκίνησε τις πρώτες έρευνες και η πρώτη απόπειρα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου έγινε το 1985 από την ΜΕΤΒΑ (Μεταλλουργικές Βιομηχανίες Αιγαίου Α.Ε.) εγκαταλείποντας ωστόσο τις όποιες προσπάθειες το 1990, εξαιτίας των χαμηλών τιμών των μετάλλων. Οι εκτιμήσεις των ερευνητών του ΙΓΜΕ τότε έδειχναν αποθέματα 3,3 εκατ. τόνων, μία σοβαρή ένδειξη για αξιοποιήσιμο κοίτασμα.
Ο «Ο.Τ.» απευθύνθηκε στον Δρ. Κωνσταντίνο Λασκαρίδη Διευθυντή της Διεύθυνσης Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής του ΕΑΓΜΕ για την ιστορία του μεταλλείου, τη σημασία του κοιτάσματος καθώς και τη χρήση που μπορούν να έχουν τα ορυκτά του.
Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
ΕΡ.: Κύριε Λασκαρίδη, πότε ανακαλύφθηκε το κοίτασμα των Μολάων και ποια είναι τα ορυκτά που περιέχει;
Στην περιοχή αυτή οι έρευνες του Ι.Γ.Μ.Ε. (νυν Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) άρχισαν το 1978 με κοιτασματολογική χαρτογράφηση σε κλίμακα 1:20.000, 1:5.000 και 1:1.000, καθώς και γεωχημική έρευνα (Τμήμα Α΄του επισυναπτόμενου χάρτη). Οι έρευνες συνεχίστηκαν με γεωφυσικές διασκοπήσεις, εργαστηριακές ορυκτολογικές μελέτες των μεταλλοφόρων συγκεντρώσεων και πάνω από 100 γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό συμπαγούς θειούχου μεταλλοφορίας Zn (Ψευδάργυρος) – Ag (Άργυρος) – Pb (Μόλυβδος), το γνωστό ως κοίτασμα Μολάων Λακωνίας.
Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών εντοπίστηκε κοίτασμα το οποίο:
Ανήκει στην ομάδα των στρωματόμορφων ηφαιστειογενών συμπαγών θειούχων και τα κύρια μεταλλευτικά ορυκτά είναι ο σφαλερίτης, ο σιδηροπυρίτης και ο γαληνίτης με αξιοσημείωτη παρουσία καδμίου και αργύρου. Είναι ένα πολυμεταλλικό κοίτασμα, τύπου Kuroko, με Zn-Pb-Ag-Cd (Ψευδάργυρο – Μόλυβδο – Άργυρο – Κάδμιο).
Το 1985 συντάχθηκε από ομάδα εργασίας του Ι.Γ.Μ.Ε. οικονομοτεχνική προμελέτη αξιολόγησης της μεταλλοφορίας αυτής, με βάση την οποία τα insitu αποθέματα φθάνουν τους 3.300.000 τόνους.
ΕΡ.: Είχε αξιοποιηθεί από προηγούμενο επενδυτή;
Το ΤΜΗΜΑ Α΄ του χάρτη, γιατί στα υπόλοιπα δεν υπήρξαν μισθώσεις, εχε μισθωθεί στην ΜΕΤΒΑ Μεταλλουργικές Βιομηχανίες Αιγαίου Α.Ε., το 1985, η οποία παραιτήθηκε το 1990. Στη συνέχεια, διεξήχθη διεθνής πλειοδοτική δημοπρασία για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Μολάων στην οποία πλειοδότρια αναδείχθηκε η DECADE INTERNATIONAL DEVELOPMENTLTD, με την οποία όμως δεν συνήφθη σύμβαση μίσθωσης, με ευθύνη της εταιρείας.
ΕΡ.: Ποια η χρήση των ορυκτών του στη βιομηχανία ή σε άλλους κλάδους;
Είναι Ορυκτά που χρησιμοποιούνται σε πολλούς και διαφορετικούς κλάδους: Βιομηχανία(κατασκευή κάθε είδους μεταλλικών εξαρτημάτων, σωλήνες πλαστικών & PVC, φύλλα μολύβδου, βλήματα, σμάλτο, χρώματα), Κατασκευές, Παρασκευή Κραμάτων( για την αυτοκινητοβιομηχανία, για ηλεκτρολογικά εξαρτήματα, την κατασκευή μουσικών οργάνων, σε αντισκωριακές εφαρμογές ναυσιπλοΐας), Καθημερινότητα (Καλλυντικά, αντηλιακές κρέμες, σαμπουάν , κ.λπ.), Ιατρική – Υγεία, Κοσμήματα, στο Περιβάλλον και τη Γεωργία.
ΕΡ.: Κύριε Λασκαρίδη, η Ε.Ε. διψά… για πρώτες ύλες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή μπαταριών στο πλαίσιο των αποφάσεων της για τη διείσδυση στις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας. Το συγκεκριμένο κοίτασμα και τα ορυκτά του μπορούν να συνεισφέρουν στην κάλυψη αυτών των αναγκών;
Ναι, μπορούν να υποκαθιστούν άλλα πιο σπάνια ορυκτά, σε μπαταρίες νέας γενιάς, οι οποίες μπορούν να αποθηκεύουν την ενέργεια φωτοβολταϊκών πάρκων.
ΕΡ.: Έρευνες δείχνουν ότι ευρύτερα η περιοχή (πέριξ των Μολάων) είναι πλούσιες σε κοιτάσματα πολύτιμων ορυκτών. Ποια είναι η εικόνα του ΕΑΓΜΕ;
Η προοπτική αξιοποίησης της περιοχής πρέπει να στηρίζεται στην οικονομοτεχνική επαναξιολόγηση του υφιστάμενου μεταλλευτικού δυναμικού των Μολάων, στην διερεύνηση παρουσίας εκμεταλλεύσιμων συγκεντρώσεων In, Ge, Ga (Ινδίου, Γερμανίου, Γαλλίου) οι οποίες εντάσσονται στην ομάδα των Κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών και θεωρούνται κρίσιμες και στρατηγικής σημασίας για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Latest News
Μαύρος (ΔΕΗ): Eνεργειακή μετάβαση και κλιματική διπλωματία εργαλεία για την ανταγωνιστικότητα
O Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, μίλησε στο Green Transition Forum, στο πλαίσιο του COP29
Ενεργοποιήθηκε το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στα Γιαννιτσά
Το φυσικό αέριο έφτασε στα Γιαννιτσά – Τελετή αφής φλόγας πραγματοποιήθηκε παρουσία της CEO της Enaon EDA, Francesca Zanninotti
Στα χέρια του κράτους το δίκτυο εξαγωγής φυσικού αερίου της Νορβηγίας - Σε 1,6 δισ. δολ. το τίμημα
Η Νορβηγία κατέληξε σε συμφωνία με επτά ιδιώτες για να αγοράσει το μερίδιό τους στο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου
Πώς ο Τραμπ θα επηρεάσει τις εξαγωγές αμερικανικού LNG στην ΕΕ - Τα σενάρια και τα ανοιχτά ερωτήματα
Οι εξαγγελίες Τραμπ δημιουργούν διαφορετικά σενάρια για το πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο στις ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG από την ΕΕ
Οι αμερικανικές εξαγωγές LNG γίνονται κρίσιμο χαρτί στις συνομιλίες ΗΠΑ-ΕΕ
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αναφερθεί στο ρόλο του αμερικανικού LNG στον απογαλακτισμό της ηπείρου από τις ρωσικές εισαγωγές
Επιδόσεις υψηλής τάσης... από τη ΔΕΗ βλέπει η AXIA - Στις 13 Νοεμβρίου τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου
Η ΑΧΙΑ διατηρεί τη σύσταση αγορά (buy) για τη ΔΕΗ, με τιμή στόχο στα 22,60 ευρώ
Η εξάρτηση των ΗΠΑ από το καναδικό πετρέλαιο ίσως αποτρέψει τους δασμούς Τραμπ
Ο Καναδάς είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως στο πετρέλαιο και ο έκτος μεγαλύτερος παραγωγός στο φυσικό αέριο
Αυξήσεις έως 79% σε μία ημέρα στο ρεύμα – Το φαινόμενο «dunkelflaute» χτυπά τις αγορές σε Ευρώπη και Ελλάδα
Η νηνεμία και η λιγότερη ηλιοφάνεια έσβησαν τις ΑΠΕ – Το πρόβλημα με την απουσία αποθήκευσης στις τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια
Ισχυρή ελληνική παρουσία στην COP29 - Ποιοι θα παραστούν στο Μπακού
Επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας στη διεθνή Διάσκεψη COP29 θα είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Γιατί μεγάλοι traders πετρελαίου στρέφονται στην εξόρυξη μετάλλων
Οι μεγαλύτεροι traders πετρελαίου στον κόσμο επιδιώκουν να επεκταθούν και στα μέταλλα αποσκοπώντας στη ζήτηση για EV