Η Μόσχα απάντησε σήμερα, όπως άλλωστε αναμενόταν, στην προ μηνός (στις 31 Μαρτίου, για την ακρίβεια) απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από τη Ρώμη, καλώντας τον αναπληρωτή ναυτικό ακόλουθο της Ιταλίας να αποχωρήσει από την πρεσβεία της.
«Θεωρούμε πως η απόφαση αυτή είναι αβάσιμη και άδικη, καθώς πρόκειται για αντίποινα απέναντι σε ένα νόμιμο μέτρο που έλαβαν οι ιταλικές αρχές, υπερασπιζόμενες την ασφάλεια της χώρας», ανέφερε η ανακοίνωση-απάντηση που εξέδωσε το ιταλικό υπουργείου Εξωτερικών.
Όπως είναι γνωστό, όλα ξεκίνησαν μετά την αποκάλυψη της εμπλοκής με ρωσικό δίκτυο κατασκοπίας ενός πλοιάρχου, διοικητή φρεγάτας του πολεμικού ναυτικού της Ιταλίας με πρόσβαση σε καίριες θέσεις (και στο ΝΑΤΟ). Ο αξιωματούχος πιάστηκε «στα πράσα» να λαμβάνει αμοιβή από τον Ρώσο στρατιωτικό ακόλουθο, σε αντάλλαγμα για την παράδοση σε αυτόν απόρρητων εγγράφων.
Στις έρευνες που ακολούθησαν, ο ιταλικές αρχές ανακάλυψαν ότι στα ψηφιακά αρχεία που παραδόθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης περιλαμβάνονταν 181 φωτογραφίες διαβαθμισμένων εγγράφων – εκ των οποίων 9 «άκρως απόρρητων» και 47 νατοϊκών.
Σημειώνεται ότι η υπόθεση αυτή εντάσσεται στην αλυσίδα των αποκαλύψεων για τη δράση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών επί ευρωπαϊκού εδάφους, που έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα – με πιο πρόσφατη την περίπτωση της Τσεχίας. Αποκαλύψεις οι οποίες, αναμφίβολα, επιδεινώνουν περαιτέρω το ήδη βαρύ κλίμα ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Μόσχα.
Στενές οικονομικές σχέσεις
Παρ’ όλα αυτά, ειδικά στην περίπτωση της ιταλο-ρωσικής κόντρας, πρέπει να σημειωθεί ότι και οι δύο πλευρές προσπάθησαν εξαρχής να τηρήσουν σχετικά χαμηλούς τόνους, έτσι ώστε να μην υπάρξουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες. Οι σχέσεις, άλλωστε, ανάμεσα στις δύο χώρες είναι αρκετά στενές και θερμές – σε βαθμό ώστε ορισμένοι να έχουν χαρακτηρίσει την Ιταλία «δούρειο ίππο της Μόσχας στην Ευρώπη».
Η εξήγηση είναι πάντως απλή και πρέπει να αναζητηθεί κυρίως στην οικονομία. Η Ιταλία, άλλωστε, είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη, μετά τη Γερμανία, ενώ στενοί δεσμοί υπάρχουν και στην ενέργεια.
Βεβαίως, με την τροπή που έχουν πάρει οι εξελίξεις, πολλά μπορεί να αναθεωρηθούν…
Latest News
Οι λέξεις που σημάδεψαν τη χρονιά σύμφωνα με την έρευνα της Prorata
Σύμφωνα με την Prorata, οι Έλληνες αποτιμούν τις πολιτικές εξελίξεις του 2024 με τις λέξεις «αναξιοπιστία»,«κρίση», «αστάθεια» και «οπισθοδρόμηση»
Τι έφερε ο Άη Βασίλης στη Βουλή - Η τελευταία νομοθέτηση του έτους
Τον Δεκέμβριο του 2024 ψηφίστηκαν 11 τροπολογίες με συνολικά 65 άρθρα και μόνο 1 από αυτές ήταν σχετική με τον νόμο στον οποίο ψηφίστηκε
Πέθανε ο κορυφαίος καρδιολόγος και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ Σπυρίδων Μουλόπουλος
Το ΕΚΠΑ τιμά τη μνήμη του πρώην Πρύτανη και επίτιμου καθηγητή Σπυρίδωνα Μουλόπουλου
Εκτακτα μέτρα για την κακοκαιρία – Κλείνει για τα φορτηγά η εθνική οδός
Ο επικείμενος χιονιάς αναμένεται να επηρεάσει και την Αττική τις επόμενες ώρες – Έκτακτα μέτρα από την Πολιτική Προστασία
Για έκτακτα καιρικά φαινόμενα προειδοποιεί η Νέα Οδός - Τι πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση η Νέα Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων
Aνασκόπηση 2024.1: Τι (δεν) μάθαμε και φέτος
Η δημοκρατία μπορεί να χαρίσει και δυσάρεστες εκπλήξεις. Είναι ευκολότερο να ξεκινήσεις έναν πόλεμο, παρά να τον τελειώσεις. Οι φιλόδοξοι στόχοι εύκολα «καίγονται».
«Πώς θα λύσουμε το πρόβλημα της υπερχείλισης στην Ποσειδώνος» - Τι αποκάλυψε ο Σκυλακάκης
Το πρόβλημα είναι τουλάχιστον 20ετίας, που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής - Δύο έργα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν οι διανομείς της efood - Τι ζητούν
Απεργία σήμερα και στάση εργασίας αύριο από τους διανομείς της Efood
Όταν μπήκε πωλητήριο στον Πύργο του Άιφελ
Οι αντιδράσεις των Παριζιάνων για την ανέγερση του Πύργου του Άιφελ και η απάτη με την πώλησή του
Σε αυτές τις χώρες οι άνθρωποι ζουν περισσότερο
Από την Ελβετία στην Ιαπωνία, ποια είναι τα μυστικά για την μακροζωία σε διάφορες χώρες του πλανήτη;