«Σε έναν πλανήτη που αλλάζει, η NASA γίνεται πράσινη». Υπό τον τίτλο αυτό, η διαστημική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών περιγράφει τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες της προκειμένου να βελτιώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

«Η NASA είναι υπεύθυνη για τη συλλογή πολλών από τα δεδομένα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να εξηγήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανθρωπότητας στη Γη, από την τεκμηρίωση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στον πάγο, τη στάθμη της θάλασσας και τις καιρικές συνθήκες, έως την παρακολούθηση της υγείας των δασών και της μετακίνησης του γλυκού νερού. Αλλά η NASA δεν ανακοινώνει απλώς στοιχεία. Προχωρεί σε ενέργειες», τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την διαστημική υπηρεσία, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες ώστε οι εγκαταστάσεις της σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες να γίνουν πιο βιώσιμοι χώροι εργασίας.

Πίσω από όλη αυτήν την προσπάθεια είναι μια γυναίκα. Η διευθύντρια του τμήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης της NASA Ντενός Θάλερ, υποστηρίζει ότι η Υπηρεσία, πρέπει να επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως παγκόσμιος επιστημονικός ηγέτης, και να αποτελέσει το παράδειγμα ορθής διαχείρισης της Γης: «Πρέπει να αξιολογήσουμε ό, τι κάνουμε και να διασφαλίσουμε ότι μειώνουμε τις επιπτώσεις μας στη Γη ενώ μελετούμε τη Γη», τονίζει.

Ο δείκτης ενεργειακής έντασης (Energy intensity) της NASA συνέχισε την πτωτική του πορεία, μέσω σειράς παρεμβάσεων όπως η αντικατάσταση των μέσω φωτισμού με LED.

Επίσης, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση της έντασης του νερού, μια παρόμοια μέτρηση του νερού που χρησιμοποιείται για την εκπλήρωση της αποστολής της NASA.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσαν λίγο περισσότερο από το 13% της συνολικής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας της NASA το οικονομικό έτος 2019. Στόχος είναι το ποσοστό αυτό να αρχίσει να αυξάνεται περαιτέρω.

Επίσης, υλοποιεί τρεις μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες που αποσκοπούσαν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους.

Πρώτον, η NASA ξεκίνησε μια εκστρατεία σε επίπεδο εταιρείας για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων για την αειφορία.
Δεύτερον, άρχισε το πιλοτικό πρόγραμμα, με στόχο την ορθή διαχείριση της ενέργειας.

Τρίτον, η NASA έχει εντοπίσει σημαντικούς χρήστες ενέργειας μεταξύ περίπου του 40% των εγκαταστάσεών της που δεν περιλαμβάνονται επί του παρόντος στους ομοσπονδιακούς στόχους μείωσης ενέργειας. Αυτοί οι χρήστες περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις όπως αεροδυναμικές σήραγγες και η NASA έχει αρχίσει να δίνει προτεραιότητα στις επενδύσεις αποδοτικότητας για τη βελτίωση της βιώσιμης υποδομής τους.

Υποδομή

«Η γήρανση της υποδομής μας κοστίζει πολύ για τη συντήρηση», δήλωσε η Θάλερ. «Έχουμε την ευκαιρία να μειώσουμε το αποτύπωμά μας όχι μόνο με την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου κτηρίου, αλλά με την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, της απόδοσης του νερού και του τρόπου βελτιστοποίησης των τετραγωνικών που ήδη έχουμε».
Σχεδόν το 20% των κτιρίων της NASA θεωρούνται βιώσιμα και ο στόχος του οργανισμού ήταν να φτάσει το 25% το οικονομικό έτος 2020.

Προσαρμογή σε έναν κόσμο που αλλάζει

Λιγότεροι άνθρωποι βρίσκονταν στα κέντρα της NASA το 2020 λόγω της πανδημίας, η οποία οδήγησε σε λιγότερα απόβλητα και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Ωστόσο, οι μειώσεις δεν ήταν τόσο σημαντικές όσο εκτιμούσαν αρχικά. Για παράδειγμα, τα ειδικά συστήματα λειτουργούσαν για να διατηρήσουν χαμηλή υγρασία και να αποτρέψουν την ανάπτυξη μούχλας.

Ανεξάρτητα από τις μοναδικές συνθήκες που δημιουργούνται από την πανδημία, τα επόμενα χρόνια η NASA σχεδιάζει να παράσχει περισσότερα δεδομένα σχετικά με την απόδοση της αειφορίας.

Θέλει ειδικά να μειώσει τη χρήση ενέργειας στις πιο ενεργοβόρες εγκαταστάσεις της και να αποκτήσει ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό.

Η Θάλερ είπε ότι υπάρχουν δύο κύριες οδηγίες σε εξέλιξη σε επίπεδο οργανισμού: δημιουργία μιας κουλτούρας αειφορίας και βελτίωση της εξοικονόμησης ενέργειας και νερού. Επιπλέον, η διοίκηση απαιτεί από όλες τις υπηρεσίες να δημιουργήσουν ένα σχέδιο δράσης για το κλίμα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η NASA εργάζεται ήδη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις εγκαταστάσεις της, ιδίως στις παραλιακές περιοχές εκτόξευσης.

Πληροφορίες και φωτογραφίες από Nasa.gov

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green