«Σε έναν πλανήτη που αλλάζει, η NASA γίνεται πράσινη». Υπό τον τίτλο αυτό, η διαστημική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών περιγράφει τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες της προκειμένου να βελτιώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.
«Η NASA είναι υπεύθυνη για τη συλλογή πολλών από τα δεδομένα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να εξηγήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανθρωπότητας στη Γη, από την τεκμηρίωση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στον πάγο, τη στάθμη της θάλασσας και τις καιρικές συνθήκες, έως την παρακολούθηση της υγείας των δασών και της μετακίνησης του γλυκού νερού. Αλλά η NASA δεν ανακοινώνει απλώς στοιχεία. Προχωρεί σε ενέργειες», τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή της.
Σύμφωνα με την διαστημική υπηρεσία, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες ώστε οι εγκαταστάσεις της σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες να γίνουν πιο βιώσιμοι χώροι εργασίας.
Πίσω από όλη αυτήν την προσπάθεια είναι μια γυναίκα. Η διευθύντρια του τμήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης της NASA Ντενός Θάλερ, υποστηρίζει ότι η Υπηρεσία, πρέπει να επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως παγκόσμιος επιστημονικός ηγέτης, και να αποτελέσει το παράδειγμα ορθής διαχείρισης της Γης: «Πρέπει να αξιολογήσουμε ό, τι κάνουμε και να διασφαλίσουμε ότι μειώνουμε τις επιπτώσεις μας στη Γη ενώ μελετούμε τη Γη», τονίζει.
Ο δείκτης ενεργειακής έντασης (Energy intensity) της NASA συνέχισε την πτωτική του πορεία, μέσω σειράς παρεμβάσεων όπως η αντικατάσταση των μέσω φωτισμού με LED.
Επίσης, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση της έντασης του νερού, μια παρόμοια μέτρηση του νερού που χρησιμοποιείται για την εκπλήρωση της αποστολής της NASA.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσαν λίγο περισσότερο από το 13% της συνολικής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας της NASA το οικονομικό έτος 2019. Στόχος είναι το ποσοστό αυτό να αρχίσει να αυξάνεται περαιτέρω.
Επίσης, υλοποιεί τρεις μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες που αποσκοπούσαν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους.
Πρώτον, η NASA ξεκίνησε μια εκστρατεία σε επίπεδο εταιρείας για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων για την αειφορία.
Δεύτερον, άρχισε το πιλοτικό πρόγραμμα, με στόχο την ορθή διαχείριση της ενέργειας.
Τρίτον, η NASA έχει εντοπίσει σημαντικούς χρήστες ενέργειας μεταξύ περίπου του 40% των εγκαταστάσεών της που δεν περιλαμβάνονται επί του παρόντος στους ομοσπονδιακούς στόχους μείωσης ενέργειας. Αυτοί οι χρήστες περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις όπως αεροδυναμικές σήραγγες και η NASA έχει αρχίσει να δίνει προτεραιότητα στις επενδύσεις αποδοτικότητας για τη βελτίωση της βιώσιμης υποδομής τους.
Υποδομή
«Η γήρανση της υποδομής μας κοστίζει πολύ για τη συντήρηση», δήλωσε η Θάλερ. «Έχουμε την ευκαιρία να μειώσουμε το αποτύπωμά μας όχι μόνο με την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου κτηρίου, αλλά με την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, της απόδοσης του νερού και του τρόπου βελτιστοποίησης των τετραγωνικών που ήδη έχουμε».
Σχεδόν το 20% των κτιρίων της NASA θεωρούνται βιώσιμα και ο στόχος του οργανισμού ήταν να φτάσει το 25% το οικονομικό έτος 2020.
Προσαρμογή σε έναν κόσμο που αλλάζει
Λιγότεροι άνθρωποι βρίσκονταν στα κέντρα της NASA το 2020 λόγω της πανδημίας, η οποία οδήγησε σε λιγότερα απόβλητα και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Ωστόσο, οι μειώσεις δεν ήταν τόσο σημαντικές όσο εκτιμούσαν αρχικά. Για παράδειγμα, τα ειδικά συστήματα λειτουργούσαν για να διατηρήσουν χαμηλή υγρασία και να αποτρέψουν την ανάπτυξη μούχλας.
Ανεξάρτητα από τις μοναδικές συνθήκες που δημιουργούνται από την πανδημία, τα επόμενα χρόνια η NASA σχεδιάζει να παράσχει περισσότερα δεδομένα σχετικά με την απόδοση της αειφορίας.
Θέλει ειδικά να μειώσει τη χρήση ενέργειας στις πιο ενεργοβόρες εγκαταστάσεις της και να αποκτήσει ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό.
Η Θάλερ είπε ότι υπάρχουν δύο κύριες οδηγίες σε εξέλιξη σε επίπεδο οργανισμού: δημιουργία μιας κουλτούρας αειφορίας και βελτίωση της εξοικονόμησης ενέργειας και νερού. Επιπλέον, η διοίκηση απαιτεί από όλες τις υπηρεσίες να δημιουργήσουν ένα σχέδιο δράσης για το κλίμα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η NASA εργάζεται ήδη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις εγκαταστάσεις της, ιδίως στις παραλιακές περιοχές εκτόξευσης.
Πληροφορίες και φωτογραφίες από Nasa.gov
Latest News
Πως η Ρωσία στοχεύει να γίνει ηγέτης στην κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων
Ο απεσταλμένος του Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι περισσότερες από 10 μονάδες που χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια κατασκευάζονται σε διάφορες χώρες
Αρκτική: Ο κόσμος θέλει τα πολικά ορυκτά, αλλά ποιος θα εργαστεί σε μια παγωμένη ερημιά;
Η κλιματική αλλαγή και η υποχώρηση των πάγων καθιστούν «πολύ ευκολότερη» την εξόρυξη στην παγωμένη Αρκτική
Ένας δισεκατομμυριούχος δημιουργεί έναν οικολογικό ταξιδιωτικό παράδεισο
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που δημιούργησε το λειτουργικό σύστημα Ubuntu, Μαρκ Σατλγουόρθ, έψαχνε ένα μέρος να ξεφύγει. Τελικά βρήκε έναν παράδεισο και αποφάσισε να τον αξιοποιήσει
O Άγιος Βασίλης στρέφεται στην... ηλεκτροκίνηση - Το EV έλκηθρο και οι προκλήσεις
Ο Άγιος Βασίλης αγκάλιασε τον ψηφιακό μετασχηματισμό για να ενισχύσει τις ικανότητές του στον εφοδιασμό
Τι θα συμβεί εάν δεν ασφαλιστούμε έναντι φυσικών καταστροφών - Οι «ποινές»
Ποιοι απειλούνται με πρόστιμο 10.000-20.000 ευρώ - Οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις που ενεργοποιούνται από την 1η Ιουνίου 2025 φέρνουν ανατροπές
Κλείνει εργοστάσιο της BYD στη Βραζιλία λόγω συνθηκών «σκλαβιάς»
Η BYD ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι διέκοψε τις σχέσεις της με την εμπλεκόμενη εταιρεία και παρέμεινε προσηλωμένη στην «πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Βραζιλίας»
Mega lifting της ΔΕΗ σε μονάδες ρεύματος στα νησιά - Οι πρώτες στη Σαντορίνη
Οι νέες μονάδες θα συμβάλουν στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας του νησιού ενόψει της θερινής περιόδου.
Δυναμικό το αποτύπωμα της ηλεκτρικίνησης στο 2024 - Πώς διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις
Το 2024 χαρακτηρίζεται δημιουργικό έτος στον τομέα των πωλήσεων, καθώς φέτος κυκλοφόρησαν περίπου 17 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Το «Trump Trade» του Μασκ αναδικνύει την Tesla νικητή με ράλι 570 δισ. δολαρίων
Oι επενδυτές θεωρούν ως ένα πολιτικό αριστούργημα του ηγέτη της Tesla, Ίλον Μασκ, την επιθετική στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ
Σε επίπεδα ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα [γράφημα]
Στη χρονιά που φεύγει, σε όλο τον κόσμο κάηκαν 8,77 δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).