Καυτό προμηνύεται το επόμενο τετράμηνο για το Κτηματολόγιο. Συλλογή δηλώσεων, προαναρτήσεις και αναρτήσεις μπαίνουν για άλλη μια φορά στην ατζέντα ιδιοκτήτων και επαγγελματιών, ενώ ξεκίνησε ήδη η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή των νέων κλιμακωτών προστίμων.
Ο «ΟΤ» παρουσιάζει όλο το χρονοδιάγραμμα με το τι πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και οι επαγγελματίες έως την εφαρμογή των νέων προστίμων, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μετά το καλοκαίρι.
Τον Μάιο ή αρχές Ιουνίου ( με δυο μήνες καθυστέρηση) ξεκινάει η συλλογή δηλώσεων στις Κυκλάδες που είναι η μεγαλύτερη από τις εναπομείνασες περιοχές ( με 628.201 προεκτιμώμενα δικαιώματα). Οι άλλες περιοχές είναι το Ρέθυμνο, το Λασίθι, μέρος των Χανίων, μέρος του Ηρακλείου, η Κέρκυρα και η Θεσπρωτία. Για το Ρέθυμνο η συλλογή των δηλώσεων αναμένεται μέσα στον Μάιο.
Πού θα λειτουργήσουν Γραφεία Κτηματογράφησης στις Κυκλάδες
Ο σχεδιασμός του Κτηματολογίου προβλέπει να λειτουργήσουν καθόλη τη διάρκεια της σύμβασης οκτώ Γραφεία Κτηματογράφησης: στην Άνδρο, στην Τήνο, στην Κέα, στη Μύκονο, στη Σέριφο, στην Πάρο, στη Νάξο και στη Σαντορίνη.
Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι μετακινήσεις των νησιωτών, θα λειτουργήσουν επίσης και Μονάδες Ενημέρωσης σε μικρότερα νησιά όπως : στην Κύθνο, στη Μήλο, στη Δονούσα, στην Αμοργό, στα Κουφονήσια, στη Σχοινούσα, στην Ηρακλειά, στην Ίο, στη Φολέγανδρο, στη Θηρασιά, στην Ανάφη και στην Αντίπαρο. Εδώ, η λειτουργία των Μονάδων Ενημέρωσης προβλέπεται μόνο κατά τη διάρκεια της συλλογής των δηλώσεων.
Παράλληλα, για τους ιδιοκτήτες που έχουν μένουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, προβλέπεται η λειτουργία δυο Γραφείων Κτηματογράφησης προκειμένου να μην χρειαστεί να μετακινούνται προς τα νησιά.
Σημειώνεται πως το Γραφείο της Αθήνας θα λειτουργήσει καθόλη τη διάρκεια της σύμβασης, ενώ το Γραφείο της Θεσσαλονίκης μόνο κατά την εξάμηνο περίοδο των δηλώσεων.
Η διάρκεια της συλλογής δηλώσεων είναι τρείς μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι για όσους ιδιοκτήτες μένουν στο εξωτερικό. Ωστόσο, όπως εξηγούν, πηγές από το Κτηματολόγιο, οι ιδιοκτήτες δεν χρειάζεται να περιμένουν την τελευταία στιγμή για να ξεκινούν τη διαδικασία.
Τι μπορούν να κάνουν; Μπορούν, να μαζέψουν όλα τα απαραίτητα χαρτιά και να τα σκανάρουν. Να συμπληρώσουν τη δήλωση και να είναι έτοιμοι. Να εντοπίσουν την περιουσία τους στο χάρτη και να ζητήσουν τα έγγραφα από τα υποθηκοφυλακεία (διότι με την πανδημία μπορεί να καθυστερήσουν), τα τακτοποιήσουν τυχόν κληρονομικά θέμα και να… φυλάξουν 35 ευρώ ανά δικαίωμα που θα δηλώσουν.
Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες στις Κυκλάδες
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα Ειδικά Ιδιοκτησιακά Αντικείμενα δεν μπορούν από μόνα τους να αποτελέσουν αντικείμενο εγγραφτούν δικαιωμάτων, όπως τα Ανώγεια (σ.σ.: ακίνητα που επεκτείνονται πάνω από άλλο γεωτεμάχιο με μηδενικό ποσοστό κυριότητας επί του εδάφους), και τα Κατώγεια (σ.σ.: ακίνητα που ο αέρας τους, όλος ή τμήμα, αποτελεί ξένη ιδιοκτησία, δηλαδή ανώγειο, με δικαίωμα 100% επί του εδάφους), τα Ανωγειοκατώγεια, τα διπλά Ανωγειοκατώγεια με ποσοστό 100/100 επί του εδάφους. Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτά αντιμετωπίζονται ως κτήρια επί γεωτεμαχίου.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, πέρα από τα τυπικά έγγραφα για δικαίωμα κυριότητας ή δουλείας, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να προσκομίσουν τοπογραφικό διάγραμμα, όπου αυτά θα αποδίδονται χωρικά, σε διαφορετικό επίπεδο από τα γεωτεμάχια με τα οποία σχετίζονται.
Σημείωση: εάν δεν προσκομιστεί τοπογραφικό διάγραμμα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσκομίζουν στοιχεία, όπως συμβολαιογραφικά έγγραφα, θεάσεις, ονοματεπώνυμα ιδιοκτητών, σκαριφήματα κ.α.
Κι όλα αυτά τα περίπτωση: για το γεωτεμάχιο που βρίσκεται κάτω από το ανώγειο, εφόσον δηλώνεται δικαίωμα κυριότητας, δουλείας κ.α επί ανωγείου. Για τους δρόμους άνωθεν των οποίων υπάρχει καμάρα, εφόσον δηλώνεται δικαίωμα κυριότητας, δουλείας κ.ά επί καμάρας. Για το γεωτεμάχιο εντός του οποίου υπάρχει πηγάδι, δεξαμενή κλπ, εφόσον δηλώνεται δικαίωμα δουλείας κλπ επί πηγαδιού, δεξαμενής. Των εισόδων υποσκάφου καθώς και των γεωτεμαχίων στο υπέδαφος των οποίων υπάρχει υπόσκαφος, εφόσον δηλώνεται δικαίωμα κυριότητας δουλείας επί υπόσκαφου.
Οι προαναρτήσεις και οι αναρτήσεις
Μέσα στο καλοκαίρι ξεκινούν οι προσαρτήσεις σε Καστοριά, Φλώρινα, Αιτωλοακαρνανία, Γρεβενά, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Λασίθι, Κάρπαθο, Κάλυμνο, Κω, Ρόδο, Μεσσηνία, Ιωάννινα, Πιερία, Δράμα, Ξάνθη, Ροδόπη, Θάσο και Χαλκιδική.
Σε ό,τι αφορά τις αναρτήσεις, σήμερα Μ. Δευτέρα ξεκινά η ανάρτηση σε Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ το Μάιο αρχίζει η ανάρτηση σε Λαμία και Λιβαδειά.
Τα νέα πρόστιμα και πώς θα διαμορφώνονται
Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού (COVID -19) έχει προς το παρόν παγώσει τα πρόστιμα του Κτηματολογίου, τα οποία, όπως προαναφέρθηκε, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μετά το καλοκαίρι, ενώ θα είναι κλιμακωτά.
Ένα μεγάλο ερωτηματικό εξακολουθεί να είναι το αν θα εισπραχθούν ή όχι τα παλαιοτέρα τέλη. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Κτηματολογίου καθηγητής Δημήτρης Σταθάκης ( κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος /21 Δεκεμβρίου 2020), το σταθερό τέλος (35 ευρώ ανά δικαίωμα) των παλιών προγραμμάτων (1998-1999) όσο και το αναλογικό (1 τοις χιλίοις μείον 20.000 ευρώ) για τα νεωτέρα προγράμματα ( 2008) θα εισπραχτούν κανονικά.
Το πάγωμα των προστίμων σημαίνει στην πράξη μια άτυπη παράταση στη συλλογή δηλώσεων. Συνεπώς οι ιδιοκτήτες (αλλά και το Δημόσιο) έχουν στην πράξη ένα –τουλάχιστον- τετράμηνο για να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.
Όπως προαναφέρθηκε, τα νέα πρόστιμα θα είναι κλιμακωτά. Αυτό σημαίνει ότι θα υπολογίζονται με βάση την αξία κάθε ακινήτου και το χρόνο καθυστέρησης. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει σημειωθεί πως βάση υπολογισμού του προστίμου αποτελεί η αξία του ακινήτου που αντιστοιχεί στο δικαίωμα που δηλώνεται.
Διευκρινίζεται πως η βάση υπολογισμού αντιστοιχεί στο ποσό που δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 300 ευρώ και ανώτερο των 2.000 ευρώ. Ένα παράδειγμα: αν το πρόστιμο είναι 5% επί της βάσης υπολογισμού (300 ευρώ), τότε, θα είναι 15 ευρώ. Για το θέμα των προστίμων αναμένεται να υπάρξει εξειδίκευση με νέα υπουργική απόφαση.
Latest News
Σε κινητά και υπολογιστές νέα ψηφιακά στοιχεία για τα ακίνητα - Αναβαθμίζεται ο «χάρτης αξιών»
Η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών «χαρτών αξιών», αποτελεί επιτακτική ανάγκη, λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος που καταγράφεται για την πορεία της ελληνικής κτηματαγοράς
Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών
Στήνεται το νέο πληροφοριακό σύστημα που θα προσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες για τα ακίνητα στα επίπεδα των εμπορικών - Αναβαθμίζεται η πλατφόρμα valuemaps.gov.gr
Τα 10 χρόνια που άλλαξαν το real estate - Ποιους «χρυσώνει» η Golden Visa [γραφήματα]
Η χρυσή βίζα συνεχίζει να κεντρίζει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών την τελευταία δεκαετία - Οι top περιοχές
Τα 13 SOS για το νέο φορολογικό - Οι αλλαγές «φωτιά» σε Airbnb
Το φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει 12 μειώσεις φόρων, κίνητρα σε επιχειρήσεις και μεταρρυθμίσεις στη φορολογική νομοθεσία
Αντλίες θερμότητας: Οι αλλαγές που φέρνουν στην οικιακή θέρμανση
Tα νοικοκυριά έχουν στραφεί στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, μεταξύ των οποίων οι αντλίες θερμότητας, μια τεχνολογία που υιοθετείται με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς
Τι βαθμό βάζουν οι διεθνείς επενδυτές ακινήτων στην Αθήνα – Tι assets ψάχνουν
Ποιες κατηγορίες ακινήτων ενδιαφέρουν τους διεθνείς επενδυτές – Πόσο ελκυστική είναι η Αθήνα μεταξύ 30 ευρωπαϊκών πόλεων
Όλες οι αλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - Τι φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Οι φοροελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων και τα πρόστιμα – φωτιά για όσους ρίξουν νέα Airbnb στο κέντρο της Αθήνας
Κτηματολόγιο: Από 4 Νοεμβρίου ψηφιακά η διαδικασία προανάρτησης σε Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλλονιά
Η διαδικασία γίνεται εξ ολοκλήρου ψηφιακά, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη στο Γραφείο Κτηματογράφησης
Οι νέοι κανόνες για τα ύψη κτιρίων - Η απόφαση
Κεκλεισμένων των θυρών ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη συνταγματικότητα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού n «Κλειδί» η ημερομηνία ισχύος
Ποια κτίρια δεν κινδυνεύουν από το «μπόνους» και την εκτός σχεδίου δόμηση
Ο υφυπουρός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μίλησε για μεταβατική διέξοδο στο πρόβλημα που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι δεν επηρεάζονται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες