Τι διδάσκει η Ιστορία για τις οικονομικές εκρήξεις μετά από πανδημίες
Χρήματα, μηχανές και όλεθρος
Η πανδημία της χολέρας στις αρχές του 1830 έπληξε σκληρά τη Γαλλία. Περίπου το 3% των κατοίκων του Παρισιού πέθαναν σε ένα μήνα και τα νοσοκομεία πλημμύρισαν με ασθενείς, με τους γιατρούς να αδυνατούν να εξηγήσουν το πρόβλημα στους ασθενείς. Το τέλος της πανδημίας προκάλεσε μια οικονομική αναγέννηση, με τη Γαλλία να ακολουθεί τη Βρετανία στη βιομηχανική επανάσταση.
Ομως, όσοι έχουν διαβάσει τους «Αθλίους» γνωρίζουν ότι η πανδημία συνέβαλε σε μια άλλου είδους επανάσταση. Οι φτωχοί της πόλης, που επλήγησαν περισσότερο απο τη χολέρα, εξεγέρθηκαν κατά των πλουσίων, οι οποίοι έφυγαν απο την πόλη αναζητώντας καταφύγιο στα εξοχικά τους. Η Γαλλία γνώρισε πολιτική αστάθεια για πολλά χρόνια μετά.
Σήμερα, καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται στις φτωχότερες χώρες, ο πλούσιος κόσμος βρίσκεται στο κατώφλι μιας μεταπανδημικής έκρηξης. Καθώς οι εμβολιασμοί μειώνουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους απο τον ιό, οι κυβερνήσεις αποσύρουν τα περιοριστικά μέτρα. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 7% φέτος, περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες ταχύτερα απο την προ-πανδημίας τάση του 2%. Αλλες χώρες επίσης αναμένουν ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης. Ανάλυση του Economist για τις οικονομίες του G7, που πηγαίνει πίσω στο 1820, δείχνει πως μια τέτοια συγχρονισμένη επιτάχυνση είναι σπάνια. Δεν έχει συμβεί ποτέ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η κατάσταση είναι τόσο ασυνήθιστη που οι οικονομολόγοι κοιτούν στο παρελθόν για αποκτήσουν μια αίσθηση του τι μπορεί να περιμένουν. Η ιστορία δείχνει πως μετά απο περιόδους μαζικών μη-οικονομικών αναταραχών, όπως πόλεμοι και πανδημίες, το ΑΕΠ τείνει να ανακάμπτει. Ομως, η ιστορία προσφέρει άλλα τρία μαθήματα:
Πρώτον, ενώ οι άνθρωποι δείχνουν διάθεση να ξοδέψουν, η αβεβαιότητα παραμένει για κάποιο διάστημα.
Δεύτερον, η πανδημία ενθαρρύνει τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να δοκιμάσουν νέους τρόπους, αναβαθμίζοντας τη δομή της οικονομίας.
Τρίτον, όπως στο παράδειγμα των «Αθλίων», η πολιτική αναταραχή συχνά ακολουθεί, με απρόβλεπτες οικονομικές επιπτώσεις.
Για παράδειγμα, οι καταναλωτικές δαπάνες. Στοχεία από προηγούμενες πανδημίες δείχνουν ότι στη διάρκεια της οξείας φάσης, οι άνθρωποι συμπεριφέρονται όπως ακριβώς στη διάρκεια του 2020, μαζεύοντας αποταμιεύσεις καθώς οι ευκαιρίες για δαπάνες εξαφανίζονται και καθίσταται επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν στους δρόμους.
Στο πρώτο μισό του 1870, στη διάρκεια της έξαρσης ευλογιάς, το ποσοστό αποταμίευσης στη Βρετανία διπλασιάστηκε. Στην Ιαπωνία, το ποσοστό αποταμίευσης υπερδιπλασιάστηκε στη διάρκεια του Α’ παγκοσμίου πολέμου, ενώ στη διάρκεια της ισπανικής γρίπης του 1919-20, οι Αμερικανοί αποταμίευσαν περισσότερα χρήματα απ΄ ότι σε οποιαδήποτε χρονιά μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οταν αυτός ξέσπασε, οι αποταμιεύσεις αυξήθηκαν ξανά, με τα νοικοκυριά να συγκεντρώνουν κεφάλαια που αντιστοιχούσαν στο 40% του ΑΕΠ την περίοδο 1941-45.
Αλλοι οικονομολόγοι σημείωναν μια σύνδεση ανάμεσα στις πανδημίες και σε μια άλλη αλλαγή στην πλευρά της προσφοράς της οικονομίας: η χρήση τεχνολογίας εξοικονόμησης εργασίας. Τα αφεντικά μπορεί να θέλουν να μειώσουν την εξάπλωση της ασθένειας και τα ρομπότ δεν αρρωσταίνουν. Εγγραφο ερευνητών του ΔΝΤ κοιτά τους αριθμούς των πρόσφατων πανδημιών, περιλαμβανομένων του Εμπολα και του SARS και αποκαλύπτει ότι τα πανδημικά γεγονότα επιταχύνουν την υιοθέτηση ρομπότ, ειδικά όταν ο αντίκτυπος στην υγεία είναι σοβαρός και συνδέεται με μια σημαντική οικονομική συρρίκνωση.
Η δεκαετία του 1920 ήταν επίσης εποχή ταχείας αυτοματοποίησης στην Αμερική, ειδικά στη χρήση τηλεφώνου, μιας από τις πιό συνήθεις θέσεις εργασίας για νέες αμερικανίδες των αρχών του 1900. Αλλοι, σημείωσαν σύνδεση ανάμεσα στον Μαύρο Θάναο και την τυπογραφική μηχανή του Γουτεμβέργιου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να δείχνουν έκρηξη αυτοματοποίησης εξαιτίας του Covid-19, παρότι η κουβέντα περί ρομπότ μεγαλώνει.
Το αν η αυτοματοποίηση στερεί τους ανθρώπους απο δουλειές, ωστόσο, είναι άλλο θέμα. Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι εργαζόμενοι περνούν καλύτερες ημέρες μετά απο πανδημίες. Εγγραφο που δημοσιεύθηκε πέρυσι απο την Federal Reserve του Σαν Φρανσίσκο, αποκαλύπτει ότι οι μισθοί τείνουν να αυξάνονται. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό γίνεται μέσω μακάβριων μηχανισμών, η ασθένεια μειώνει τον αριθμό των εργατών, αφήνοντας τους επιβιώσαντες σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση.
Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, η αύξηση των μισθών είναι προϊόν πολιτικών αλλαγών -το τρίτο μεγάλο μάθημα των ιστορικών περιόδων ανάπτυξης. Οταν οι άνθρωποι υποφέρουν μαζικά, οι συμπεριφορές τείνουν να είναι υπέρ των εργαζομένων.
Αυτό φαίνεται να συμβαίνει σ’ αυτή την πανδημία: οι διαμορφωτές πολιτικής σ’ όλο τον κόσμο ενδιαφέρονται λιγότερο στο να μειώσουν το δημόσιο χρέος, ή να αποτρέψουν τον πληθωρισμό απ΄ ό,τι να μειώσουν την ανεργία. Εγγραφο ακαδημαϊκών του London School of Economics αποκαλύπτει ότι ο κορονοϊός έκανε τους Ευρωπαίους πιo αντίθετους στην ανισότητα. Τέτοιες πιέσεις έχουν, σε κάποιες περιπτώσεις, εξελιχθεί σε πολιτική αναταραχή. Οι πανδημίες αποκαλύπτοουν και τονίζουν προϋπάρχουσες ανισότητες, οδηγώντας αυτούς που βρίσκονται στη λάθος πλευρά της διαπραγμάτευσης να επιδιώκουν επανορθώσεις. Ο Εμπολα, το 2013-16, αύξησε τη κοινωνική βία στη Δυτική Αφρική κατά 40%.
Πρόσφατη έρευνα του ΔΝΤ εξετάζει τον αντίκτυπο πέντε πανδημιών σε 133 χώρες απο το 2001 και αποκαλύπτει ότι οδήγησαν σε σημαντική αύξηση κοινωνικής αναταραχής. «Είναι λογικό να περιμένει κανείς, καθώς η πανδημία υποχωρεί, την επανεμφάνιση της αναταραχής σε περιοχές όπυ προϋπήρχε», αναφέρεται στο έγγραφο του ΔΝΤ. Η κοινωνική αναταραχή φαίνεται ότι κορυφώνεται δύο χρόνια μετά το τέλος της πανδημίας. Απολαύστε την οικνομική έκρηξη που έρχεται εν όσο διαρκεί – πριν η Ιστορία αλλάξει πορεία.
© 2021 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved. Άρθρο από τον Economist το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε με επίσημη άδεια από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο. Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στο www.economist.com
Γιατί ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θα προκαλέσει χάος
Οι δασμοί, ειδικά σε μια χώρα, θα οδηγήσουν σε ένα ανίερο οικονομικό και πολιτικό χάος
Το νέα σενάρια της Disney παραβλέπουν τον… Ντάμπο στο δωμάτιο
Η Walt Disney παρουσίασε με τόλμη μια τριετή πρόβλεψη, αλλά της διαφεύγουν κάποια πράγματα
Ωμή αλήθεια ή αγένεια - Τα όρια σε έναν εργασιακό χώρο
Οι ευθείς συνομιλητές υπερηφανεύονται για την ειλικρίνεια, αλλά μπορούν να αποθαρρύνουν τους συναδέλφους τους
Παίζοντας μπριτζ στις... αγορές - Η τέχνη του να είσαι τυχερός επενδυτής
Πώς να παίζεις με τα χαρτιά που σου μοιράζουν και να προσαρμόζεσαι σε αυτά - Οι κινήσεις του Μπάφετ
Γιατί τελικά η μεγαλύτερη σύγκρουση του Μασκ είναι με τον Τραμπ
Το αφεντικό της Tesla, Ίλον Μασκ, είναι ήδη βαθιά συνυφασμένο με το κράτος
Η Αμερική θέλει τον Τραμπ – χωρίς αν ή αλλά…
Η πιθανή επανεκλογή του είναι μια υπαρξιακή καταστροφή για τους Δημοκρατικούς και μια ιστορική αλλαγή του παιχνιδιού για τους συμμάχους των ΗΠΑ
Πέντε «καυτές πατάτες» για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να βρει έναν τρόπο να διατηρήσει την ανάπτυξη ενώ θα επανατοποθετήσει την οικονομία
Γιατί οι ισχυροί brokers χάνουν τον έλεγχό τους στην πολιτική των ΗΠΑ
Η αλλαγή της στάσης τους δείχνει πώς ο φόβος έχει ξεπεράσει την ελπίδα στην πολιτική των ΗΠΑ, ακόμη και στις αίθουσες συνεδριάσεων
Η επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ και ο αλγόριθμος του Μασκ
Μια ιστορικά σφιχτή προεδρική κούρσα μπορεί να μην τελειώσει τη νύχτα - και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλαπλές κρίσεις
Η Adidas ξεπερνά τη Nike - Και η επιστροφή της έχει εμπόδια
Το ερώτημα πλέον δεν είναι πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η Adidas, αλλά πόσο καιρό μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική της