Πολλά πρέπει να αλλάξουν μετά το τέλος της πανδημίας συμπεριλαμβανομένων και των δεξιοτήτων που απαιτούνται από ένα ηγέτη. Πλέον κάποιες φαντάζουν ακόμη και αντικρουόμενες. Απαιτείται όχι μόνο να είναι οραματιστές αλλά να μπορούν να μετατρέψουν το όραμα σε πράξη επιδέξια και μάλιστα με πολύ περισσότερη σεμνότητα απ’ ότι πριν, σύμφωνα με άρθρο στο Harvard Business Review (HBR).

Κατά τα φαινόμενα, η πανδημία επιταχύνει μια τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια όπου οι ηγέτες σε διάφορους τομείς απαιτούνται να έχουν διευρυμένες δεξιότητες από τη χάραξη και εκτέλεση μακροπρόθεσμης πολιτικής, ακόμη και σε νέες τεχνολογίες, αλλά και να αξιοποιούν στο έπακρο το ανθρώπινο δυναμικό. Ταυτόχρονα πρέπει να σκέφτονται πέρα από τα στενά πλαίσια της μεγιστοποίησης του κέρδους. Η πανδημία απλά ώθησε τους ηγέτες στη λήψη αποφάσεων σε αχαρτογράφητα νερά.

Η νέα εποχή που έφερε η πανδημία ώθησε τους ηγέτες να αναπτύξουν νέες επιπλέον δεξιότητες εμπλέκονται πιο συνεργατικά και να γεφυρώνουν διαφορετικές αντιλήψεις για να έχουν επιτυχία. Αυτά τα νέα χαρακτηριστικά περιγράφονται σαν τα έξι παράδοξα της ηγεσίας στο πρόσφατο πόνημα του Μπλερ Σέπαρντ «Δέκα χρόνια πριν από τα μεσάνυχτα».

Στρατηγικοί εκτελεστές και σεμνοί ήρωες

Για να πετύχουν στο νέο επιχειρησιακό περιβάλλον οι ηγέτες πρέπει να είναι στρατηγικοί εκτελεστές πράγμα που απαιτεί μια ικανότητα αποστασιοποίησης και αντίληψης της ευρύτερης εικόνας και μάλιστα με προβολή στο μέλλον ώστε να χαράξουν την πορεία για μια ηγετική θέση της εταιρίας τους.  Αλλά ο επιδέξιος χειρισμός της στρατηγικής δεν είναι αρκετός καθώς απαιτείται και ικανότητα στην εκτέλεση των σχεδιασμών, αλλά και ταχύτητα στην  λήψη αποφάσεων, και μάλιστα σε μεγαλύτερο, ίσως, βαθμό απ’ ότι στο παρελθόν.

Η νέα εποχή επίσης χρήζει ηρωικών ηγετικών μορφών που μπορούν να πάρουν τολμηρές αποφάσεις αλλά ταυτόχρονα να επιδεικνύουν αρκετή σεμνότητα ώστε να μπορούν να παραδέχονται τις ελλείψεις τους και να προσελκύουν άτομα με δεξιότητες που τις συμπληρώνουν. Πρέπει να μπορούν να ακούνε τις απόψεις των συνεργατών τους.

Πρέπει επίσης να είναι γνώστες της τεχνολογίας αλλά και ταυτόχρονα πολυπράγμονες ανθρωπιστές. Στο παρελθόν αρκούσε η μεταφορά της ευθύνης για την τεχνογνωσία σε εξειδικευμένο προσωπικό, πράγμα το οποίο πλέον δεν επαρκεί. Οι σύγχρονοι ηγέτες πρέπει να μπορούν να κατανοήσουν πώς και τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία σε όλες τις δραστηριότητες μιας επιχείρησης ενώ ταυτόχρονα να κατανοούν τις ανάγκες των ανθρώπων τους και να τους βοηθούν στην προσαρμογή σε νέες τεχνολογίες.

Παραδοσιακές αξίες και κατανόηση της καινοτομίας

Η σημερινή ρευστή κατάσταση απαιτεί, περισσότερο, ίσως, από ποτέ την προσήλωση σε παραδοσιακές αξίες καθώς μέσα σε έναν κυκεώνα αβεβαιότητας οι ξεκάθαροι στόχοι και αξίες βοηθούν μια επιχείρηση να διατηρήσει αξίες και προοπτική. Ταυτόχρονα όμως πρέπει οι ηγέτες να μπορούν να επιδείξουν ταχύτατη κατανόηση των καινοτομιών και να έχουν το θάρρος να επιτρέψουν την δική τους αποτυχία αλλά και εκείνη των άλλων. Η καινοτομία δεν μπορεί όμως να είναι αχαλίνωτη αλλά πρέπει να καθοδηγείται από ξεκάθαρες αξίες και στόχους.

Οι ηγέτες στη νέα εποχή οφείλουν να είναι ευέλικτοι και οραματιστές πολιτικοί για να μπορούν να δημιουργούν συνθήκες συνεργασίας, στήριξης, δημιουργίας συνεργειών και για να μπορούν να υπερβαίνουν τα όποια εμπόδια. Η ικανότητα να κάνουν υποχωρήσεις ή και να κάνουν βήματα προς τα πίσω όταν αυτό είναι απαραίτητο, αλλά και να εμπνέουν εμπιστοσύνη. Αυτό όμως απαιτεί ακεραιότητα, ιδίως σε μια εποχή που η εμπιστοσύνη των συναλασσομένων απαιτεί τεράστιο σεβασμό σε προσωπικά δεδομένα. Η ικανότητα αυτή δεν μπορεί να δοθεί από μηχανές. Είναι καθαρά ανθρώπινη και μετριέται με βάση τις πράξεις και τα λεγόμενα ενός ηγέτη.

Ο σύγχρονος ηγέτης πρέπει να κινείται επιδέξια μέσα στο όλο και περισσότερο συρρικνούμενο κόσμο (λόγω τεχνολογίας) και να σκέφτεται σε ένα παγκοσμιοποιημένο επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να μπορούν να ανταποκριθούν σε πελάτες, συνεργάτες και θεσμούς σε ένα επίπεδο που για τις ανάγκες τους παραμένει τοπικά.

Αυτές δεν είναι οι μόνες απαιτούμενες δεξιότητες που ένας σύγχρονος ηγέτης ή μάνατζερ πρέπει να έχει, αλλά οπωσδήποτε, στο σύγχρονο τοπίο, απαιτείται μια διευρυμένη οπτική του πολύπλοκου κόσμου όπως έχει πλέον διαμορφωθεί. Οι νέοι ηγέτες πρέπει να έχουν το θάρρος να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους με παρρησία αλλά και ταπεινοφροσύνη με κατανόηση των προκλήσεων και ταυτόχρονη προσήλωση σε παραδοσιακές εταιρικές και ανθρωπιστικές αξίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive
Εργασία: Οι αλλαγές συνθηκών τα τελευταία χρόνια «απομακρύνουν» τους εργαζόμενους
Executive |

Μόλις ένας στους πέντε είναι ικανοποιημένος από την εργασία του στις ΗΠΑ, λέει έκθεση της Gallup

Στην εργασία τους πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι και οι περιορισμένες επιλογές τους για μια νέα συμβάλλουν σε μια εποχή που η Gallup αποκαλεί «Η μεγάλη αποσύνδεση»

Παραπληροφόρηση: Η «καταιγίδα» που πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες
Executive |

Η καταιγίδα της παραπληροφόρησης πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες

Οι κυβερνήσεις διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την παραπληροφόρηση που υπονομεύει τις εκλογές, υποκινεί αναταραχές και βαθαίνει τις κοινωνικές διαιρέσεις - Οι επιχειρήσεις βρίσκονται τώρα επίσης στο στόχαστρο