Μια ακόμη, καίρια για τη θεματική της, Διαδικτυακή Ημερίδα, πρόσθεσαν στο ενεργητικό τους, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Πειραιώς. Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής, οι δύο συνεργαζόμενοι φορείς, διοργάνωσαν Ημερίδα, που ανέλυσε το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), καθώς και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο της «Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης».
Σημαντική ιδιαιτερότητα της εν λόγω Εκδήλωσης, ήταν η λεπτομερής ανάλυση που έτυχε, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και ο διάλογος γι΄ αυτό, ανάμεσα σε εκπροσώπους του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης και τους εκπροσώπους όλων των παραγωγικών φορέων της Περιφερειακής Ενότητας του Πειραιά.
Ένας διάλογος που ανέδειξε την ύπαρξη πλάνου και προετοιμασίας, για την αξιοποίηση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων και των χρηματοδοτικών εργαλείων, μέσω των οποίων θα εκδηλωθεί η διττή προσπάθεια: Αφενός να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι συνέπειες της πανδημίας, από τον κόσμο του επιχειρείν, και αφετέρου, να αποκτήσει θεμελιακά χαρακτηριστικά η αναγκαία, συλλογική προσπάθεια, για τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Έτσι, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και οι φορείς που συνέπραξαν στην εν λόγω Εκδήλωση, έκαναν ένα ακόμη, πολύ σημαντικό βήμα, στη σειρά διαβουλεύσεων και δημόσιων συζητήσεων, στο πλαίσιο της «Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης».
Έχοντας αναλύσει ήδη, σε πρόσφατη Ημερίδα, με τίτλο, «Πανόραμα Συνοχής: Χρηματοδότηση της Επιχειρηματικότητας, κατά την περίοδο της Πανδημίας και της Πράσινης Συμφωνίας», το γενικό πλαίσιο των προκλήσεων και των ευκαιριών, εξειδίκευσαν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναδεικνύοντας λεπτομερώς όλα τα χαρακτηριστικά της προσπάθειας που καλείται να εκδηλώσει η χώρα, εστιασμένα στο παράδειγμα της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς.
Κι όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, με τοποθέτηση του οποίου άνοιξαν οι εργασίες της Ημερίδας, η συγκεκριμένη, δημόσια, ανοικτή, διαφανής και δομημένη διαβούλευση, χωρίς αποκλεισμούς, φέρνει την Ελλάδα και την Ευρώπη πιο κοντά στον ύψιστο, κοινό στόχο: Να ανταποκριθούν στις ανάγκες και στις προοπτικές που διαμορφώνει το νέο, παγκόσμιο, άκρως ανταγωνιστικό τοπίο, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα και τις πολύ σοβαρές συνέπειες της πανδημίας.
Προσέγγιση στην οποία κινήθηκε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής, κ. Άγγελος Κότιος, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της Ημερίδας, με την υπογράμμιση ότι, το σύνολο των παραγωγικών φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς, με την καταλυτική συνεισφορά του ΠΑ.ΠΕΙ, μπορούν και θα πορευτούν με επιτυχία, με συνεργατικότητα και πνεύμα αλληλεγγύης, στο δρόμο της ανάσχεσης των απωλειών, της ανοικοδόμησης της εθνικής οικονομίας, της δημιουργίας, διατήρησης και διαρκούς επαύξησης νέων θέσεων απασχόλησης.
Αναλυτικά, στις θεματικές ενότητες της Ημερίδας, που διοργάνωσε το ΠΑ.ΠΕΙ, ολοκληρωμένες εισηγήσεις κατέθεσαν: Καθ. Άγγελος Κότιος – Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς, Μαργαρίτης Σχοινάς – Α’ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Διονυσία Αυγερινοπούλου – Βουλευτής της Βουλής των Ελλήνων, Εύα Καϊλή – Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γεώργιος Πατούλης – Περιφερειάρχης Αττικής, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης – Επικεφαλής, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας, Γραφείο Συνδέσμου στην Ελλάδα, Καθ. Μιχάλης Αργυρού – Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Σχεδίου, Πρόεδρος του ΣΟΕ, Βουτσινάς Ιωάννης – Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Πειραιώς, Κορκίδης Βασίλειος – Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητήριου Πειραιώς, Μαθιός Δημήτρης – Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, Παπαμανώλης-Ντόζας Γεώργιος – Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Πειραιώς, Αλεξανδράτος Γεώργιος – Α’ Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητήριου Ελλάδος, Καπράλος Θοδωρής – Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς. Στον συντονισμό της ημερίδας ο Χούπης Μ. Αθανάσιος – Δημοσιογράφος ΕΡΤ ¨Η Φωνή της Ελλάδας”.
Latest News
«Ριζικό λίφτινγκ» στις μαρίνες με επενδύσεις 180 εκατ. - Στα σκαριά πάνω από 40 project
Αναβαθμίζονται οι μαρίνες της χώρας και μαζί το τουριστικό προϊόν - Ποια projects εγκρίθηκαν, ποια απορρίφθηκαν
«Καμπανάκι» Ελεγκτικού Συνεδρίου για Ταμείο Ανάκαμψης - «Βλέπει» καθυστερήσεις και κίνδυνο απώλειας κονδυλίων
Στη συγκεκριμένη έκθεση αναφέρεται πως ο έλεγχος που υλοποιήθηκε «εστιάζει στον κίνδυνο των καθυστερήσεων κατά την υλοποίηση των έργων
Τι φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεταρρυθμίσεις
Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει επιτύχει την εκταμίευση άνω του 50% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
Πλήρης η απορρόφηση του ΠΔΕ το 2024 - Η κατανομή των κονδυλίων
Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 13,3 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,3 δισ. ευρώ στη διάρκεια του έτους, εκτελέστηκε σε ποσοστό 101,25%
Λήγει η προθεσμία για το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για ανέργους 25-45 ετών
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 41.331.600 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης
Γιατί πρέπει να «τρέξει» η κυβέρνηση το 2025 για να προλάβει το Ταμείο Ανάκαμψης
Το σημαντικό ζήτημα σχετίζεται με τα ορόσημα που θα κληθεί να εκπληρώσει η κυβέρνηση, τα οποία αφορούν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων
Τα τρία μέτωπα που θα κρίνουν το «στοίχημα» της οικονομίας το 2025
Για την ελληνική οικονομία καθοριστικό θα είναι το πρώτο εξάμηνο του 2025
Οι προκλήσεις μετά το Ταμείο Ανάκαμψης - Πώς θα καλυφθεί το επενδυτικό κενό [γραφήματα]
Η σχέση μεταξύ αβεβαιότητας και επενδυτικού κενού και οι προβλέψεις για την πορεία των επόμενων ετών στην ελληνική οικονομία