Οι προβλέψεις του τμήματος ερευνών του Ε-learning του ΕΚΠΑ, οι οποίες δημοσιεύονται κάθε Δευτέρα στον ΟΤ συνέλαβαν τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.
Οι εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν στον O.T. την 26/4/2021 περιείχαν δύο στοιχεία που αξίζει να επισημανθούν.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές:
(α) Αναβαθμίσαμε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και το 2021 στο 3,4% και αναβαθμίσαμε τις εκτιμήσεις για το 2022 στο 7,2%.
(β) Η αναβάθμιση συνδέεται με ότι επιλέξαμε πλέον να συμπεριλάβουμε στις εκτιμήσεις μας και την Oxford Economics και την Fitch Solutions και το γεγονός αυτό αναβάθμισε τις προβλέψεις μας. Η συμπερίληψη της Oxford Economics έχει αρκετά αισιόδοξες προβλέψεις για το 2022 και για αυτό επιλέξαμε να την συμπεριλαμβάνουμε πλέον.
Τονίζουν πως «θεωρούμε ότι η εσωτερική οικονομική πολιτική δικαιολογεί την αναβάθμιση λόγω α) του προγράμματος ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας (22/4/2021 μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, β) του Ελληνικού Europa 2.0, γ) του δημοσιονομικού προγράμματος συνέχισης υποστήριξης της οικονομίας. Σημειώνεται ότι ο ΥΠΟΙΚ Χ. Σταϊκούρας χθες τόνισε ότι η αναμονή για το 2022 είναι αισιόδοξη τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 6,7%. Οι προβλέψεις μας θα επαναλαμβάνονται κάθε εβδομάδα γιατί το οικονομικό σκηνικό είναι ιδιαίτερα ρευστό έχοντας όμως μία αναμονή για θετικές παρά για αρνητικές εκπλήξεις».
Επίσης, οι ερευνητές σημειώνουν πως «ο Δείκτης Ανάκαμψης που δημοσιεύουμε κάθε εβδομάδα, την τελευταία εβδομάδα «συνέλαβε» μία βελτίωση του περιβάλλοντος ανάκαμψης το οποίο συμβαδίζει με τις παραπάνω ευνοϊκότερες προβλέψεις».
Latest News
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ με τα επιτόκια το 2025
Η Oxford Economics σημειώνει ότι οι μειώσεις των 25 μονάδων βάσης πιθανότατα θα συνεχιστούν στις πέντε πρώτες συνεδριάσεις του 2025
Σπύρος Μπλαβούκος: Ο «πρόεδρος της Ευρώπης» και η εξωτερική πολιτική
Ο Σπύρος Μπλαβούκος, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η δύσκολη πρόκληση της ΕΚΤ στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων
Η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη της οικονομίας και στη διατήρηση σταθερού πληθωρισμού
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974
Πού βλέπουν 28 οίκοι το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό το 2025 και 2026
Σύμφωνα με τη Focus Economics o ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ προβλέπεται το 2025 να κυμανθεί κοντά στην πρόβλεψη του 2024