Οι προβλέψεις του τμήματος ερευνών του Ε-learning του ΕΚΠΑ, οι οποίες δημοσιεύονται κάθε Δευτέρα στον ΟΤ συνέλαβαν τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.
Οι εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν στον O.T. την 26/4/2021 περιείχαν δύο στοιχεία που αξίζει να επισημανθούν.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές:
(α) Αναβαθμίσαμε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και το 2021 στο 3,4% και αναβαθμίσαμε τις εκτιμήσεις για το 2022 στο 7,2%.
(β) Η αναβάθμιση συνδέεται με ότι επιλέξαμε πλέον να συμπεριλάβουμε στις εκτιμήσεις μας και την Oxford Economics και την Fitch Solutions και το γεγονός αυτό αναβάθμισε τις προβλέψεις μας. Η συμπερίληψη της Oxford Economics έχει αρκετά αισιόδοξες προβλέψεις για το 2022 και για αυτό επιλέξαμε να την συμπεριλαμβάνουμε πλέον.
Τονίζουν πως «θεωρούμε ότι η εσωτερική οικονομική πολιτική δικαιολογεί την αναβάθμιση λόγω α) του προγράμματος ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας (22/4/2021 μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, β) του Ελληνικού Europa 2.0, γ) του δημοσιονομικού προγράμματος συνέχισης υποστήριξης της οικονομίας. Σημειώνεται ότι ο ΥΠΟΙΚ Χ. Σταϊκούρας χθες τόνισε ότι η αναμονή για το 2022 είναι αισιόδοξη τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 6,7%. Οι προβλέψεις μας θα επαναλαμβάνονται κάθε εβδομάδα γιατί το οικονομικό σκηνικό είναι ιδιαίτερα ρευστό έχοντας όμως μία αναμονή για θετικές παρά για αρνητικές εκπλήξεις».
Επίσης, οι ερευνητές σημειώνουν πως «ο Δείκτης Ανάκαμψης που δημοσιεύουμε κάθε εβδομάδα, την τελευταία εβδομάδα «συνέλαβε» μία βελτίωση του περιβάλλοντος ανάκαμψης το οποίο συμβαδίζει με τις παραπάνω ευνοϊκότερες προβλέψεις».
Latest News
Μνημόνιο συνεργασίας Pfizer με ΠΑΜΑΚ για την καινοτομία
Συν-δημιουργία μαθήματος με τίτλο «Ψηφιακή Καινοτομία και Συστήματα Μεταφοράς Τεχνολογίας» η πρώτη πρωτοποριακή δράση
Κωνσταντίνος Δράκος: Κρυπτονομίσματα και οι τάσεις
Σε αυτό το επεισόδιο υποδεχόμαστε τον Κωνσταντίνο Δράκο, Καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι 4 λόγοι ανόδου των τιμών ενέργειας – Το καλό και το κακό σενάριο
Η διατήρηση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη
Κρατικές Δαπάνες και Πλαίσιο Φορολογικής Πολιτικής μετά την Μεταπολίτευση – Η περίπτωση της Ελλάδας
Ιστορική Αποτύπωση, Τεκμηρίωση Νομοθετικών Αλλαγών και Μακροοικονομική Επίδραση