
Η άνοδος της αγοράς ως τις 919 μονάδες ανακούφισε, αλλά το κλείσιμο στις 913 προβλημάτισε. Εκείνο που θεωρήθηκε από τους επαγγελματίες αιτία προβληματισμού, ήταν η ανεύρεση ισορροπίας σε επίπεδα τιμών περίπου έξι μονάδες χαμηλότερα από την κορυφή. Επίσης υπογράμμιζαν την υποχώρηση των ρυθμών στης χθεσινές συναλλαγές μετά την πρώτη ώρα, όταν μέσα σε τρία λεπτά εμφανίστηκαν το ελάχιστο και το μέγιστο.
Οι ισχυροί θεσμικοί δεν ήθελαν να αφήσουν αμφιβολίες για την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν, ιδιώτες επενδυτές και νέα θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια να δημιουργήσουν θέσεις κάτω από τα επίπεδα των 906 μονάδων. Δηλαδή οριακά χαμηλότερα από τις 907 μονάδες, που άγγιξε φευγαλέα η αγορά στην τρίτη εβδομάδα του Απριλίου. Για να το πετύχουν, έδωσαν ανοδικό χάσμα 6 μονάδων στο άνοιγμα, αναγκάζοντας τον ΓΔ και τις περισσότερες μετοχές του 25άρη να διαπραγματευτούν πάνω από τα πρόσφατα υψηλά.
Στο τρίτο λεπτό, εκτίναξαν τον μέσο όρο ως τις 919,21 μονάδες και άφησαν την αγορά να πάρει κατόπιν τη τάση στα χέρια της. Υπήρξε ξεφόρτωμα θέσεων που σχημάτισαν την περασμένη Παρασκευή, από τους ζαλισμένους από τα στιγμιαία κέρδη, κυνηγούς των intraday αποδόσεων. Έτσι λίγο πριν τις 12:00, ο ΓΔ είχε επιστρέψει στις 910 μονάδες. Τότε, με μία ακόμα παρέμβαση των ισχυρών θεσμικών, το ταμπλό έγραψε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει σήμερα η αγορά κάτω από τις 910 μονάδες» και η μεταβολή του ΓΔ το +1,16%. Τότε ξεκίνησε το πάρτι των ανακουφισμένων από τη διάλυση μιας οροφής που προ ημερών φαινόταν ισχυρότατη και σκληρότατη.
Τεχνικά σήμερα αναμένεται να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί η σκληρότητα του επιπέδου των 910 μονάδων ως φρέσκια στήριξη του μέσου όρου μετά τη χθεσινή διαπραγμάτευση. Η πλάγια κίνηση από τις 11:30 ως τις 14:10 μεταξύ των 909,8 και 913,5 μονάδων συνηγορεί υπέρ του ενδιαφέροντος που θα έχει σήμερα αυτή η ζώνη. Το διεθνές δε κλίμα, δεν είναι χωρίς σύννεφα με βάση την κίνηση των δεικτών στις ασιατικές συναλλαγές αν και τα futures των βασικών δεικτών μετά από κλείσιμο των S&P500 & Nasdaq σε νέο ρεκόρ υψηλών βίου δείχνουν πως το άνοιγμα και σήμερα πιθανά να είναι ανοδικό.
Το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 908 μονάδων εκτιμάται ότι αφήνει περιθώρια για την προσέγγιση των 931 μονάδων που είναι το χάσμα τιμών που σχηματίστηκε από τις δυο τελευταίες συνεδριάσεις του Ιανουαρίου, με συνέπεια, αν αυτές ξεπεραστούν, η επανάκτηση των υψηλών του 2020 στις 949 – 950 να γίνει στόχος επιτεύξιμος. Αντιθέτως, κλείσιμο χαμηλότερα των 908, μπορεί να βάλει σε δοκιμασία τις στηρίξεις στις 881, και τις 869 μονάδες και ακόμα χαμηλότερα βρίσκεται η στήριξη στις 846 – 836 μονάδες.
Η εκτίναξη στο ξεκίνημα σίγουρα έκανε τους επενδυτές που η ροή των εξελίξεων τους ώθησε να ενεργοποιηθούν μετά από χειμερία νάρκη, να μείνουν στις παρυφές των συναλλαγών. Προσδοκώντας σε μια υπολογίσιμων διαστάσεων διόρθωση. Το συνήθειο της αγοράς όμως τα τελευταία τρίμηνα είναι, στους ανοδικούς κύκλους, να απορροφάται η προσφορά ενδοσυνεδριακά. Συνεπώς θα απαιτηθεί προσεκτική παρατήρηση σε συγκεκριμένες μετοχές, καθώς αναμφίβολα επιμέρους διορθώσεις για αφομοίωση των νέων υψηλών έτους θα προκύπτουν. Σε επίπεδο τακτικής για τους ιδιώτες με αργά ανακλαστικά είναι καταλληλότερη η επιλογή των τίτλων που έχουν ήδη δείξει ότι διαθέτουν μακροπρόθεσμο ή στη χειρότερη μεσοπρόθεσμο ανοδικό momentum.


Latest News

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS