Κοντά στο 15% αυξήθηκε το μερίδιο της Κίνας στις παγκόσμιες εξαγωγές, χάρη στις αλλαγές που έφερε στο εμπόριο η πανδημία, με τη χώρα να διατηρεί βέβαια τα σκήπτρα στο διεθνές εξαγωγικό εμπόριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της U.N. Conference on Trade and Development (UNCTAD), το μερίδιο της Κίνας στις διεθνείς εξαγωγές αυξήθηκε στο 14,7% το 2020 από 13,2% το 2019. Στην αμέσως επόμενη θέση για τη χρονιά βρέθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 8,1% και η Γερμανία στο 7,8%, αμφότερες πολύ χαμηλότερα από τον ασιατικό γίγαντα.

Σημειωτέον πως το 2001, όταν η Κίνα έγινε δεκτή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, το μερίδιο της χώρας στις εξαγωγές παγκοσμίως βρισκόταν κάτω από το 5% επί του συνόλου.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τη φετινή χρονιά δείχνουν πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί με τις κινεζικές εξαγωγές να εκτοξεύονται σχεδόν κατά 50% σε ετήσια βάση για το πρώτο τρίμηνο. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν στα 710 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η UNCTAD στο σχόλιο της εκτιμά πως η χώρα πιθανότατα «πιάνει» ταβάνι και πως η κυριαρχία της στο εξαγωγικό εμπόριο έχει φτάσει στο ανώτατο επίπεδο της.

Ως παράγοντες για την εξέλιξη αυτή παραθέτει την άνοδο του εργατικού κόστους και την αύξηση της αυτοματοποίησης που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μια επιστροφή των παραγωγικών μονάδων πίσω στις αναπτυγμένες χώρες.

Επίσης οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά ζητήματα οδηγεί σταδιακά σε μια διαδικασία «από-παγκοσμιοποίησης» («deglobalisation») του διεθνούς συστήματος που θα αφήσει χαμένες τις μεγάλες εξαγωγικές δυνάμεις, όπως βέβαια η Κίνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις