
Η επιτάχυνση του εμβολιασμού των κατοίκων της κάνει την ΕΕ να ελπίζει σε ένα σχετικά σύντομο τέλος της πανδημίας – ή έστω σε ένα καλοκαίρι «κανονικότητας».
Ωστόσο, η Ευρώπη και οι υπόλοιπες ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη που έχουν δεσμεύσει τη συντριπτική πλειοψηφία των διαθέσιμων δόσεων με στόχο την ανάκαμψη των κοινωνιών τους, ενδέχεται να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, καθώς η έξαρση της πανδημίας στα αναπτυσσόμενα κράτη, που δεν αναμένεται να εξασφαλίσουν επαρκείς δόσεις για τους πληθυσμούς τους ακόμη και για ολόκληρα χρόνια, είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ικανές να προσπεράσουν τη γραμμή άμυνας των εμβολίων.
Χθες η επικεφαλής της Κομισιόν ανακοίνωσε μια ιδιαιτέρως ευχάριστη είδηση για την εξέλιξη της πανδημίας στο εσωτερικό της Ένωσης: Το ένα τέταρτο των ενηλίκων της ΕΕ έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού
«Μέχρι στιγμής, 129 εκατ. εμβόλια έχουν χορηγηθεί στην ΕΕ», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στις Βρυξέλλες. «Περίπου το 26% των ενηλίκων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση», εξήγησε.
Οι δηλώσεις της δημιουργούν αιτίες για αισιοδοξία, καθώς η ΕΕ επιχειρεί να επιταχύνει τους εμβολιασμούς, αφήνοντας πίσω της τα προβλήματα που αντιμετώπισε με τις προμήθειες των πολύτιμων δόσεων.
Βασικός στόχος της Ένωσης είναι ο εμβολιασμός του 70% του ενήλικου πληθυσμού της μέχρι τον Ιούλιο, όμως οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων της AstraZeneca, που έκαναν την ΕΕ να κινηθεί νομικά εις βάρος της εταιρείας, αλλά και τα απροσδόκητα προβλήματα με το εμβόλιο της Johnson&Johnson, η οποία «πάγωσε» τη διανομή μέχρι την ολοκλήρωση της επισκόπησης ασφαλείας από την αρμόδια αρχή, μείωσαν τις ελπίδες των Ευρωπαίων για ένα Covid-free καλοκαίρι.
Ο σκόπελος φάνηκε να ξεπερνιέται χάρη στην αύξηση της προσφοράς από τις Pfizer και BioNTech, που συμφώνησαν να επισπεύσουν 50 εκατ. παραδόσεις στην ΕΕ που είχαν προγραμματιστεί για αργότερα εντός του έτους.
Περίπου 30 εκατ. δόσεις πρόκειται να παραδοθούν εντός της εβδομάδας σε ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με την Φον ντερ Λάιεν, γεγονός που λειτουργεί καθησυχαστικά για τα κράτη-μέλη που ήδη έχουν αρχίσει να προχωρούν σε χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.
Ίσως όμως να είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αισιοδοξούμε.
Τη στιγμή που η ΕΕ πανηγυρίζει, η νέα «διπλή μετάλλαξη» που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία που πλήττεται σε ασύλληπτα επίπεδα από τον φονικό ιό, έχει ήδη αρχίσει να βρίσκει τον δρόμο της για την ευρωπαϊκή επικράτειά. Και καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να εκτιμήσουν το μέγεθος του κινδύνου που κρύβει η εμφάνισή της, νέα στελέχη του ιού εμφανίζονται σε κάθε απροστάτευτη γωνιά του πλανήτη.
Η περίπτωση της Ινδίας συγκεκριμένα, γίνεται ακόμη πιο απειλητική αν ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες παραγωγούς φαρμάκων στον κόσμο. Ενδεικτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημαντικός περιορισμός των εξαγωγών φαρμάκων που επέβαλε η χώρα για να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, μεταφράστηκε στη μείωση των δόσεων εμβολίων που εξήγε μόλις στις 1,2 εκατ. για τον μήνα Απρίλιο. Αντιστοίχως, σύμφωνα με τον Economist, στη διάρκεια των τριών προηγούμενων μηνών η χώρα είχε εξάγει συνολικά 64 εκατ. δόσεις.
Το γεγονός αυτό επηρεάζει και την Ευρώπη, καθώς το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας παράγει μεταξύ άλλων και το εμβόλιο της AstraZeneca. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες που σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν τις ελπίδες τους στο συγκεκριμένο εμβόλιο. Και καθώς η έλλειψή του θα τις αφήσει για ακόμη περισσότερο καιρό απροστάτευτες, δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε άλλο ένα μέρος του φαύλου κύκλου του «εθνικισμού των εμβολίων», οδηγώντας στη γέννηση περαιτέρω μεταλλάξεων.


Latest News

Lazard: Προσλαμβάνει πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής
Το νέο απόκτημα της Lazard, Πάτρικ ΜακΧένρι, ήταν γνωστός ως σύμμαχος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στο Κογκρέσο

«Παζάρια» της Uber για την απόκτηση της τουρκικής πλατφόρμας delivery Trendyol Go
Η Uber Eats δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε περίπου 45 χώρες και σε περισσότερες από 6.000 πόλεις, δημιουργώντας έσοδα 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.

Το Plan B των πλούσιων Αμερικανών - Γιατί ανοίγουν μαζικά λογαριασμούς στην Ελβετία
Η ουδέτερη πολιτική της Ελβετίας, η σταθερή οικονομία, το ισχυρό νόμισμα και το αξιόπιστο νομικό σύστημα προσελκύουν πελάτες

Οι τουρίστες αποφεύγουν τις ΗΠΑ και... στριμώχνουν την αγορά πετρελαίου
Μια πτώση του τουρισμού προς τις ΗΠΑ φαίνεται στα στοιχεία για τη ζήτηση πετρελαίου

Μπορούν 1,6 τρισ. δολάρια να λύσουν το πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας;
Το πακέτο μέτρο που ανακοίνωσε η Κίνα τον Νοέμβριο για να στηρίξει τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις είναι σε εξέλιξη

Θα μπορούσε ο Τραμπ να απολύσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας;
Στο προσκήνιο μετά από 90 χρόνια η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έμεινε στην ιστορία ως «Εκτελεστής του Χάμφρεϊ εναντίον ΗΠΑ»

H δυναμική επιστροφή της Puma με αθλητικά τρεξίματος
Με το λανσάρισμα αυτό, στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, η Puma προσπαθεί να αναβιώσει το brand, σε ένα άθλημα που βοήθησε να διαδοθεί

Ελ Εριάν: Η οικονομία σε ένα επικίνδυνο ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά
Ο κορυφαίος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν βλέπει τις ρωγμές στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και

Η Coca Cola επαναλανσάρει το BodyArmor με στόχο την αναζωογόνηση των πωλήσεων
To προϊόν BodyArmor της Coca Cola θα αρχίζει να εμφανίζεται στα ράφια με τη νέα εφμάνιση αυτό τον μήνα

Προσεχώς και... Αudi θα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ - Το σχέδιο της VW
Η παραγωγή αυτοκινήτων Audi στις ΗΠΑ θα αποτελέσει ένα βήμα ανάπτυξης στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου VW