![54η η Ελλάδα στη λίστα του Δείκτη Ενεργειακής Μετάβασης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/h-πράσινη-ενέργεια-φέρνει-μείωση-τιμών-στο-ρεύμα.jpg)
Στην 54η θέση βρίσκεται η Ελλάδα, ανάμεσα σε 115 χώρες, στη λίστα του Δείκτη Ενεργειακής Μετάβασης (Energy Transition Index -ETI). Όπως καταγράφεται στην έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum – WEF) για την πράσινη… στροφή του ενεργειακού τομέα, η οποία μόλις εκδόθηκε (Απρίλιος 2021), παρότι 92 χώρες αύξησαν τις επιδόσεις τους την τελευταία δεκαετία, μόνο το 10% των κρατών μπόρεσαν να έχουν σταθερά οφέλη.
Ιδιαιτέρως απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για τις προηγμένες οικονομικά χώρες (της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, η Αυστραλία και η Ιαπωνία), οι οποίες αντιστοιχούν στο 30% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων και στο 13% του πληθυσμού. Όπως προκύπτει, το 68% των συγκεκριμένων εύρωστων κρατών έχει βελτιωθεί μόνο κατά 2%, την τελευταία δεκαετία, καταδεικνύοντας την ανάγκη να τεθούν νέοι στόχοι για την επίτευξη των κλιματικών στόχων τα επόμενα χρόνια.
Όπως αναφέρουν οι μελετητές του WEF, καθώς οι χώρες συνεχίζουν τις προσπάθειες μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, καθίσταται ζωτικής σημασίας οι αλλαγές να ριζώσουν σε όλα τα πεδία – της οικονομίας, της πολιτικής, της κοινωνίας – ώστε να διασφαλιστεί ότι η πρόοδος δεν θα είναι προσωρινή ή αναστρέψιμη.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι δέκα κορυφαίες χώρες στον Δείκτη Ενεργειακής Μετάβασης, αντιπροσωπεύουν μόνο το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού και μόλις το 3% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την καύση ορυκτών καυσίμων. Πρόκειται για τις: Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ελβετία, Αυστρία, Φινλανδία, Βρετανία, Νέα Ζηλανδία, Γαλλία και Ισλανδία.
Ιδιαιτέρως αξιοσημείωτο είναι ότι από τις δέκα σημαντικότερες οικονομίες στον κόσμο, μόνο η Βρετανία και η Γαλλία βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα. Σε κάθε περίπτωση, βελτίωση (6%), σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, καταγράφηκαν στις μεγαλύτερες, όσον αφορά στον πληθυσμό και στην ενεργειακή ζήτηση, χώρες του πλανήτη, δηλαδή στην Κίνα και στην Ινδία. Ενδιαφέρον έχουν και τα στατιστικά για την Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, το Κατάρ και την Ταϊλάνδη, χώρες οι οποίες αν και δεν κατάφεραν να προκριθούν στις πρώτες θέσεις, βελτιώθηκαν τόσο ώστε να προσεγγίσουν τον μέσο όρο.
Γενικότερα, το συμπέρασμα είναι ότι η ταχύτητα της ενεργειακής μετάβασης είναι πιο υψηλή στις αναδυόμενες οικονομίες, αν και παραμένουν σημαντικά κενά. Το ενδιαφέρον πάντως, είναι ότι συνολικά, μόνο το 25% των χωρών έχει ισορροπήσει στις τρεις επιταγές που εξετάζει το WEF. Το «ενεργειακό τρίγωνο» έχει τις εξής παραμέτρους: Ασφάλεια και Πρόσβαση, Περιβαλλοντική Αειφορία και Οικονομική Ανάπτυξη. Η πρόοδος σχετικά με την πρόσβαση σε πηγές ενέργειας και την περιβαλλοντική αειφορία είναι ισχυρή, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη.
Το 2020 (σε σχέση με το 2010) 770 εκατ. άνθρωποι (από 1,2 δισ. προ δεκαετίας) εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στον ηλεκτρισμό ενώ διεθνώς εκπέμπονται 34 γιγατόνοι ισοδύναμου CO2 (από 33 γιγατόνους) εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων. Όσο για το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ηλεκτρικό μείγμα αυξήθηκε από 19% σε 26% τα τελευταία δέκα χρόνια.
Σχετικά με τις χρηματοοικονομικές ροές που κατευθύνονται στην ενεργειακή μετάβαση, συνολικά έγιναν επενδύσεις 501 δισ. δολαρίων παγκοσμίως το 2020, από 458 δισ. δολάρια το 2019, με τις περισσότερες να αφορούν ώριμες τεχνολογίες ΑΠΕ, ενώ άλλοι τομείς της ενεργειακής μετάβασης _ όπως η κινητικότητα, η θερμότητα που παράγεται από ηλεκτρική ενέργεια, η αποθήκευση ενέργειας και η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευση CO2 (CCS) _ αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό των συνολικών επενδύσεων.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση, παρά τη δυναμική της ενεργειακής μετάβασης παγκοσμίως, απαιτείται περαιτέρω επιτάχυνση, καθώς διάφοροι παράγοντες, όπως το πανδημικό κύμα της COVID-19, λειτούργησαν ως ένα επιπλέον τροχοπέδη, απειλώντας να την εκτροχιάσουν. Οι αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες, οι προκλήσεις της διεθνούς συνεργασίας και οι γεωπολιτικές αλλαγές απαιτούν μια πιο ολοκληρωμένη και πιο ολιστική προσέγγιση, όπως σημειώνουν οι μελετητές του WEF, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να βασίζεται σταθερά στη νομοθεσία, στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, στις υποδομές και στις επενδύσεις.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης