Με την οικονομική ατζέντα του προηγούμενου δεκαημέρου να είναι γεμάτη από ειδήσεις, χθες ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκαν στην έδρα της Τράπεζας της Ελλάδος και έθεσαν επί τάπητος τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και φυσικά στον τραπεζικό κλάδο.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια άνετη και φιλική συζήτηση με θέματα την οικονομία και τις τράπεζες, όπως επίσης και με πλήρη συμφωνία απόψεων, στην οποία συνάντηση επικεντρώθηκαν στη μεγάλη εικόνα των εξελίξεων, τις προκλήσεις, αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας την επαύριον της πανδημίας.

Μπορεί το γεύμα εργασίας και η τετ α τετ τους συνάντηση να πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δίμηνων τυπικών, τακτικών διαβουλεύσεων, το μενού όμως είχε πλούσια θεματολογία, καθότι το τελευταίο 15ήμερο η επικαιρότητα ήταν πλούσια, όπως η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Standard & Poor’s, η επιτυχημένη άντληση κεφαλαίων από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ μπαίνει σε εφαρμογή το πλάνο επαναλειτουργίας της οικονομίας έπειτα από σχεδόν έξι μήνες αυστηρού lockdown.

Η επιτυχημένη άντληση κεφαλαίων της Τράπεζας Πειραιώς πιστοποίησε πως οι επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, στις ελληνικές εταιρείες αλλά και στις τράπεζες (μέσω και της υψηλής ζήτησης που παρουσιάζουν τα εταιρικά και κρατικά ομόλογα). Στο τραπεζικό μέτωπο αναγνωρίζονται ως σημαντικές οι ενέργειες των διοικήσεων των τραπεζών για προσέλκυση επενδυτών, αλλά και το πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της υλοποίησης του σχεδίου «Ηρακλής 2».

Σημειώνεται ότι ο Στουρνάρας επιμένει στη λύση της λεγόμενης «Bad Bank», παρά το γεγονός ότι το σχέδιο «Ηρακλής» έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα και έχει μειώσει σημαντικά τα κόκκινα δάνεια. Ωστόσο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, με την «Αργώ», δηλαδή με την παράλληλη εφαρμογή της πρότασης της ΤτΕ, επιτυγχάνεται και η άμεση και ορθή διαχείριση του λεγόμενοι «αναβαλλόμενου φόρου», ο οποίος σημειώνεται ότι φτάνει ακόμη και το 75% των κεφαλαίων των τραπεζών.

Κλειδί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν είναι μόνο η μείωση των κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά, όπως έχει επισημάνει και ο κεντρικός τραπεζίτης, η ευκαιρία των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σημαντική.

Ο πήχης των εκτιμήσεων της κυβέρνησης για το ύψος της ανάκαμψης χαμηλώνει φέτος στο 3,6% από το 4,8%, όμως οι προβλέψεις για το 2022 δείχνουν τις σημαντικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο 6,2% για του χρόνου, η οποία τροφοδοτείται κυρίως από τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης, με αύξηση των επενδύσεων φέτος κατά 7%, ενώ για το 2022 αυξάνεται κατά 30,3%.

Η εισροή κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται συνολικά στα 57 δισ. ευρώ (32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 25 δισ. ευρώ από τα προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ), ενώ σημαντικά είναι τα ποσά που θα κατευθυνθούν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στην ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, στόχος είναι η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 7% και δημιουργία 180.000-200.000 νέων θέσεων εργασίας έως το 2026.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βαρουφάκης: Σοβαρές καταγγελίες για το αόρατο νήμα που συνδέει τα «ληστρικά ασφάλιστρα υγείας» με το fund CVC
Plus |

«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC

«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ

Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»
Επικαιρότητα |

Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»

Η εξαφάνιση του 39χρονου Βασίλη στη Λάρισα συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, καθώς συμπληρώθηκαν ήδη 12 ημέρες από τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του.