Ενίσχυση 3,3 δις. ευρώ έχουν λαμβάνειν οι ελληνικές επιχειρήσεις μέσα στον Μάιο. Πρόκειται για έναν συνδυασμό παρεμβάσεων, οι οποίοι θα δώσουν την αναγκαία ρευστότητα σε επιχειρήσεις, οι οποίες το έχουν ανάγκη.

Πάνω από 100.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα «Γέφυρα 2». Οι δικαούχοι μπορούν να κάνουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως 9 Μαϊου 2021, ενώ το συνολικό κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά η ενίσχυση θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», το οποίο είναι ήδη σε εξέλιξη, απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Επιδότηση

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:

– Επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες.

– Επιδότηση τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων του δανείου.

– Επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης.

– Κριτήρια τα οποία επιτρέπουν σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα, χωρίς περιορισμό ως προς το ανώτατο όριο οφειλής για αυτές.

Συγκεκριμένα, για τους δικαιούχους, η συνεισφορά του Δημοσίου ανέρχεται στα εξής ποσοστά:

Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια:

– Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια:

– Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Επιστρεπτέα 7 για 300.000 επιχειρήσεις

Άνοιξε, αργά χθες το βράδυ , η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων από τους τελικούς δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7, που πιθανότατα θα είναι και η τελευταία. Τη Μεγάλη Πέμπτη (ενδεχομένως και Μ. Τετάρτη) θα ξεκινήσουν να καταβάλονται οι σχετικές ενισχύσεις, ενώ οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις έχουν περιθώριο έως τις 10 Μαΐου για να υποβάλλουν αίτηση.

Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών για την Επιστρεπτέα 7 αναμένεται να γίνει στα μέχρι αρχές Μαΐου, ενώ οι ωφελημένες επιχειρήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 300.000. Ουσιαστικά, θα ενισχυθούν όσες επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να μπουν στην προηγούμενη Επιστρεπτέα και κατέγραψαν αρκετές ζημιές μέσα στο α’ τρίμηνο του έτους.

Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ, ενώ για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ.

Παράλληλα, υπάρχει κάτω όριο για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα: 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.

Αποζημιώσεις για 100.000 επιχειρήσεις

Εντός Μαΐου θα ξεκινήσει η καταβολή 130 εκατ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον Απρίλιο. Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:
-1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
-2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
-4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών, δηλαδή θα κυμαίνονται από 500 έως 2.000 ευρώ.

Ορισμένοι κλάδοι που εντάσσονται στην ενίσχυση είναι: τουρισμός, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, καταστήματα ΟΠΑΠ, παιδότοποι, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων κτλ

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Μετά την Επιστρεπτέα τι;

Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, θα ξεκινήσει και η επιδότηση επιχειρήσεων με εργαζομένους, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος. Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.

Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται, να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020, να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.

Τουρισμός και εστίαση

Αρχές Μαΐου αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για την ειδική ενίσχυση της εστίασης με 330 εκατ. ευρώ, από την οποία υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περίπου 33.000 επιχειρήσεις του κλάδου.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι περί τις 53.800 επιχειρήσεις της εστίασης θα ενισχυθούν με 167 εκατ. Ευρώ μέσω της “Επιστρεπτέας 7”, κάτι που σημαίνει πως ο συγκεκριμένος κλάδος θα ενισχυθεί πριν ανοίξει με ρευστότητα.

Ως προς την ενίσχυση της εστίασης, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε “ότι υπάρχει μία συζήτηση για περαιτέρω ενίσχυση επισπεύδον υπουργείο είναι το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να βοηθήσουμε όσες περισσότερες επιχειρήσεις που πλήττονται”.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει και το αντίστοιχο πακέτο επιδότησης για τον Τουρισμό με περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Χαμηλότοκα δάνεια 500 εκατ. σε ΜμΕ

Σε ισχύ έχει τεθεί ήδη το δικαίωμα υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων εγγυημένων από το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων, κάτι το οποίο αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ από πόρους ΕΣΠΑ και μέσω πέντε χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Αttica Bank και ProCredit Bank) θα χορηγηθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ συνολικά σε εγγυημένα επενδυτικά δάνεια και δάνεια κεφαλαίου κίνησης αναπτυξιακού σκοπού, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να προβούν σε επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητά τους στις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες.

Με την εγγύηση του Ταμείου, οι συνεργαζόμενες τράπεζες θα παρέχουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαμηλότοκα δάνεια, μειωμένων εξασφαλίσεων και μεγαλύτερης περιόδου αποπληρωμής. Η εγγύηση θα καλύπτει έως και το 80% των ζημιών κάθε δανείου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Όμιλος ΟΤΕ: Οργανωτικές αλλαγές από 1η Ιανουαρίου 2025
Επιχειρήσεις |

Οι αλλαγές στη διοικητική ομάδα του ΟΤΕ από 1η Ιανουαρίου 2025

Οι ανακατατάξεις που ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ έρχονται σε συνέχεια των αρχικών αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο και την ανάληψη των καθηκόντων του διευθύνοντος συμβούλου από τον κ. Κώστα Νεμπή