Ο 28χρονος Γιώργος Κ. κλήθηκε πριν από λίγες ημέρες από το τμήμα προσωπικού της επιχείρησης στην οποία εργάζεται ως μεταφορέας με μηχανάκι σχεδόν ένα χρόνο. Η μία και μόνη ερώτηση στην οποία κλήθηκε να απαντήσει ήταν η εξής: «Θα παραμείνεις κοντά μας;». Η απάντηση του ήταν: «Δεν έχω αποφασίσει ακόμη».
Σύμφωνα με τον διοικητικό υπεύθυνο της επιχείρησης ο Γιώργος Κ. κάθε άλλο παρά η εξαίρεση στο κανόνα ήταν καθώς η πλειοψηφία σχεδόν των ερωτηθέντων φλερτάρει σήμερα με την επιστροφή της στα … «εποχικά επαγγέλματα» του ελληνικού καλοκαιριού – λίγο εστίαση, λίγο ψυχαγωγία και αν προκύψει και λίγος τουρισμός στα νησιά των Κυκλάδων.
Με άλλα λόγια, επιστροφή στην κανονικότητα… Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Το πρώτο που χρειάζεται να ξεκαθαρισθεί όπως υποστηρίζουν γνώστες της αγοράς και των δεδομένων της είναι ότι δεν έχουν μια άνευ όρων επιστροφή στην κανονικότητα αλλά υποδοχή μιας νέας, εμβριδικού τύπου, κανονικότητας τα όρια της οποίας καθορίζονται, σε κάθε περίπτωση, από την εξέλιξη της πανδημίας.
Τι σημαίνει κάτι τέτοιο στην πράξη; Πως επηρεάζει επιχειρήσεις και εργαζόμενους;
Η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι τελεσίδικη. Υπάρχουν αρκετοί άγνωστοι παράγοντες που τους προσεχείς μήνες – με δεδομένο ότι προχωρούν απρόσκοπτα οι εμβολιασμοί- θα καθορίσουν τον βηματισμό μιας ολόκληρης κοινωνίας.
Πάντως, μια πρώτη, γρήγορη εκτίμηση είναι ότι οι τάσεις και οι συμπεριφορές που αναπτύχθηκαν και εκδηλώθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας φαίνεται πως έχουν σε ένα μεγάλο βαθμό παγιωθεί και δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψουν. Σε αυτό το πλαίσιο αν ψάχνετε να «φωτογραφίσετε» κερδισμένους και χαμένους κλάδους και τομείς της οικονομικής δραστηριότητας μάλλον δεν θα βρείτε. Και αυτό γιατί ο τζίρος με το e-shop μιας επιχείρησης μπορεί να εκτοξεύθηκε στα ύψη αλλά σε καμία περίπτωση μετά το «άνοιγμα» της αγοράς δεν πρόκειται να επιστρέψει στις αναιμικές του επιδόσεις. Μπορεί – και μάλλον αυτό θα συμβεί- να «χαμηλώσει» επίπεδο ως προς τις επιδόσεις και τις προσδοκίες αλλά και πάλι κερδισμένος θα είναι συγκριτικά με το διάστημα πριν την εκδήλωση της πανδημίας.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο και εν γένει, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ήρθαν για να μείνουν αποκτώντας ολοένα και περισσότερο μια διευρυμένη θέση στην αγορά. Όλοι όσοι γνωρίζουν τα πράγματα εκ των έσω πιστεύουν ότι η νέα υβριδικού τύπου κανονικότητα θα επιτρέπει ευκολότερα τη συνύπαρξη διαφορετικών μορφών εμπορικής δραστηριότητας δηλαδή το e-shop θα είναι απαραίτητο συμπλήρωμα του φυσικού καταστήματος – αρκεί το e-shop να είναι επαγγελματικών προδιαγραφών, να υποστηρίζει ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών και να διαθέτει ελκυστικό περιεχόμενο για τον καταναλωτή.
Ένα δεύτερο παράδειγμα έχει να κάνει με τις επιχειρήσεις εστίασης που επένδυσαν – έστω και ως αναγκαστική επιλογή- στο take away και στο delivery. Με το άνοιγμα της αγοράς οι επιχειρήσεις που έπεισαν για την ποιότητα, την τιμή και το σέρβις τους θα μπορούν να συνεχίσουν στο ίδιο δρόμο, γεγονός που θα τους επιτρέψει να διαφοροποιήσουν τις υπηρεσίες τους στοχεύοντας σε συγκεκριμένα κοινά. Πιο συγκεκριμένα, το delivery θα μπορεί να δουλεύει το μεσημέρι με φαγητό στο πακέτο, ενώ το φυσικό κατάστημα θα βρίσκεται εκεί για ένα δείπνο ξεχωριστής εμπειρίας.
Μια ξεχωριστή περίπτωση αρμονικής συνύπαρξης και συνεργασίας φυσικού καταστήματος και online αγοράς έχει επιτευχθεί στα οργανωμένα δίκτυα του λιανεμπορίου ειδικά όσον αφορά τα είδη παντοπωλείου (φρέσκα προϊόντα, συσκευασμένα τρόφιμα, εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά και ποτά, απορρυπαντικά, είδη προσωπικής φροντίδας και υγιεινής κλπ). Σύμφωνα με έρευνες εξειδικευμένων εταιρειών στην αγορά ο τζίρος έχει τριπλασιαστεί το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020. Τα νούμερα αυτά μπορεί να αλλάξουν, να «χαμηλώσουν» ενδεχομένως αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα …εξαφανιστούν. Το ηλεκτρονικό εμπόριο μαζί με τα συνοδευτικά του ήρθε για να μείνει και να διεκδικεί ολοένα και περισσότερο μεγαλύτερο μερίδιο στην πίττα.
Κανείς δεν ξέρει το τι θα αποφασίσει να πράξει ο Γιώργο Κ. Να αφήσει την ασφάλεια που παρέχει ως την εργασία και τις αμοιβές του μια μεγάλη και οργανωμένη επιχείρηση διανομών και ταχυμεταφορών για ένα ταξίδι στις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού καλοκαιριού με τις δραστηριότητες του να κινούνται σε συντριπτικό βαθμό στο όριο της νομιμότητας και της νομιμοφάνειας. Προφανώς εδώ δεν μιλάμε για τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τις οργανωμένες τουριστικές επιχειρήσεις αλλά για τις εποχικές δραστηριότητες της «άμμου»…
Latest News
Οι μαρίνες το next big thing στο shopping – Τι σχεδιάζεται
Οι επενδύσεις που δρομολογούνται στις μαρίνες στην Αττική και σε δημοφιλή νησιά αλλάζουν το τοπίο και στο λιανικό εμπόριο
SATO: Από τα τρίποντα των «χρυσών» 90’s στην εκκαθάριση και πάλι απ’ την αρχή
Τα έπιπλα, τα ακίνητα, το μπάσκετ και το γκολ που δεν μπήκε – Το τέλος και η αρχή της SATO της οικογένειας Θεοδωρίδη
Οριστικό τέλος για τη Tupperware στην Ελλάδα - Παραγγελίες μέχρι τις 8 Ιανουαρίου για τα θρυλικά ταπεράκια
Η (πολύ) δύσκολη επόμενη μέρα της Tupperware μέσω της εταιρείας Party Products LLC - Η κατάρρευση του ελληνικού τζίρου μετά το λουκέτο στο εργοστάσιο της Θήβας
HELLENiQ ENERGY – Motor Oil: Ρίχνουν άλλα 4 δισ. για πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό
Τα ελληνικά διυλιστήρια των HELLENiQ ENERGY και Motor Oil, συνεχίζουν τον μετασχηματισμό τους με συνολικές επενδύσεις 4 δισ. ευρώ έως το 2030
Η τραπεζική πυξίδα στο Χρηματιστήριο δείχνει τον… Βορρά
Οι τράπεζες, σύμφωνα με αναλυτές, θα συνεχίσουν και το 2025 να δίνουν τον τόνο στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και στις οικονομικές επιδόσεις συνολικά της αγοράς
Έλληνας ο κορυφαίος ελαιοπαραγωγός στον κόσμο το 2024
Μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό ελαιόλαδο - Νο.1 ελαιοπαραγωγός χώρα διεθνώς η Ελλάδα στα γαστρονομικά ελαιόλαδα
Τζίρος 5,8 δισ. ευρώ από τις 2.000 ελληνικές εταιρείες στη Ρουμανία
Στα 4,2 δισ. το απόθεμα άμεσων ξένων επενδύσεων - Ποιες επιχειρήσεις ξεχωρίζουν
Νέες αυξήσεις φωτιά στα ασφάλιστρα υγείας – Τα funds που φεύγουν, το ολιγοπώλιο και η Επιτροπή Ανταγωνισμού
Αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας και το 2025 – Η πολιτική αντιπαράθεση και η εκκρεμής έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Εκπτώσεις πριν τις… εκπτώσεις από μεγάλες αλυσίδες
Στη «μάχη» των προσφορών οι μεγάλοι λιανέμποροι πριν την επίσημη πρεμιέρα των εκπτώσεων στις 13/1 - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα - Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές
Πότε «βλέπει» το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 2% ο Στουρνάρας
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «έχουμε κάνει τέσσερις μειώσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχουμε πέσει από το 4% που ήταν το Ιούνιο σε 3%»